НАТО към България и РСМ: Разрешете различията помежду си!

Йенс Столтенберг насърчи и двете членки към диалог
28 апр 2021 21:09, Петя Славова
98
НАТО към България и РСМ: Разрешете различията помежду си!
Снимка: БГНЕС


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг насърчи България и Северна Македония - и двете членки на Атлантическия алианс, да водят диалог, за да се опитат да разрешат различията помежду си.

На съвместна пресконференция с президента на Северна Македония Стево Пендаровски Столтенберг посочи, че в организацията, която има 30 членове, "винаги е имало различия" между някои от тях, но че в крайна сметка всички те са "съюзници, които се събират и се ангажират с конструктивен диалог", съобщи електронното издание "swissinfo".

"Видяхме, че има различия, насърчаваме конструктивния диалог между съюзниците за преодоляването и разрешаването на тези различия," каза той, цитиран от БГНЕС.

България и Северна Македония имат разногласия, свързани с историята и езика на тези страни.

Процесът на присъединяване на Северна Македония към ЕС е спрян от ветото на България, която настоява нейният съсед да признае, че двете държави имат обща история и език.

Генералният секретар на НАТО припомни, че Северна Македония се присъедини към организацията преди година, което той смята за постижение както за страната и нейните граждани, така и за Балканския регион.

РС Македония доказа, че е "надежден" съюзник, каза Столтенберг, който припомни участието на Скопие в мисиите на НАТО в Косово, Афганистан и Ирак и приветства намерението да увеличи разходите за отбрана.

От своя страна президентът на Северна Македония Пендаровски заяви, че страната му планира да участва активно в предизвикателствата на Алианса, което ще направи, като инвестира в отбрана, сътрудничи си с НАТО и "изнася сигурността" в рамките на тази организация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разрешете различията помежду си да не дойдем да ви ги разрешим ниеТака ми звучи
71
0
 
0
 
! Отговори
Тоя па преди 2 години
нема нема току се изцепи с някоя глупава декларация. По- глупав и страхлив чиновник за генсек ,НАТО не е имала.
70
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 години
Да какво ни е това нато ,само да" цицат "от нас ! От Русия ли ще ни бранат ?! Ха , ха , ха !
69
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Не засгава на наша страна !
68
6
 
2
 
! Отговори
Саманта Янкова преди 2 години
Такива спорове като тези с РСМакедония не се решават по мирен начин и с посредници. Защото оставаме маша на господарите. Политиците ни като искат да сме зависими, по добре да бъдем колония на някоя велика държава и да ни признаят за своя територия.
67
6
 
8
 
! Отговори
Захари Ангелов преди 2 години
Ако България не е член на НАТО то няма да се прахосват милиарди Евро за въоръжаване. Тогава заплатите ни ще бъдат няколко пъти по големи. Освен това ще бъде развит спорта, защото ще се изграждат много стадиони и спортни зали. В момента в страната ни няма един качествен стадион на който може да се играят мачове за Европейско и Световно първенство.
66
3
 
4
 
! Отговори
Жечка Пейчева преди 2 години
България когато я приеха в НАТО и ЕС политиците промениха историята ни. Затова не трябва да им се вярва за нищо, защото винаги са разкрачени и наведени. Но това не е полезно за кожата и не е хигиенично.
65
3
 
3
 
! Отговори
Джесика Иванова преди 2 години
България винаги е страдала заради господарите си, който се наричат че са наши ''приятели''. Ако сме независима държава която спазва неутралитет като: Швейцария, Австрия и Финландия ще имаме много истински приятели. Но в момента политиците ни подаряват територията ни на господарите. Дори им плащат да имат армия и бойна техника в страната ни без условно. Тоива означава че в момента сме във война с много държави по света.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е тънко послание към РСМ, ние сме стари натовци вече.
63
0
 
3
 
! Отговори
Прилеп преди 2 години
До АнонименА защо сърбите би македонизирали Македония когато никой не им бранеше да я сърбизират напълно? - Да не дойдеше бай Гьошо Димитров, да ги спре?
62
6
 
3
 
! Отговори
Прилеп преди 2 години
До Веселинъ 7112136860И ако е такъв избора, забранен ли е? - Самостоятелна държава ли е член на ООН? - ДА. Няма за що да пита коментатори по вестниците? А най-малко други държави. Па няка е това и България. У нас има и албанците и сърби и турци и власи, особено голяма е частта от македонци които обичат българите, но не се чувстват такива. Особенно след тежките глупости на Шкембето! И те които бяха голями сомпатизери, омърняха БГ.
61
2
 
5
 
! Отговори
Прилеп преди 2 години
До АнонименВ Македония има сърби 40на хиляди. Много са малко. Останалите не са под никакво иго заплаха или натиск да се пишат българи. Едни се написаха заради паспорти не защото са чивстват такива. Чисти романтично българи има много малко. При даването гражданство ако не говори хубав български кандидата НЕ Е българин! - Е друг въпрос е ако на някой македонския му прилича на български. То и сърбския и руския приличат, па не са. Та хърватски и сръбски се различават само по латиницата.
60
0
 
0
 
! Отговори
Прилеп преди 2 години
До АнонименАми то, когато ще ходи там. Доволно има за македонския!
59
0
 
1
 
! Отговори
Прилеп преди 2 години
До ЩерюКолко неинтелигентно...
58
3
 
5
 
! Отговори
Прилеп преди 2 години
До ШашиНали има повече логика Македония да е земя Македонска? и така да си остане. Да трябвало да е българска били би такава. Но заключенито е че и двете са сега американски. А чета че сърби нещо много комнетаторите споминят. Па новината не е за Сърбия, ами за Македония. Тук (Македония) българи няма нито 1%. Сърби около 40000 души. Албанци 1/4. Останалите никой не им брани да се пишат българи. Те не искат. Нито за безплатни паспорти. А от паспортните нито 10% се чивстват българи.
57
0
 
3
 
! Отговори
Силян Митрески преди 2 години
Приветствам от Прилеп! - Едни рецитират Вазов други плакат за времената преди 1945-та (защо бе братя си отидохте 45та.за що не останахте у наск?)и истории и минало. А всички мълчите като женски орган в гъщи, когато по някой заключи че и там и сам, хазяина е същя и по първи път ни е съвместен. Ние поне в Македония нямахме хазяи,освен Тито,който да не беше щеше да изумрем от беда. Значи от сега па нататък не България(последна се пита),ни Македония(още по-последна)ами пита се кефа на хазяя за нас.
56
3
 
5
 
! Отговори
Стига давайте наклон преди 2 години
Ама ние нямаме проблем с тях. Даже тези антички отдавна не ги имаме за проблем. Те имат проблем, Как да си съчинят история, която нямат. И искат България да ги подкрепи в лъжите им сърбомански.Да си намерят документи с техни царе, ханове, църкви от преди 70г и тогава да обикалят Европа и да се жалва на този и онзи, че имат проблем.
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"РС Македония доказа, че е "надежден" съюзник, каза Столтенберг"С какво? Дето от една година е вътре ли?
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Па шта си ти? ,ВазовАко сте чели нещо различно от българска литература и свидетелства на чужденци, които по това време са били временно пребиваващи в Македония, ще бъдете неприятно изненадани.
53
1
 
2
 
! Отговори
АЗ, Борисов преди 2 години
Ништо не съм предавал, а съм съсдавал.Теа, вашите, избранници ще ви доведат до просешка тояга. Халал да са ви, както се казва.