Разделянето на РСМ и Албания по пътя към ЕС все по-вероятно

Германия настоява преговорите и с двете страни да започнат
33
Разделянето на РСМ и Албания по пътя към ЕС все по-вероятно
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия повдигна перспективата за започване на преговори за членство в ЕС с Албания, като същевременно задържи на изчакване съседката ѝ Северна Македония поради спора с България..

На подобен ход, обявен от комисаря по разширяването Оливер Вархели, се противопоставят други служители на ЕС и някои страни членки, включително ключови играчи като Германия, пише в своя статия „Политико“, припомняйки, че по време на неотдавнашна среща на посланиците на ЕС, която обсъди Балканите, нито един от 10-те пратеници, които говориха на дебата, не спомена идеята.

Но, разкривайки опцията, според изданието Вархели е възобновил дебата за процеса на разширяване на ЕС, за който се смята, че е зациклил в Западните Балкани.

Правителствата на ЕС дадоха зелена светлина за разговори преди повече от година, но казаха на Албания, че трябва да предприемат по-демократични реформи, преди да започнат преговорите.

От ноември миналата година България блокира началото на преговорите със Северна Македония като част от спор, който обхваща езика и историята.

Вархели, комисар на Унгария в Брюксел, изложи идеята за „отделяне“ на двете молби за членство по-рано тази седмица в коментари пред телевизионния оператор Евронюз. Това предизвика бързо отблъскване от страна на други длъжностни лица от ЕС, които настояха, че това е неразумно и нежизнеспособно и че не се планира да се преследва.
За да се превърне в реалност, отделянето ще се нуждае от подкрепата на всички страни членки на ЕС - нещо, което очевидно не е налице в момента. В петък германският министър на Европа Михаел Рот даде да се разбере, че Берлин не споделя мнението на Вархели, като заяви, че Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори през юни.

Правителството на Северна Македония също ясно заяви, че не е впечатлено от хода на комисаря.

Вархели обаче изглежда се придържа към позицията си. На брифинг в петък говорителят на члена на Комисията Ана Писонеро повтори мнението му, че отделянето може да бъде опция.

„Вярно е, че той посочи, че, разбира се, това ще стане ако не се стигне до споразумение в случая със Северна Македония, но това е нещо, което може да се наложи да се обмисли“, каза тя, като отбеляза, че решението е „изцяло в ръцете“ ”на държавите-членки в Съвета на ЕС.

Но въпреки че понастоящем сред членовете на ЕС има широко противопоставяне на разделянето, някои дипломати прогнозират, че в крайна сметка ЕС ще трябва да го преразгледа, ако не може да се стигне до сделка, която премахва българската блокада.

"Това, което е ясно, е, че отделянето сега не е опция, върху останалото ще се мисли", каза дипломат. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: македонияАлбанияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Поредната лудост за която ще плащаме жестоко е Албания в ЕС, ислямската дъга се затвори...
7
38
 
2
 
! Отговори
А и Т преди 2 години
Голяма Албания е най-добрият вариант и трябва да бъде обединена с Турция
6
4
 
46
 
! Отговори
Доц Мангъров преди 2 години
Няма слави няма боко няма корни който подкрепи макетата ще бъде изметен от народа моменталически, няма да позволим маке да се гаври с нас, всеки предал страната ще плани скъпо
5
4
 
28
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Тоя германеца, определил кога да започват преговорите. Нещо много арогантно взеха да се държат към нас. Но е нормално ,като видят оня тюф*лек със сахера ,да им козирува с глуповат поглед.
4
55
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Върху България трябва да се упражни силен европейски натиск, вкл. и "набиване на канчето" и нашите братя в Македония да бъдат приети в ЕС..
3
4
 
41
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Оказва се, че с албанците в Северна Македония можем да се разберем много по-лесно, отколкото с македонците. И това трябва да се използва. Те засега нямат мнозинство, но натам отива работата.
2
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС на слепи ли се правят? Тия горят знамена на страна-членка в съюза, тия искат да ги приемат?!? Меркел съвсем изтрещя!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само тез остава да влезат в ЕС.