Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност

Премиерът на РСМ се надява, че ще се намери решение с временното правителство
5 май 2021 16:10, Петя Славова
232
Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност
Снимка: БГНЕС

Не се нуждаем от Европейския съюз на цената на македонската идентичност и македонския език, защото ще бъдем прашинка, отнесена от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения - защитавайки националната си принадлежност - македонския език и македонската идентичност“. Това каза премиерът Зоран Заев по отношение на спора с България и европейската перспектива на страната, цитиран от Zoom.mk.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са "приятели и стратегически партньори", но той подчерта: "решението е наше и ние трябва да го вземем".

Още по темата

Въпреки че България отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

"Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение", подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

Той смята, че решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене и се радва, както каза той, че и България "признава и казва, че няма проблем с реалността за македонския език и македонския народ".

"Но те казват: "Нека да утвърдим корените". Ще открием и корените, ако сме умни по европейски начин. Защото всички почитаме нашето минало, но сме длъжни да създаваме нашето бъдеще", каза Заев, отговаряйки на въпросите на журналисти по време на посещението си в град Ресен.

Той посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както "целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история".

"Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните. Ето защо казвам - европейски начин за намиране на решение", каза премиерът.

Той добави, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива.

"Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската информационна агенция, Съвета за АВМС, но и други аспекти - имаме повече от седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца", добави Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
15
 
! Отговори
те преди 2 години
макетата идват от друга планета, малко извънземни падат , така каза чичко Сталин и Гошо Мастиката
87
2
 
23
 
! Отговори
Щода си мълчим ? преди 2 години
Само те ли могат да обиждат и да крадат история ? За Мизия Тракия Македония измряха сумати Българи ,айде стига с тая толерантност бе!
86
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да почнат да учат албански, че весело бъдеще ги чака макетата.
85
2
 
31
 
! Отговори
До Офис служител преди 2 години
Не само Тито, ами и нашите комунисти са виновни - предали са и сънародниците ни там, но също и съидейниците си !
84
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на какъв език и каква идентичност... само тежко ембарго и забрана на македонци да влизат в страната, това е ще се сетят че имат леля, баба , дядо българи...
83
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 79Русия е водеща във високите технологии. Западът произвежда само ширпортеба и стоки за портебление, и го правят по добре от Русия, но във високите технологии безспорен лидер е Русия.
82
2
 
26
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Е ле па тоя...Според Зайо Байо:"...целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история"...т.е. МАКЕДОНСКА....У БРЕее...апетита идва с яденето!!!
81
4
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Касандар МакедонИ ние не сме в блестяща форма, но сме по-добре от вас във всички случаи! Вие още трупате мр.ъс.отия, ние се каним да я изриваме вече...
80
4
 
22
 
! Отговори
Мен ме устройва преди 2 години
Супер. Браво! Най-сетне ще спрете да ни досаждаате.Ай чао!
79
3
 
22
 
! Отговори
Офис служител преди 2 години
От разсекретен доклад на ЦРУ от 50-те години: ЦК на Македонската Компартия е искала републиката да се влее в България и драмата да се приключи. След терор от страна на Тито всичко пропада
78
1
 
14
 
! Отговори
ЕС към прашинката преди 2 години
Ша ВИ отнесем интензитето кат бръмбар сламка...
77
3
 
30
 
! Отговори
Ивана Петрова преди 2 години
Аз не разбрах езикът им македонски ли е или северномакедонски?
76
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До КраевСме.ш.ко, не заимствай методите на БСП на огледално говорене...Бъркаш!...Ние винаги трябва да знаем точно какво искаме и какво правим с тези хора - сърбите в РСМ! Иначе - изгаряш бързо, защото по-голями мо.ше.н.ици от сърбите - няма! Така ще те подхлъзнат, че няма да се усетиш даже че си "мъртъв"...Внимавай много какво точно говориш с тези хора и никога не забравяй какво точно искаш когато говориш с тях! - правило за работа с такива мо.ше.ни.ци
75
3
 
19
 
! Отговори
ЕС към Зайо Байо преди 2 години
И ние не се нуждаем от Вас!!!
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пък европа са отишли по голяма нужда от този факт
73
2
 
32
 
! Отговори
Краев преди 2 години
Не се нуждаем от Северна Македония в ЕС, ако цената е българския език и идентичност!!!
72
4
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен85Не мисля, че са толкова умни щом досега не могат да се разберат с палестинците колко много години! Откраднаха им земята да си направят своя държава и мислиш, че това е признак на много ум?! Не знам някой крадец да е умен - всяка кражба ще му излезе през носа!...
71
2
 
30
 
! Отговори
Мхм преди 2 години
Тая статия е по-дълга от македонската история!!
70
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много умни глави на глава от населението има в Израел.
69
4
 
7
 
! Отговори
До 79 преди 2 години
Забърши се, че се оля! Много мокри сънища, много нещо! Високотехнологичните руснаци които си разказват задачите по телефона на журналисти, мислейки, че са началниците им .... айде тая съветска пропаганда от 1980 да я забравите вече!!! Ще унищожат ЕС и САЩ .... те по границте си и в републиките си немогат да си решат проблемите, щели да унищожават ....аман от промите рософили!!!