Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение
9 май 2021 13:16, Петя Славова
180
Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност
Снимка: БГНЕС

Въпреки положителните доклади на Европейската комисия и Договора за добросъседство с България, заради ветото на София Северна Македония не започва преговори за членство с ЕС. Това заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Още по темата

"През ХХI век да определяш историята на друга нация не съответства на европейския дух, тъй като трябва да градим бъдещето. За Северна Македония, за македонския народ, за всички граждани на нашата страна е неприемлива каквато и да е намеса в македонската идентичност. Процесът трае вече много дълго, не искаме да спираме и няма да спрем, но няма да подложим на риск нашето достойнство и идентичност", каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение и "ще изградим качествено бъдеще за нас и за идните поколения".

Според него, миналото не трябва да се забравя, но "трябва да се градят мостове и сътрудничество между всички балкански държави, тъй като това е единственият път към успеха".

От друга страна, Гърция остава "силен медиатор и поддръжник" на европейския път на Северна Македония, нещо, за което е изразена подкрепа и от гръцкия премиер.

Според Заев, по време на първите срещи с Мицотакис през септември и ноември 2019 г. са се създали "приятелско отношение, освободено от всички въпроси, които в миналото натоварваха двустранните отношения", вече било възприето партньорството, основано на доверие и приятелство, "което превърна отношенията между двете страни в съюз".

Според премиера, допълнително укрепване на приятелството и енергийното сътрудничество е газопроводът, който ще свързва двете държави, тоест споразуменията за терминала в Александруполис, както и за изграждането на интерконектора.

Тези проекти ще бъдат първите по рода си в Югоизточна Европа и посредством свързването с Гърция, "вместо от един източник на природен газ, ще имаме възможност да доставяме от различни източници, от САЩ, Близкия Изток и други".

Интервюто на Зоран Заев е по повод неговото участие в Делфийския икономически форум, който ще се проведе в Атина от 10 до 15 май.

Освен него, от македонска страна ще участват вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, външният министър Буяр Османи и министърът на околната среда Насер Нуредини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крадци на история на съседни държави-това са скопяните от Скопие.
129
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма македонска нация.Факт.Точка.Измислена и изкуствено създадена държавица.Заев да не се притеснява за ЕС.Скоро албанците ще асимилират скопяните и присъединят към Албания.Така и ще влязат в съюза.И ще са албанци.
128
4
 
14
 
! Отговори
Повтарям преди 2 години
Зелен кон и македонска идентичност, НЯМА.
127
4
 
18
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
До Анонимен 133И какво им е националното достойнство? Това , че бяха СРМ В Югославия, БЮРМ, след като ги признахме ние и навихме руснаците да ги признаят иначе щяха да ги поделят Гърция и Сърбия, а сега се преименуваха на РСМ, като подвиха опашка пред Гърция.Много ли е достойно да присвояваш чужда история, да разрушаваш паметници, да триеш надписи от тях, да гориш чужди знамена, за да провокираш? Това ли е достойно? Като искаш да сте отделен народ, започваш на чисто като нов такъв!
126
3
 
2
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен135Какво да говорим? Всички знаем истината и на всички ни е малко кофти, че макетата са се счупили...Но...всъщност, ние не знаем точно какво става там и там ни е проблемът - можеш ли да вярваш на сърбите? на нищо, идващо от там не можеш да вярваш!...Иначе, макетата от там се лъжат много, че обичаме предателите! Още не можем да приемем нашите мохамедани, нищо че са се минали 600години от помохамеданчването им под острието на меча...
125
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелен кон и македонска идентичност няма.
124
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска помощ, моли.Не заповядва.А на Зайо Баев ако не му е ясно нещо, да пита.
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С този агресивен сърбомански наратив братята макета ще ги пуснат в ЕС на куково лято.Още малко ако се дръвчат и ще видят къде зимуват раците.
122
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То на макетата все някой нещо им пречи и ги спира. Вечно те са жертви и ощавени.Не остана никой, който да не им е кривНе вземат да се погледнат какви са карикатури, а тръгнали с голо дупе таралеж да мачкат.Свирчовци.
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам приятел от Скопие .Такава силна прилика има с леля ми.
120
3
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Запознах се с албанци от някакво село близо до С македония.Говорихме си на български имаха акцент но се разбирахме много добре.Та те ми казахаНашите дядовци ни учиха че сме българи.Питам ги а македонците ?Албанбеца отвърна българи са.Интересното беше че единият приличаше визуално на моя треньор от България.все едно му е син.А другия на един мой приятел .Няма случайни работи
119
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
македонците за разлика от нас , са хора с национално достойноство, браво
118
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Абе,Зайков,не бяха ли точно гърчолята дето ви стопираха античкияидентитет,бре?Защо го забравитова?Европейски съюз за вассамо като признаете истинския сиидентитет и произход.А ти си поредната сръбска метреса...
117
6
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До СЕВЕРНО МАКЕТАТАПроблемът е, че сте ОТКРАДНАТИ С ИЗМАМА от България и НАСИЛА сте заставени да се откажете от корените си! Наше задължение е да установим истината в отношенията си, за да можем да си вярваме. Ако СРМ реши, че искат да си живеят в своя държава, няма проблем - ние никого не насилваме за нищо!Но истината е, че сте българи /ако не сте сърби или албанци!/по етнос - етносът македонци отдавна е изчезнал от Земята - ние използваме това име за ориентиране, нещо като силиконовата долина
116
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кой го пита и коя точно самоличност? Коминтерновската или античката?
115
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние пък не даваме българското начало.Половината македонци с български паспорти т.е. са доказвали български произход така, че признаването на българския си произход ще трябва да го заявите.Няма да намерят българско правителство, което да каже, че нямаме общ произход.
114
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Христо ХристовФормално погледнато,не си прав, защото македонците от СРМ не принадлежат на нашата нация!Проблемът е, че има една история на региона /Балканския Полуостров/ и тази история се фалшифицира от сърбите и гърците, поставяйки етнически българи в небитието, обиждайки ги и унижавайки ги най-нагло, гледайки ги в очите..А това е недопустимо за една страна,членка на международен съюз като ЕС!Как ще може да се вярва на хора, които те гледат и те лъжат? За да има съюз,трябва да има доверие!
113
3
 
11
 
! Отговори
СЕВЕРНО МАКЕТАТА преди 2 години
ТЕЗИ ВЕЧЕ СА СЕВЕРНО - МАКЕДОНЦИ !!!!!!И НИКОГА ВЕЧЕ НЕ Ги НАРИЧАЙТЕ МАКЕДОНЦИ !!!!
112
7
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"През ХХI век да определяш историята на друга нация не съответства на европейския дух" - и е прав, но неграмотните брюкселски *** от маалите не са способни да го вденат.
111
8
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен119Не бъди груб, моля!Македонците страдат повече от ситуацията-те са жертви! И затова имаме вина и ние,по-точно нашите полудели от щастие предци,вкусили свободата..Колкото и да ни се струва невероятно,но именно техните лозунги от онова време за "Велика България" са ни докарали в голяма степен до тук-румънците ни нападат 1985г. с обяснението,че се страхуват да не ги нападнем ние, а сърбите и досега се крият зад "Велика България"-манипулират с чистите сърца на дедите ни, не.го.дниците