Чехия призова страните от ЕС да изгонят поне по един руски дипломат

Солидарност заради атентата във Врбетице поиска премиерът Бабиш
Обновена: 8 май 2021 20:50 | 8 май 2021 20:47, Анисия Иванова
113
Чехия призова страните от ЕС да изгонят поне по един руски дипломат
Снимка: БГНЕС

На неофициална среща на върха на ЕС в град Порто чешкият премиер Андрей Бабиш помоли партньорите от общността да обмислят експулсирането на „поне един“ руски дипломат от техните страни във връзка с инцидента с атентата през 2014 г. в складовете за боеприпаси в село Врбетице, за който чешките власти подозират специалните служби на Руската федерация. Това съобщи вестник „Mlada fronta DNES", цитиран от БНР.

Бабиш е отправил това искане до участниците в срещата на върха на обща вечеря, проведена в петък вечерта. По този начин, смята премиерът, страните от ЕС могат да проявят солидарност с Чехия.

Още по темата

"Невъзможно е Европа да разреши подобни действия на своя територия. Трябва да го приемем по следния начин: когато е извършена атака срещу една от страните в ЕС, това означава, че е извършена атака срещу всички," каза премиерът.

Бабиш отбеляза също, че участниците във вечерята на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са се обявили за по-добра координация на съвместните действия по инцидента във Врбетице.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А солидарност към България, че сме най-бедни в ЕС, КОГА? Всички знаят че в Бългрия, хората работят за 300 евро. Че пенсията е 150 евро, че цените ни са като в ЕС. Солидарност КОГА бе? Когато излезем да работим в ЕС, ония си казват "Те там за 300 бачкат, ние тук ще им дадем 400-500 и ша са добре". И така правят. Към нас кога ще има солидарност?България веднага трябва да напусне ЕС. Единственото, което обикновения човек можеше да прави е да минава граници без проверка. Сега и това не може.
60
5
 
14
 
! Отговори
Много умно ? преди 2 години
Нашите мозъци от външно министерство вече се натегнаха на Козяк.А после защо руските туристи няма да дойдат на нашите курорти ?Сетих се :Бай Гън е обещал на хотелиерите в България да изпрати една гемия с американски бабички....Щяла да пристигне след 4 месеца.Това ще бъде един успешен сезон за туристическият бранш в България.В същото време фалирала Гърция и Кипър се пукат по шевовете от руснаците !
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехия се *** до уши. Сега е етапът на цапането с нечистотията на всички останали. Флорално оралната българска дипломация вече преизпълни чешката молба.
58
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците сами си създават врагове. Ако през 90-те Русия беше тръгнала по пътя на добросъседството, правовата държава и благоденсгвието всички щяха да искат да са й приятели. Но тя реши да гони великоруските си въждаления с вожда Путин.
57
10
 
13
 
! Отговори
Гонете тези идиоти преди 2 години
от България.
56
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските кучета вън , но заедно с тях да се махат и американските кучета и европейските брюкселски шушумиги .
55
9
 
11
 
! Отговори
sd преди 2 години
аз съм за - вън руските !
54
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия все повече затъва, никой не я тачи по света, дори и така наречените и приятели...
53
4
 
2
 
! Отговори
гларусчетата на мама преди 2 години
поискайте им рожденните дати бе. не се притеснявайте. 70-80% от чешкото население е родено през февруари - юни, което доказва че чехкините са заплодени през юни-септемри предната година. и попитайте същите тия замайките им когато били мънани бебета ги ославяли "ела на мама гларусчето"затова сме толко близки и рдствено. там едно 2-3 мильона са плод на крепката СИВовска медунароническа Дружбъ, майнъ, филибето!
52
11
 
10
 
! Отговори
всички да изхвърлят преди 2 години
руските дипломатически служби нямат място в страните от НАТО/ЕС - Путин превърна България в център на руското разузнаване на Балканите и е крайно време ЕС да се намеси и отстрани руските агенти и сътрудниците им в България. А НАТО да създаде 3 военни бази - Варна, Бургас и Пловдив за да ни предпазят от руската агресия.
51
5
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
По времето на соца като ходехме на кино питахме хубав ли е филма или е чешки.-------Чешките филми ги даваха по телевизията и си бяха нормални. Чехите са доста по-близо до нас като манталитет.Този въпрос беше измислен за руските филми.
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Половината заслуга за Сталинград е на англо-американците в С. Африка"Дрън, дрън. От няколко месеца по Вайасат хистори дават епизоди от втората световна война и филмите не са руски. Та по повод на поражението на немците в Сталинград дадоха Хитлер как казва: не съм предполагал, че имат такова въоръжение. Па ти пак си приказвай за "помощта" на Запада, който всъщност е потривал доволно ръце и е очаквал Хитлер да смаже комунистическа Русия. Приказвай си, не ми пречи.
49
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на соца като ходехме на кино питахме хубав ли е филма или е чешки.
48
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сериозни операции на Червената армия, са синхонизирани с офанзиви на съюзницитя на Запад. Половината заслуга за Сталинград е на англо-американците в С. Африка, подкрепени и от правителството от Виши, което минава на тяхна страна. Курск е едновременно с десанта в Сицилия. До десанта в Нормандия руснаците още се мотаят в Украйна, Минск е освободен един месец след десанта, когато немците изтеглят част от войските си, за да се бият на Запад
47
11
 
17
 
! Отговори
komitata преди 2 години
като я знам Чехия с какви ресурси разполага ще яде як бахур не точно днес и утре но идва -можеш да правиш в своята държава но да правиш такива провакативни призив ти си изпаднал вече от автобуса
46
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не знаех че чехите са толку кухи ***.у къф е тоя атентат от преди 7 години? сега ли се сетиха? доказателства някакви представиха ли пред света? и защо другите да гонят руски ипломати?да си се оправят на двустранна основа.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сравнявайки Бобиш с Бабиш, нашто Боре а му казаха а го изпраска през панталоните за оная случка дето некъф чехераст ни бе изтипосал склупторно като Кенефстан със столица Софеаул.старият ТИР шофьо ги наричаше паяци. Какво е искал, какво е казвал, какво сме чули какво сме разбрали абе да си три буквът майката
44
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите се водят по акъла на американците и ще изгоpят като украинците.
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе 44-ко, трай си бе. това бше кратък встъпителен курс по история за гербоидните структури. например в Банкя се преподава че Вамар е превзет от танкиста Ванятуто, което е кръгъл факт, но карат децата да го произнасят Винотутьо, 00тата книга роман от оня дето Крал през Май
42
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чешките фашисти са едни от най жестоките , сър .....