ЕК алармира: Следете отпадните води за COVID-19

Това е допълнителен инструмент за проследяване на заразата
32
ЕК алармира: Следете отпадните води за COVID-19
Снимка: БГНЕС

Комисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус призова страните от ЕС да наблюдават отпадните води за COVID-19 през следващите шест месеца, съобщава "Политико".

"Изключително важно е страните от ЕС да създадат ефективни системи за мониторинг на отпадните води възможно най-бързо и да гарантират, че съответните данни се предоставят незабавно на отговорните здравни органи", каза Синкевичиус в интервю, публикувано в неделя в германския вестник "Велт ам Зонгат".

Някои държави и градове вече проверяват отпадните води в борбата си срещу пандемията.

Миналата седмица изпълнителният директор на здравната служба на Ирландия заяви, че е разработена програма за наблюдение на отпадните води за проследяване на разпространението на вируса в различни райони. Във френската Ривиера неотдавнашен анализ на отпадъчните води показа, че COVID-19 намалява в региона.

"Мониторингът на отпадните води трябва да бъде по-систематично интегриран в националните стратегии за тестване за откриване на вируса, заедно със съществуващите подходи за тестване на COVID-19," каза Синкевичус, цитиран от БГНЕС.

"Това е допълнителен инструмент за проследяване на развитието и подпомагане на процеса на вземане на решения от органите за обществено здраве“, допълни той.

Еврокомисарят препоръча пробите да се анализират два пъти месечно в най-големите европейски градове, за да се открие рано присъствието на вируса или да се посочи, че районът е с нисък риск.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това само показва колко неадекватни са в ЕС. Откакто започна ковида се ръсят глупости на килограм.
3
2
 
27
 
! Отговори
Торбалан преди 2 години
Следете за вирус под леглото, по таваните и зад вратите, проверете мазетата и деретата, плюйте си във пазвите да не ви срещне вируса.
2
2
 
2
 
! Отговори
Нане преди 2 години
***
1
2
 
15
 
! Отговори
В.Узунов преди 2 години
Лично аз мисля ,че аз два пъти изаках вируса,а кой знае колко са такива като мен.