Само 9 страни от ЕС спазиха срока за Плана за възстановяване

Италия и Испания ще получат най-много
46
Само 9 страни от ЕС спазиха срока за Плана за възстановяване
Снимка: БГНЕС

Само девет от 27-те държави членки на ЕС спазиха срока за представяне на плановете си за развитие, което е условие за достъп до средствата от европейския възстановителен фонд: Германия, Франция, Португалия, Гърция и Словакия, последвани от Дания, Испания, Латвия и Люксембург. Все пак определеният краен срок 30-и април е само ориентировъчен, поясниха от Европейската комисия. През следващите седмици вероятно ще бъдат представени и плановете на други държави, предполага Дойчеи веле.

През лятото на 2020-а година страните от ЕС договориха програма за финансиране в размер на 750 милиарда евро. Средствата са предвидени за преодоляване на последствията от пандемията и за важни бъдещи инвестиции. За целта Европейската комисия ще изтегли заеми, които трябва да бъдат възстановени с общи усилия до 2058-а година.

В своите национални планове държавите трябва подробно да представят начина, по който ще изразходват средствата от възстановителния фонд, по линия на който ще бъде разпределена огромната част от средствата - 672,5 милиарда евро. 312,5 милиарда евро от тази сума ще бъдат раздадени под формата на грантове и 360 милиона - като заеми. Останалото от 750-те милиарда ще бъде предоставено чрез програми в рамките на бюджета на ЕС.

Италия и Испания ще получат най-много

Правителствата на някои от държавите в Общността преговарят от седмици с ЕК по детайлите около плана. Италия и Испания ще получат най-сериозно финансиране, защото бяха засегнати най-тежко от икономическата криза, предизвикана от пандемията. Италия очаква да получи 191,5 милиарда евро, Испания - 140 милиарда.

Франция е заявила 40,9 милиарда, Гърция - 30,5 милиарда, Германия - 25,6 милиарда, Словакия - 6,6 милиарда. По думите на премиера в оставка Бойко Борисов, България ще може да разчита на почти 29 милиарда евро финансиране под формата на субсидии, преки плащания, грантове и кредити.

Германия ще инвестира в климата и дигитализацията

90 процента от 25,6-те милиарда евро, които Германия очаква да получи, ще бъдат инвестирани в иновации и защита на околната среда, включително изследвания на енергията на бъдещето - водорода, безвредна за климата мобилност и дигитално ориентирана система на образование. Критиките към германския план са, че почти не съдържа нови проекти.

Преди Европейската комисия да получи кредити на капиталовия пазар, трябва всички 27 държави членки да ратифицират правната рамка, на която се базира планът. Осем от държавите членки още не са направили това. Парите от възстановителния фонд могат да потекат най-рано през юли, след като Съветът на Европейския съюз го одобри окончателно./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Сега адвокатите на мутрите като го ревизират плана на Дончев,ще го пратят в Брюксел. Много страници е и те ще го четат до Коледа.
39
3
 
5
 
! Отговори
Времето ви изтече преди 2 години
България се лута до 97, когато един бледолик комунист беше тръгнал да възражда връзките с Куба и Виетнам? После дойде Костов и тръгнахме към ЕС и НАТО. Който не работи за интеграцията ни там, или се ослушва като сегашните, трябва да бъде гонен с камъни. Сега не можем да си позволим безвремие и нищоправене, защото няма да има наваксване. А сега е точно това - безвремие. Нямаме време за експерименти и да учим сценаристи на политика.
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Политически Елит с руско влияние след година е отвеян от избирателите. Такъв е живита. Вижте Хърватия, Войводина, Босна и Херцеговина / върна Лавров от посещение/ Албания, Чернагора. Е и България ще се ИЗПРАВИ. Някой така казва.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чалгата ОПРОСТАЧВАШЕ младите по дискотечи и чалгаджииници. Сега поотраснали виждат , че саси остарели бок л уци. И някои от тях вижда ЕС къдее. Славун няма как да види от Радомирци или от учиндол.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е в НАТО и ЕС. ТОВА Е ОСНОВНО И ДЕПУТАТИ ИЗБРАНИ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗА ЗАКОНИТЕ, КАКТО СА ПРИЕТИ В Бюксел. Тези които бавят, имитират, замазват и заобикалят трябва моментално да бъдат отстранявани от НС.
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От нас да не чакат нищо. В близките години. Баш опозиционера славун учиндолски е дал заповед, че ще работи само след като му гласуваме пълно мнозинство. Влизаме в избори до дупка, докато му гласуваме пълна власт. Европа да чака с плана. Като го изберем той ще пише пост във фб какво правим с ЕС. Излизаме, оставаме, пеем им, свирим им? Сега сме на друг етап.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При слаба журналистика ,/ но иначе се враскат с некакъв авторите за пред масите/ много информация не се предава на обществото. И норнално в класацията да е 112 в Света. Е и Русия е зад нас но си засега техните , нейна и работа
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** то тръгне ли България нагоре. Как ще се управлява от политици с Руско самосъзнание на колхозници. Пропадат като Елит.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** то тръгне ли България нагоре. Как ще се управлява от политици с Руско самосъзнание на колхозници. Пропадат като Елит.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32 Каква 1/3 не лъжи. Знаешли какво ще се случи ако България приеме законите на ЕС. Доматки , млекце, винце и др продъкти Русия ще ги гледа като картинки. Ще трябва да си произвежда. Сега доят кравата Бг.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30, 31,32. Субсидии в земеделието не се връщат / отнася се за ЕС/ както бонуси. Така е откакто знам 1986 г. Това е задължителен стимул и в Швейцария, за САЩ съм чул. Бонуса е също стимул на Местна власт. Кредита е отделно той е с възвращаемост за ЕС не повече от 1,5%.Тук е Абсолютно забранено Министерство на Земеделието да дава субсидии,бонуси на частни стопани до 2015 а може би и днес.
29
1
 
0
 
! Отговори
жалко, но факт преди 2 години
1/3-та от парите са за само две държави. Поуката е да не правиш реформи, да не изпълняваш обещанията за намаляване на разходите и за награда получаваш най-много пари.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета, чета и не разбирам: субсидията субсидия, ама тези кредити дори и ниско лихвени не трябва ли да се връщат ?то много кяр след като трябва да ги връщаме тези пари
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какви пари говорите скъпи съграждани? Това са заеми на каквато и да лихва, т.е. трябва да се връщат!Разбирай, всичките правописни инвалиди в страната трябва да станат програмисти, за да може чрез увеличение на данък общ доход да върнем заемите!Помислете! Може би да стане и по грозно от колкото беше в Гърция! Някой знае ли как се променил външния дълг?
26
3
 
2
 
! Отговори
Предложения преди 2 години
Да се отмени двойното гражданство или да се забрани на хората с двойно гражданство да гласуват кой ще управлява България. Другият вариант е отново да се въведе принципът на уседналост. Например 6 месеца пребиваване в БГ преди датата на изборите.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разликата е голяма България - Русия. Русия не е нито в НАТО нито в ЕС. и всичко свързано с търговия, финанси, култура, политика, вътрешна и външна е загуба за България. Губи се време, пари, ресурси. Всичко на гърба на обикновенните хора
24
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България трябва със закон да смени гражданството на Съветски или Руски хора живеещи трайно в България. Да си изберат само българско или само руското гражданство. При втория избор да могат без билет да си се приберат в Русия. Все пак не са граждани на ЕС. И няма как ведно да ползват правата , които им дава ЕС.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** е прав има ли , като Андрешко или като Плюшки все ще сме последни.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22. Върховенството на закона е много по рано приет от Истамбулската конвен.България е в НАТО и в ЕС. От тук натам програмите трябва да са изпълняват. От тези на власт не да ни манипулират и да карат ЯВАШ, ЯВАШ.
21
2
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
докато развитите страни ги интерисува инвестиции и развитие в климат технологии иновации то андрешко го интерисува ракята киселото зеле и доматите