България сред страните, които са намалили най-много емисиите на CO2

Емисиите са спаднали през 2020 г. във всички държави от ЕС
22
България сред страните, които са намалили най-много емисиите на CO2
Снимка: БГНЕС

България е в първата десетка на страните, в които емисиите на CO2 от генерирането на енергия са намалели най-много през 2020 г., сочат данни на Евростат. Тя е на 7-мо място с 13% спад на емисиите.

Според изчисленията на Евростат емисиите са спаднали през 2020 г. във всички държави-членки на ЕС, като най-голям е спадът в Гърция (-18,7%), следвана от Естония (-18,1%), Люксембург (-17,9%), Испания (-16,2%) и Дания (-14,8%). Най-ниски намаления се наблюдават в Малта (-1,0%), Унгария (-1,7%), Ирландия и Литва (и двете -2,6%).

През 2020 г. във всички страни се наблюдава явен спад в потреблението на изкопаеми горива (твърди въглища, лигнитни въглища, шистов нефт, петрол и петролни продукти и природен газ). Най-голямо намаление се наблюдава при всички видове въглища. Потреблението на нефт и петролни продукти също намалява в почти всички държави-членки, докато потреблението на природен газ намалява само в петнадесет държави-членки и се увеличава или остава на същото ниво в дванадесетте други. За разлика от това делът на възобновяемите енергийни източници (особено вятърни, хидро и слънчеви) в производството на електроенергия нараства значително (над 80 тераватчаса повече производство на електроенергия).

Евростат изчислява, че през 2020 г., годината, когато мерките за ограничаване на COVID-19 са широко въведени от държавите-членки на ЕС, емисиите на въглероден диоксид (CO2) от изгарянето на изкопаеми горива (главно петрол и петролни продукти, въглища, торф и природен газ) значително намаляват с 10% в ЕС в сравнение с предходната година. Емисиите на CO2 от използването на енергия допринасят главно за глобалното затопляне и представляват около 75% от всички емисии на парникови газове в ЕС. Те се влияят от фактори като климатични условия (например студена/дълга зима или горещо лято), икономически растеж, численост на населението, транспорт и промишлени дейности.

Емисиите на CO2 от изкопаеми горива се генерират в държава, в която горивата се изгарят за цели като производство на електроенергия, транспорт, производство на стомана и др. Следователно вносът и износът на енергийни продукти оказват влияние: например, ако въглищата се внасят за производство на електроенергия това води до увеличаване на емисиите в страната вносител, докато ако се внася електричество като такова, то няма ефект върху емисиите в страната вносител, тъй като тези емисии ще бъдат отчетени в страната износител, където е произведено електричеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Евростатемисии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По скоро закрили цялата си икономика
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалили?Може би.Но не преустановили.И изобщо приказките с това ЦО замърсяване и продажбите на емисии са чиста измама.Ако поемаш ангажимент за нещо, вършиш го.Или признаваш, че си се издънил.Какви са тези турски тарикатлъци за продажба на емисии, ако не вратичка през закона!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България!?Има ли такава държава!?Последните изпарения са само пръдните на последните преяли с боб
16
1
 
1
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Молодцы! И Марица-Изток тецовете надо закрыть - много СО2 из-за них. И будет вам счастье - ще гледате само чушки и домати!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бравос на Баце! Справил се е човечецът.
14
1
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
И дишаме най- мръсния въздух. Намалените емисии не е повод за гордост- нямаме промишленост и производство, това значи.
13
0
 
0
 
! Отговори
русенец преди 2 години
Това включва ли ТЕЦ Русе или не?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
икономиката умира , хора няма , откъде газове да има ?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е диктаторска, колониална, деиндустриализирана, бананова република.Как няма да сме намалили най-много емисиите на CO2?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ц ц бацката толкоз се стара да е първи и да получи потупване по рамото в Брюксел и сега ко, кат го потопим на изборите и ша уреве света, че друг му присвоил велеките заслуги
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали избиха всички животни, и доказаха, че от изпражненията на кравите се отделял най-много СО2 ...;) И няма животни - няма СО2, ДА ВЗЕМАТ ПРИМЕР СЕГА е ред на швейцарците да си избият кравите и козичките в балкана, и ще намалят и т СО2 то ;)
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази добра новина означава че мариците не са проблем за България и могат да продължат да бълват пушеците си за чест слава и пари на собствениците си. Банално чичо Манчо, много банално
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като се срути и останалата индустрия, ще бъдем първи!А бе тези дето публикуват такива хвалебствия или са лоботомирани или са без мозък!Тежки времена се задават към народа и то не в далечното бъдеще!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
някой сеща ли се за племе чалгясали връзкари *** които си режат горите и ги горят в печките си в 2021 година и ръкопляскат по команда на великия си вожд мутра с великия си джип?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И напрвао прокопсахме.... Вече сме интерпланетарна нация... Тия дето не могат да ми кажат какво ще е времето утре планират световната икономика и живот на базата на предсказания за 50 години напред, при условие че вече имаме 50 години провалени предсказания за ледени епохи, заливащи ни океани, разтопени полюси и т.н.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Окончателното рухване на остатъците от индустрия.Видими тиквени резултати!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнесът е унищожен и няма производство ето от къде идва намалението на емисиите.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така. Ние бяхме затворени половин година какви изгорели бензини. Те пътищата бяха пусти. Сега като ни затворят тецовете и си купим свещи съвсем ще излезем на първо място. Ако спрем и да .....***....., то ще оглавим световната класация.
1
7
 
4
 
! Отговори
Йо преди 2 години
За добрите новини нема братче един коментар.