Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ

Буяр Османи: Имаме искрено и позитивно отношение
Обновена: 3 май 2021 17:38 | 3 май 2021 17:37, Веселина Йорданова
137
Германия готова да помага за спорните въпроси на България и РСМ
Буяр Османи. Снимка: БГНЕС, архив

Искам да кажа много ясно, че Германия гледа много сериозно на европейската перспектива на страните в региона (на Западните Балкани).

Това заяви германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, който е на посещение в Берлин, предаде македонската телевизия Алсат М.

Още по темата
Това се отнася особено за Република Северна Македония, която отдавна изпълни критериите за присъединяване към ЕС и затова миналата есен положихме много усилия да бъде свикана първата междуправителствена конференция в рамките на нашето председателство, каза още Хайко Маас.

Маас се обяви против разделянето на Република Северна Македония и Албания по пътя им към ЕС. Германското правителство подкрепя португалското председателство на ЕС колкото е възможно по-бързо да се намерят решения на двустранните въпроси, за да може про-бързо да се открие конференцията за присъединяване на Северна Македония и на Албания. Не споделяме други размишления за разделяне на двете страни, каза Маас.

Германия е готова да помогне за решаване на спорните въпроси между Република Северна Македония и България, но от ключово значение е спорът да се разреши двустранно, добави Хайко Маас, цитиран от македонските медии.

"Миналата година имахме интензивни преговори с партньорите в Скопие и София и предлагаме по-нататъшна подкрепа с нашия опит, доколкото и двете страни поискат това. Основното е, че тези въпроси трябва да се решават на двустранно ниво. Историците трябва да водят преговорите в рамките на комисиите, без натиск отвън", каза той.

Северна Македония има искрено и позитивно отношение към съседна България, каза на свой ред Буяр Османи и изрази готовност за навлизане в разговори по същество за неразбирателствата, хоито по думите му обременяват отношенията между двете страни.

"Ключът, разбира се, е в Договора за приятелство, подписан през 2017 г. между двете страни, като прецизна политическа рамка за разрешаване на които и да са неразбирателства", каза Османи.

Във връзка с появилите се миналия месец неофициални дипломатически документи Маас отхвърли каквото и да е замесеност на Германия в тях, като заяви, че Берлин не подкрепя промяна на границите на Балканите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Последния път Когато Германия ни помогна за Македония 70г окупация на червената армия. Още не можем да изгоним червените продажници от България. Айде няма нужда да ни помагат повече!
112
8
 
3
 
! Отговори
Маке преди 2 години
Многу злоба и комплекси се собрале во вас браа Блгари.
111
0
 
2
 
! Отговори
До ББ/116 преди 2 години
Правилна е забележката на 119 за правописа - също, пише се ''Народът ми'', а не ''Народа ми'' !
110
0
 
4
 
! Отговори
До 118/ББ преди 2 години
Ей сега ще ти сложа един минус, въпреки че съм анти-путинец и мразя србския национализъм - ще го направя, защото съвсем необмислено и несправедливо поставяш всички, които за нещо не са съгласни с теб, под общия знаменател на путинофили, руско-сръбски служби, ченгета, и какви ли не още глпости ! И ще го правя и занапред, с чиста съвест !
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този,който натиска в момента най-много за приемане на Мъкедония в ЕС е неолибералният марксист Байдън.А тролчето на Шорош мълчи тактично по въпроса.
108
0
 
9
 
! Отговори
до ББ преди 2 години
Научете първо българския правопис и чак след това раздавайте акъл с пълни шепи! В множествено число се пише"евреИ", а не "евреЙ". Повече грамотност е нужна на вашата партия!
107
9
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
мали да не ви дреме...руско-сръбските служби започнаха да плющят минуси,това не ни обезсърчава...напротив...благодарим на бащицата путин за стимула за които плаща отнемащ хляба на руски граждани,това е невиждано шоу,гладни ченгета да плющят минуси,"патриоти"да предават обекта си на партиотизъм..невиждано лицемерие..няма ляво и дясно..Справедливостта е висша ценност...г-н Путин...защо руснаците трябва да живеят нещастно..за да може Абрамович да купува "звезди" и яхти?защо сте хитлер за Народа си?
106
8
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и г-н Маас,простете нескромността ми но се гордея с предците си...единствени спасили еврейте си...и руски троянски коне ни обвиняват във ...фашизъм,ограбват историята ни,честта и достойнството ни обслужващи путин и негови лакей...и са ви...партньори..Бог да пази САЩ и Кралицата!!!руски мафиоти и олигарси обричащи народа си на бедност...си приписват победата във ВСВ...това е несправедливо,САЩ спечелиха ВСВ!!! само факти!
105
4
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и г-н Маас Народа ми е лоялен партньор...и в исторически план е бил такъв...лицемерието и липсата на позиция са слабост водеща ЕС към гибел...Народите ни не искат смъртта на ЕС...ЕС е велика идея...но заедно трябва да се борим и да я осъществим...децата ни го заслужават...Силна,Справедлива и Солидарна...дела...дела
104
4
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До До 110/ББаз ви сложих + за откровеноста,не виня г-н Маас в пристрастие,а в липса на позиция,лицемерно е да стоите разкрачен удобно не "виждащ"исторически факти,липсата на позиция е по лоша от позиция макар и несправедлива...лицемерието на ЕС политиците носят залеза на прекрасната идея за ЕС...това си е предателство...бъдете здрав
103
3
 
5
 
! Отговори
До 110/ББ преди 2 години
Сложих ти минус не заради това, което си написал за РСМ (то е вярно), а защото упрекваш Маас в пристрастие към тях. Истината е, че изказването му е неутрално - спазващо добрия тон към всички , но без да взема ничия страна.
102
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
и г-н Маас,аз не съм фил или фоб,не съм платен,не съм ченге,безработен Българин съм,мога да се срещна с всеки,да споделя честно какво мисля и за какво мечтая,не мразя никого,не съм навредил на никого,няма да позволя да обричате Националните ни Герои жертвали животите си за Свободата ми да бъдат разменна монета на мафиоти и олигарси на путин,няма да позволим нов Берлински договор,Справедлив Свят или го закриваме!!!Бог да пази САЩ и съюзници!!!
101
2
 
7
 
! Отговори
До Германофил преди 2 години
Не сме опрели ние, а са ходили те да говорят с тях - чети добре написаното ! Германците обаче в прав текст са им казали, че споровете трябва да се решат между нашите две страни, а те могат да присъстват само като наблюдатели !
100
1
 
12
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Германия най-добре ще им помогне, като им предостави архивите да видят колко ''македонци'' е имало до ВСВ, и на какъв език са говорели и писали там дотогава, та дано им просветне най-после на тия заблудени ов,це !
99
6
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ГерманофилГеополитика е,ЕС политиците в частност германските са зависими от путин,България няма претенции за територии или каквото и да било...сърбоманско-руските еничари учат децата си да мразят българите,ние им помагахме...ние ги посочихме за ЕС членове...и те отново ни предават на събрите и руснаците...забравят албанците...и следващият път ние ще си траем...каквото повикало такова се обадило...Историята ни е неприкосновенна,няма путин няма мутин...САЩ са Справедлив и Приятелски Народ!!!
98
5
 
4
 
! Отговори
Германофил преди 2 години
Щом опряхме пак до германците да ни оправят отношенията с Македония не ни чака нищо друго освен отново да ни накарат да ги окупираме както сториха това българските фашисти преди 80 години. Или този път ще насъскат македонците срещу нас. Абе, германска им работа. Те 30 години не могат да се обединят, нас тръгнали да съветват...
97
3
 
12
 
! Отговори
ББ преди 2 години
г-н Маас,свободните хора в СРМ обявили се за българи биват преследвани,бити,унижавани...както са правили фашистите...това е неприемливо г-н Маас! Нямат право на глас,смазват ги от десетилетия...човешки съдби са това г-н Маас,Това ли е Справедливостта налагана от ЕС г-н Маас,заложена от бащите създали ЕС!?Справедлив Свят...или да го закрием!!!
96
6
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
г-н Маас,ставате съучастник,или сте подведен,или сте зависим, в учебниците на РСМ пише...прочетете какво пише моля!вижте на какво учат децата си,моля!Паленето на Знамена ли е новата ценност в ЕС г-н Маас?Националният ни флаг е пален многократно!Обидите отправени към Министъпа ни Външните ни работи ли/при това жена/ са Европейски ценности г-н Маас?,лицемерието и безгръбначието раждат чудовища г-н Маас?България иска единствено Справедливост!!!Няма да отстъпим!!!
95
0
 
5
 
! Отговори
айде сме преди 2 години
пречели на мама меркел да опоска макетата - требва да се поддържа стандарта на германците ...
94
2
 
11
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Г-н Маас...поведението на ЕС дипломацията е несправедлива към Народа на България...Народа ни няма да позволи втори Берлински договор!без значение какво ви лъжат от герб,Народа ни няма претенции към СРМ,освен тази,че няма да позволим да ограбват Историята ни...играете опасни игри г-н Маас,обслужвате троянски кон на Русия!...е и троянците не го подозираха..Долу ръцете от Историята на РБългария!!!