Европейската агенция щe проучва китайска ваксина срещу COVID-19

Препаратът може да бъде разрешен в Европейския съюз
4 май 2021 17:57, Анисия Иванова
9
Европейската агенция щe проучва китайска ваксина срещу COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Европейската агенция по лекарствата съобщи днес, че започва проучване на ваксината срещу КОВИД-19 на китайската лаборатория Синовак. Така скоро може да последва искане препаратът да бъде разрешен в Европейския съюз, предаде Франс прес.

Решението на комисията по лекарства за хуманна употреба към агенцията "да започне проучване се базира на предварителни резултати от лабораторни изследвания (неклинични данни) и от клинични изследвания", обясни в комюнике европейският регулатор със седалище в Амстердам.

Във ваксината на Синовак е използван класическият метод с инактивиран вирус, подпомагащ организма на ваксинирания да изработва антитела срещу причинителя на болестта.

Изследванията показват, че ваксината задейства изработването на антитела, насочени срещу вируса, който предизвиква COVID-19, и способни да подпомогнат защитата срещу тази болест, добавя агенцията.
Тя ще продължи процедурата, докато получи достатъчно данни, за да може лабораторията да подаде официално искане за разрешение да пусне продукта си на пазара.

Европейската агенция по лекарствата "не може да предвиди общ график, но разглеждането на евентуалното искане се очаква да трае по-малко от обичайното с оглед работата, извършена по време на проучването", се казва в комюникето.
През февруари ваксината на Синовак бе разрешена в Китай; разрешена е също в Чили, Бразилия, Филипините, Украйна и Турция. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярвам повече на китайската и руската ваксини. Който иска да си бие ГМО ваксините ,дето сега правят съсиреци ,а утре-автоимунни заболявния
5
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 2 години
До АнонименНека да е допотопна - дава дългосрочен и пълноценен имунитет след среща с цял вирус. РНК измишльотините не могат да осигурят пълноценно задействане на имунната система.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То епидемията свьрши те взеха да проучват нещоСлава на европеиските социалистически републикиЛенин е с нас
3
2
 
3
 
! Отговори
Император ЖиЗинПин преди 2 години
ви напръска с Уханска Чума, както се пръскат жалки хле барки с Райд, а сега Кешира като ви продава Маски и Ваксини, щото Брюкселска Европа е толкова жалка, че и *** продукт като Маска е неспособна да произведе! Честно, Срамувам се, че съм роден в Брюкселска Европа, жалко че не се родих по времето на СССР, тогава поне България беше Велика държава с Тор20 индустрия произвеждаща компютери, да, компютери, дори!!
2
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
А китайците въобще подавали ли са документи за разглеждане?Нещо не става ясно от статията.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това съвсем допотопна работа - още от времето на Пастьор