ЕК не изключва РСМ и Албания да бъдат разделени в преговорите

Подобно решение е изцяло в ръцете на Съвета на ЕС
7 май 2021 14:44, Елка Василева
39
ЕК не изключва РСМ и Албания да бъдат разделени в преговорите
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия не изключи да се наложи Република Северна Македония (РСМ) и Албания да започнат по различно време преговорите за присъединяване към ЕС.

Още по темата

Становището на ЕК остава непроменено - бихме искали първата междуправителствена конференция и за двете държави да бъде свикана възможно най-скоро, защото са изпълнили условията, посочи говорител на комисията. Той поясни, че за тази цел Съветът на ЕС трябва да утвърди преговорните рамки.

По думите на говорителя еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей е на мнение, че ако по спора за РСМ не се получи съгласие, възможно е да се обмисли разделяне на двете страни. Говорителят поясни, че подобно решение е изцяло в ръцете на Съвета на ЕС.

Във вторник следващата седмица в дневния ред на Съвета на ЕС по общи въпроси е предвидена точка за разширяването. В понеделник председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще приеме премиера на РСМ Зоран Заев, съобщи днес говорител на комисията. Той отбеляза, че според ЕК Албания е изпълнила всички изисквания и това ще бъде докладвано на Съвета на ЕС.

 


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Византия е наименование на източната римска империя тоест едно и също.
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
албания е корумпирана държава, живееща по свои закони.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Makzit.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Един от останалитеМакедония е спорно кое е точно. Древна Македония е всъщност част от Тракия окупирана от гърците. Рим я окупира от Гърция но Рим нарича Македония цялата област чак до Атина. Византия я окупира от Рим и после от България и я нарича тема България. Византия нарича Македония това което е днес Тракия до Истанбул. Турция я нарича Скописки санджак, Солунски санджак и т.н. и няма никъде Македония. Кое точно е Македония е много спорно и кое е Северна Македония още повече.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 21Македония е в Турция до 1919 г. бе неграмотник. Като си неграмотен си мълчи
33
2
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
След 10-15 години Северна Македония ще е Източна Албания...
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Един от останалитеЕС е същото като Македония. И няма никакъв коминтерн, а е направен от НАТО по подобие на САЩ като се отричат нациите дотогава и се прави нова европейска и евроатлантическа нация и империя с английски език.
31
1
 
17
 
! Отговори
мЪЪкедонски неволи преди 1 месец
Надпис в АНТИЧНА книжарница на Северна Македония в Лувъра: Поради изчерпване на "Историята на Северна Македония ",желаещите могат да я поръчат по телефона. Ще им бъде изпратена с кратък СМС ! ЕС предварително благодари на любознателните европейци.
30
2
 
10
 
! Отговори
ода за мЪкедония преди 1 месец
Зайо Байо мЪкедонски, гордоизтъпани се насред мегдано,и ду пето му пак нас рано,цъка-цъка луди коментари,много труд за малко пари.Нейде там в Скопский ДИСНИЛЕНД,антични историчари каканижат псалми жални,че албанец пак ги гази изодзади.Пискат, врякат, и реват,за Еуропска уния пищят.
29
2
 
25
 
! Отговори
еуропски историчар преди 1 месец
Историята ВИНАГИ се основава на архиви и документи.Всички архиви от най-големите хранилища по света - Византийските архиви,Лондонския Императорски архив, Истанбулските архиви и пр. сочат точно това, което е записано в Българската история.Единствено историята на психопатите от РСМ се основава на мултиетническо смукане от пръсти.Омръзна ми да ни занимават с болните от психиатрията до Вардара.
28
2
 
11
 
! Отговори
Галилео Галилей преди 1 месец
Екватора е едина мислена линия която разделя земното кълбо на южна и северна Македония.ЕС е една трошица от ВЕЛИКА МАКЕДОНИЯ.
27
1
 
12
 
! Отговори
ВЕТО до дупка! преди 1 месец
Проба грешка,проба грешка и така след някоя и друга ПЕТИЛЕТКА ще узреят.
26
5
 
24
 
! Отговори
Един от останалите преди 1 месец
България признава безусловно "идентичността" след изкуственото им създаване през 1945, но:1. За нас те са Западна Македония - да ги помъчим десетина години да си сменят името;2. Завеждане на дела за геноцид над стотици хиляди българи, само защото са били българи там;3. Историята преди 1945 е обща, защото те са били българи - това да признаят.Иначе след поколение ще са с албанска идентичност.За финал: помолете близките си да гласуват разумно, за доказали се политици, а не за фолк карикатури!
25
1
 
23
 
! Отговори
Урсула фон дер Лайен преди 1 месец
Който иска Еуропска уния да си приведе в порядък историята и езика....!Краденето и фалшифицирането на историята не се толерира в ЕС!
24
1
 
18
 
! Отговори
БАН преди 1 месец
Предложената от проф.Божидар Димитров /светла му памет !/НАГРАДА от 100 ХИЛЯДИ НЕМСКИ МАРКИ на Титовите историчари, Коминтерновски политичари и вся остальная сволачь-за представяне на АВТЕНТИЧЕН МАКЕДОНСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ПАМЕТНИК...остана НЕПОЛУЧЕНА...оти такова жювьотнь нема!
23
1
 
15
 
! Отговори
Глупост от архивите преди 1 месец
През 90-те в БЮРМ, тамошните гюпци (вид роми дошли в Европа през Египет ), обзети от общия устрем на антиквизация, дружно подали документи в парламента да ги признаят за египтяни, наследници на фараоните. За малко да ги запишат такива, но някой подсказва на владата, че ще станат хептен за резил, та се спрели...
22
1
 
17
 
! Отговори
Наблюдател от ООН преди 1 месец
до Анонимен 17 и Анонимен 19, които най вероятно са един и същи зевзек-форумец:Днес България показва карта с пределите на Велика България.Утре Албания показва картата на Велика Албания.В други ден Сърбия показва картата на Велика Сърбия. Гърция вече показа картата на Източната римска империя и античните пак ***,че това не е истината.Е НЕЕма угаждане! Македонска държава е нямало допреди няколко години.ТОЧКА!БАСТА!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19 Каква Македония в Османската империя, Велика Сърбия и Югославия, преди 1944г. бе неписмен!
20
1
 
11
 
! Отговори
македонскио ХИМН преди 1 месец
Од Вардарот по длибоко нема и од Шар планина по високо нема.Само племето МАКЕДОН е по старо от динозаврите.ЕС са ГОЛА ВОДА...
19
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тука има,тука нема..Преди Македония е в османска империя и в Югославия и там няма никакъв коминтерн, а е дело на предишното НАТО.