Кризата удари финансите на 61% от българите, средно в ЕС на 42%

Два пъти по-малко българи в сравнение със средното в Европа се ваксинират
92
Кризата удари финансите на 61% от българите, средно в ЕС на 42%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коронакризата е засегнала по отношение на личните им финанси в по-висока степен българите (61%) отколкото гражданите на ЕС (42%). Това сочат данните от последното проучване на Евробаметър.

Последствията от епидемията за националните икономики обаче са значително по-осезаеми за респондентите.
Усещането, че епидемията се е отразила отрицателно на местната икономика е характерно в еднаква степен, както за почти всички български граждани (93%), така и за гражданите на страните-членки на ЕС (93%).

Приблизително една трета от българите (32%) споделят мнението, че местната икономика ще се възстанови преди 2023 г., докато на равнище ЕС27 очакванията за възстановяване в краткосрочен план са малко по-песимистични (28%).

Още по темата

От друга страна обаче е по-висок делът на българските граждани (12%), които са по-склонни да считат, че местната икономика няма да се възстанови никога,в сравнение с гражданите на ЕС (8%).

В отговор на епидемията от коронавирус, в България действат ограничителни мерки, чиято строгост се определя от здравните власти и зависи от тежестта на епидемиологичната обстановка. Ограничителните мерки са преживяване, с което значителна част от българите (42%) се справят трудно.

По отношение на цялостните мерки за борба с епидемията българите декларират по-висока удовлетвореност от мерките на равнище ЕС (55%), отколкото от тези, въведени от националното правителство (47%).

Въпреки възприетата тежест на ограничителните мерки, предприети от публичните власти в България, повече от две трети от българските граждани (68%) ги определят като оправдани.

Оценявайки реакцията на ЕС след началото на епидемията от коронавирус, две трети от българите (62%) декларират доверие в Съюза, че в бъдеще ще взема правилни решения –равнище на доверие, съизмеримо с регистрираното на ниво ЕС27 (59%).

Огромното мнозинство от българите(90%)считат, че на ЕС трябва да бъдат делегирани средства за по-доброто справяне с последствията от епидемията или потенциални бъдещи кризи.

Сравнително високото доверие в бъдещите действия на Съюза може да обясни положителните нагласи към Плана на ЕС за възстановяване на Европа(NextGenerationEU), който има за цел облекчаване на икономическите последици от епидемията. Повече от половината от българските граждани(60%) са на мнение, че мерките, предвидени в Плана за възстановяване, ще бъдат ефективни.

Данните от проучването дават известна яснота относно очакванията на гражданите за насоката, в която политиките на ЕС в отговор на епидемията трябва да се развиват. Най-важният приоритет на ЕС в отговор на епидемията, както според българите(30%), така и според гражданите на ЕС(36%), трябва да бъде осигуряването на бърз достъп до безопасни и ефективни ваксини за страните-членки на Съюза43.Потенциалните политики на ЕС за справяне с последствията от епидемията, които българите в най-висока степен определят като приоритетни, са прилагането на социални политики за подкрепа на засегнатите предприятия работници (30%), инвестиции в икономиките на страните-членки (30%), създаването на единна европейска здравна политика (29%) и единна стратегия за справяне с бъдещи кризи (29%).

Изброените политики се разглеждат като основен приоритети на равнище ЕС27. Единствената отчетлива разлика се отнася до по-ниската склонност на българските граждани (12%) да подкрепят участието на ЕС в реакцията срещу епидемията в световен мащаб в сравнение с европейките граждани (24% ).

Положителните нагласи на българите към ЕС намират израз и в оценката на ролята, която Съюзът играе в имунизационната кампания срещу коронавируса. Делът на българските граждани, които считат, че ЕС има ключова роля в осигуряването на достъп до ваксини, е значителен (87%) и по-висок от този на средноевропейско равнище (69%).

Сред различните източници на информация за ваксините срещу коронавирус българите е по-вероятно да се доверят на ЕС (12%), отколкото на местното правителство (8%), докато на средноевропейско равнище се наблюдава обратната тенденция.

Информацията, идваща от здравни специалисти, получава най-голямо доверие както в България (62%), така и на равнище ЕС27 (67%). Българите обаче е много по-вероятно да се доверяват на информация от неспециалисти в непосредственото им обкръжение (39%) в сравнение с гражданите на ЕС (19%).

Около две трети от българите (62%)изразяват съмнение в безопасността на ваксините срещу коронавирус поради бързите темпове на тяхното разработване.

Тревогата от скоростта на разработване на ваксините сред гражданите не ЕС, макар и по-малка от тази в България, също представлява отчетлива обществена нагласа, характерна за малко повече от половината от гражданите на ЕС (52%). Убеждението, че съществуват дълготрайни странични ефекти от ваксините, които все още не са известни,е нагласа разпространена в еднаква степен сред българските (65%)и европейските (67%) граждани.

Българите(54%)обаче са в по-малка степен склонни да гледат оптимистично на потенциала на ваксините да доведат епидемията до край в сравнение с гражданите на ЕС (70%).

Малко след началото на имунизационната кампания българите декларират значително по-ниска готовност да се ваксинират срещу коронавирус в сравнение с гражданите на ЕС.

Делът на българските граждани (19%), които биха желали да се ваксинират възможно най-скоро (или вече са го направили), е повече от два пъти по-малък в сравнение с този на равнище ЕС27(45%). Високите нива на скептицизъм към безопасността на ваксините вероятно са една от причините за сравнително големия процент българи, които заявяват, че изобщо не са склонни да се ваксинират (22%).

По декларативен отказ от ваксинация България(22%)се нарежда наедно от първите места в ЕС наред с Кипър(26%), Латвия(23%), Франция(22%)и Хърватия(22%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Спестител преди 2 години
Е как ни е ударила кризата финансите ,като в банките спестяванията на българите за една година са се увеличили с 12,5 % ????
58
3
 
3
 
! Отговори
от немско преди 2 години
Чувсвам се супер в немско и гласувах за Божков. Мразя ви
57
3
 
3
 
! Отговори
Електра преди 2 години
Това не е важно за чалга-мутрите на Маямата и Славина, това не е важно и за Старата мома Дончева, Ристю, Гнома и Купона. За тях е по важно да въстановят закона Ванко-1, и да пуснат червените олигарси на свобода, за да предоставят и платят служебна победа за бандата около Кауна Радеф и Импексовата БСПдирастия...
56
1
 
3
 
! Отговори
Горкия преди 2 години
Беден Българин изкупи шилешкото по магазините!Иначе не се яде от Великден до Коледа и обратно!Бедни,бедни народе!Иде време за Халкидики!
55
4
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Ей мани ся няма моем купим три апартамента тая година че купим два и колата няма да сменим, въпреки че е стара- на 3 години...Криза е , няма откъде да вземе пари човек, преди си вземахме от общите, *** сега не се знае дали власт ще имаме...
54
1
 
8
 
! Отговори
. преди 2 години
Още нищо не сте видяли! интересното предстои тази и другата година.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали купуват апартаменти като за последно. То от това са обедняли не от короната. Иначе брокитата лъжат
52
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Монкатаи неделко...хартийки не се ядат...не можеш си купиш,уважение и защита от Народа ни...не ни дреме за омразата ти към станислав трифонов...водите Народа ни към ...да ви наказваме...Бог ни е дал живота и парите ви където и да са печатани нямат стоиност...пред животите на децата ни...объркали сте Народа...Бог да пази България!
51
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименхаха...познах те ти си Биков,или Лилето...бъдете милостиви към децата ви и не ги целувайте...моля
50
1
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Криза ли ?!Елате да видите построеното и строежите в Община Несебър.Въпреки,че градчето е резерват на Юнеско, само тук се строи и пристроява законно, полузаконно и даже незаконно.Затова миналата година удължиха срока за строежите ВЪВ Сезона и първите туристи бяха неприятно изненадани от бумтене и багери.затова кмета ни е подсъдим, но не му дреме, щото ще изгори нЕкой малък бушон накрая.За яхтите няма и да обяснявам, там си построиха пристанище отделно с бариера в Старото пристанище.Криза ли?!
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за останалата представителна извадка, но в моя случай, короната беше много яка работа. Моята фирма е с около 20% нагоре спрямо пред вирусните времена. Даже ми повишиха заплатата за добри резултати. Не се бъзикам изобщо, просто споделям. За едни бизнеси беше тесла, но за други - благословия!
48
5
 
9
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Тя кризата още не е започнала.със славуца и майчето нищо добро не ни чака
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обществото винаги е във вид на пирамида.В основата са тези над 60% и ще ги споходи мизерията.Кризата обогати пак върха на пирамидата.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
45
2
 
4
 
! Отговори
ловецът на крокодили преди 2 години
много са ми смешни нашите западните слуги и робикато говорят за мутрита точно на запад са мутрите и мафиотитесамо че вие нямате достъп до тяхда не би да вечеряте с миардери или кмета на Лондон или Парижнашите от тях се учат на далавери от тяха вие сте слугиизбрали доброволно да сте такивадаже и сте щастливипоне така се надъхватеами живейте си такана никой не пречитедаже сте полезни мижитуркизапълвате пропуските на работещи в систъемата им
44
11
 
6
 
! Отговори
Парично преди 2 години
Никога не съм бил по добре. Само мързеливите нямат пари и работа. Работя си нормално без да се напрягам. Вдигнаха ми заплатата 40%. Банковата ми сметка мина от 1.1 милиона евро. Хубаво е да имаш пари. Само здраве и кеф си пожелавам.
43
8
 
10
 
! Отговори
До депозитите растат преди 2 години
Мнозинството българи нямат депозити или имат пренебрежими суми. Виж статистиката какъв малък процент от вложителите държат голяма част от спестяванията и защо нямат полза от "инфлационен катаклизъм". Имаме обаче приблизително константна, но висока над 2% инфлация. Цената на продукцията расте, което удря бедни и богати. Себестойността на труда пада, което отново удря бедния, но компенсира богатия. Този с парите винаги печели. За робите остава надеждата.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми седнах да пия биричка пред един денонощен с едно аверче, просто да се отърва от шума на трошките, голема греда :))) Нагледах се на псувни от ядосани шофери, требва да отида до Марс явно, там ще имам спокойствие, нищо че ще ми измръзнат шушоните :)))
41
2
 
8
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
Това че депозитите растели всъщност е изключително неприятна новина. Означава единствено и само че панически се закриват бизнеси и се монетаризират някак си за каквито и да е пари.
40
3
 
3
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Ударила тя.. Тези,които не работят!Я се потрудете в производствата, където няма криза,да видите за що става дума!Ама няма балами за това...Всеки иска онлайн да печели!