ЕП гласува за дигиталните здравни сертификати при COVID-19

За бързото въвеждане на документа настояват южните страни-членки
Обновена: 28 апр 2021 22:21 | 28 апр 2021 21:51, Петя Славова
32

Европейският парламент гласува позицията си относно дигиталните здравни сертификати. Идеята на документа е да бъде единен и валиден във всички страни-членки на Европейския съюз, като по този начин да се улесни пътуването в рамките на общността.

Вместо за година - въвеждането на европейския закон за дигиталните сертификати трябва да приключи в рамките на няколко месеца. Европейската комисия иска до юни еднният докумет да започне да се прилага в рамките на съюза, за да подпомогне туризма. По време на дебатите в Европейския парламент, комисарят по правосъдието призова евродепутатите да не бавят приемането на удостоверението.

"Ако упеем да предложим политическо и техническото решение, ще бъдем готови в срок", посочи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от Bulgaria ON AIR.

За по-бързото въвеждане на документа настояват южните страни-членки, които са силно зависими от туризма. Докато чакат общо решение обаче, някои от тях разработиха свой модел на сертификат. Според Брюксел това може да доведе до хаос.

"Рискуваме да имаме различни документи, които не могат да бъдат разчетени и проверени в различните държави-членки. Рискуваме и разпространението на фалшиви документи, а заедно с това и разпространението на вируса", допълни той.

Еврокомисията иска всички страни-членки да прилагат един вид сертификат, който да се издава по  три критерия - ваксинация, отрицателен тест или преболедуване. Документът ще има обща структура на данните и механизъм за кодиране, включително QR код. По този начин ще се гарантира, че ще може да бъде верифицирани навсякъде в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
м да, конспиративните теории не били верни
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашисти, сър.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тъпо предложение от еврейския сююз. по-скоро не
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е като с комсомолските книжки на времето. Или влизаш в Комсомола, или ти почернят живота и бъдещето.
9
3
 
17
 
! Отговори
Аз съм тъп, вие не:) преди 2 години
С ваксинирането се приключи. Които най-големи балами се ваксинираха, свършиха вече.И без това инициаторите и финансистите на ковид и ковид ваксините вече казаха не веднъж, че населението на Земята трябва да се редуцира и да се отърве от талаша който само пречи. Справка- Бил Гейтс. Не вярвайте че рекламиращите журналистите по медиите и платените коментатори по форумуте всички са се ваксинирали. Не всички от тях са балами, а просто си гледат доходите само.
8
1
 
12
 
! Отговори
пена преди 2 години
Дори и СЗО казва, че тия сертификати и затваряния на граници са опасни и неправилни. Но скапаните комунисти в ЕК си мислят, че знаят повече и от истинските експерти!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спокойно. Докторите ни ще издават сертификати и без да ни дупчат. Тук е България и не е проблем това. Навън не става.
6
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ограниченията почват. Както е казала Слава Севрюкова преди 30 години: Да се прибират българите до 2023г. защото след това ще е много трудно.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до дебилитеВаксинирането е задължително. Но с ваксини срещу тетанус, хепатит Б, туберкулоза, коклюш, полиомиелит,морбили, рубеола и т.н. Защото това са наистина опасни болести, защото тези ваксини са тествани, защото те са безопасни и защото са ефективни. Нищо от това не е вярно за Ковид "ваксините". А като не е задължително ваксинирането срещу Ковид, защо има последствия, ако не се ваксинираш.
4
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фашисти. Ако ние не ги спрем, няма кой да го направи. Ние плащаме заплатите им и ние ги избираме.
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре ЕП може да гласува за евтаназия на не ваксинираните здрави хора.. кой ще ги спре...
2
2
 
34
 
! Отговори
Момо преди 2 години
До тук със свободата на придвижване. :(
1
2
 
32
 
! Отговори
и кво стана сега? преди 2 години
Нали бехме за демокрация и за свободно придвижване в ЕС?