ЕС се отказва от БВП като основен критерий за благосъстоянието

Работниците в Европа получавали все по-малък дял от него
8 май 2021 19:16, Анисия Иванова
49
ЕС се отказва от БВП като основен критерий за благосъстоянието
Снимка: БГНЕС

ЕС възнамерява да се откаже от изчисляването на благосъстоянието на държавите по света само въз основа на обема на БВП и неговия растеж, а да вземе предвид и набор от 14 екологични и социални критерия. Това се посочва в заключителната декларация на неформалната среща на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Порто (Португалия), която приключи.

"Приветстваме това, че европейските социални партньори (имайки предвид организации на синдикати и работодатели) излязоха със съвместно предложение за алтернативен набор от критерии за измерване на икономическия, социалния и екологичния напредък, който ще допълни БВП като мярка за приобщаваща устойчив растеж", се казва в изявлението на срещата на върха.

Това е инициатива, предложена от Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC), която беше съгласувана в петък с европейските бизнес асоциации и одобрена от институциите на Европейския съюз, уточнява ТАСС.

Според инициативата индексът на благосъстоянието ще бъде производен на набор от 14 критерия, които освен чисто икономически като БВП, ще включват социални и екологични фактори. ETUC уверява, че този метод ще се превърне в статистически критерий за новата икономика, "който поставя човек над печалбата". Синдикатите подчертават, че БВП и неговият растеж не са показател за благосъстоянието на населението, тъй като „работниците в страните от ЕС получават все по-малък дял от БВП, дори в сравнение с нивото от 2010 г.“, съобщава БГНЕС.

Като част от възстановяването на икономиката на ЕС Европейската комисия лобира за нейното преминаване към „цифров и зелен“ формат. Широкото внедряване на зелени технологии като използването на алтернативни енергийни източници и разпространението на електрически превозни средства и инфраструктурата за зареждането им, е много скъп проект. Брюксел изисква страните от общността да похарчат поне 30% от парите, които могат да получат в периода до 2027 г. за тези нужди като част от европейския план за възстановяване след пандемията, чийто обем е 750 милиарда евро.

Според Евростат растежът на БВП в страните от ЕС преди пандемията през 2019 г. е бил 1,6%, а през 2020 г. той е намалял с 6,1%. При тези обстоятелства промяната на статистическите правила, за да отразява рамката, определена от Брюксел за развитието на 27-те държави-членки, трябва да позволи на Европейския съюз да демонстрира по-високо ниво на благосъстояние на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
на Фалирала Крива Ракета и Космоса й Пречи!! Това само е доказателството за тоталният Фалит на Европа под Мъдрото ръкововство на К0мундетата от Брюксел!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То тогава пожарникарите и учителите трябва да са милионери щом БВПто отива за пожарна и учители.
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, гроздето е кисело. Русия мина Германия по БВП, и още ще запада икономиката на запада.
17
2
 
1
 
! Отговори
Чочо преди 2 години
До Анонимен Какви глупости пишеш ,нещо ми се струва че си Ваксиниран .
16
1
 
10
 
! Отговори
Gero преди 2 години
Осветяваш се на свещи, сиреч живеч екологично чисто и си в голям екологичен напредък. Нищо, че навлизаме в рецесия и бизнесът дава все по-ниски заплати, а човечеството обеднява. Важното е да се внедрят масово електромобилите пък, к'вото ще да става.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Състезанието трябва да е по МРЗ .Като за общия пазар то трябва да е общо. Освен това и разходите за социални политики трябва да са еднакви .Както и ДДС на храните. Сега знаем кво правеха герб ,бсп и дпс. Разходите за ранно ченгеджийско и военно пенсиониране се изчисляваха като социални разходи .Така народа е затриван за да може ченгеджиста да се пенсионира рано и да подбива цената на труда защото взема и заплата .Затова мафията герб държи толкова ниско МРЗ то.Държавен бандитизъм стимулиран от ЕС
14
1
 
4
 
! Отговори
Ceci_ преди 2 години
Май ще ни грабят
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Широкото внедряване на зелени технологии като използването на алтернативни енергийни източници и разпространението на електрически превозни средства и инфраструктурата за зареждането им, е много скъп проект."В резултат животът ще стане по-скъп, тези са много умни или целта им е да намалят населението.
12
0
 
6
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Много добре казано!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
процента ваксинация, максимизаране на социалния рейтинг на зомбитата послушковци,най малък брой автомобили на глава от населението, великото бъдеще от където ние се връщаме е отново на хоризонта. ураа за ЕСССР.
10
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БВП не е за работниците те го създават но не го консумират. БВП го консумират полицаите пожарната учителите лекарите и лежачите у парламата. Без да има пари в хазната тези лежачи ще ми ядат долу подписания. А хазната се пълни от работещите които произвеждат продукция която е за вътрешният и външният пазар. Без работещите създаващи благата нито една държава няма да оцеле е.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само чрез повишаване на стандартът на живот на най-изостаналите региони ще реши проблемите с пренаселването и проблемите с мигрантите, обратното на това което правят западняците в лицето на Уолстрийт и Лондонското сити.
8
2
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
И на кой връх в Порто са се срещнали?
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бюрократите да се откажат от заплатите си щом парите не са важни, да се откажат и от храната ще живеят на зелена слънева енергия.
6
6
 
14
 
! Отговори
Форестгрийн преди 2 години
Няма как да има вечен растеж на планета с ограничени ресурси.Тая система отдавна е ясно че е сбъркана,има много бъгове за оправяне.Просперитета трябва да се измерва не в количество,а в качество.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквано, Китай е напът да изпревари САЩ по номинален БВП, а ЕС диша прахта на Китай от години.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО ДА НЕ ВКЛЮЧВАТ ДОХОДИТЕ НА РАБОТЕЩИТ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ЧЕ ОТ ПОСЛЕДНОТО МЯСТО НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА НИ МРЪДНЕ СЛЕДВАЩИТЕ 5 ВЕКА.
3
3
 
24
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Това е супер новина на Байче и България!Празнувайте българи, оти по БВП сме последни в ЕС, а в Европа зад нас са само Албания, Босна Херцеговина и РСМ.Но пък сме ПЪРВИ в света като най-бързо изчезващата нация и на 112то място по свобода на Словото!Махайте това БВП!Хубав ден за българската Демокрация!
2
2
 
19
 
! Отговори
Кон преди 2 години
Някой знае ли нещо за бившият министър Нено който като ламята изпи водата на Перник? Или за дебелото Лили отличника на Барцелонски.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че няма на къде да изпаднем повече, другите да дерзая!