Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение
9 май 2021 13:16, Петя Славова
180
Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност
Снимка: БГНЕС

Въпреки положителните доклади на Европейската комисия и Договора за добросъседство с България, заради ветото на София Северна Македония не започва преговори за членство с ЕС. Това заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Още по темата

"През ХХI век да определяш историята на друга нация не съответства на европейския дух, тъй като трябва да градим бъдещето. За Северна Македония, за македонския народ, за всички граждани на нашата страна е неприемлива каквато и да е намеса в македонската идентичност. Процесът трае вече много дълго, не искаме да спираме и няма да спрем, но няма да подложим на риск нашето достойнство и идентичност", каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение и "ще изградим качествено бъдеще за нас и за идните поколения".

Според него, миналото не трябва да се забравя, но "трябва да се градят мостове и сътрудничество между всички балкански държави, тъй като това е единственият път към успеха".

От друга страна, Гърция остава "силен медиатор и поддръжник" на европейския път на Северна Македония, нещо, за което е изразена подкрепа и от гръцкия премиер.

Според Заев, по време на първите срещи с Мицотакис през септември и ноември 2019 г. са се създали "приятелско отношение, освободено от всички въпроси, които в миналото натоварваха двустранните отношения", вече било възприето партньорството, основано на доверие и приятелство, "което превърна отношенията между двете страни в съюз".

Според премиера, допълнително укрепване на приятелството и енергийното сътрудничество е газопроводът, който ще свързва двете държави, тоест споразуменията за терминала в Александруполис, както и за изграждането на интерконектора.

Тези проекти ще бъдат първите по рода си в Югоизточна Европа и посредством свързването с Гърция, "вместо от един източник на природен газ, ще имаме възможност да доставяме от различни източници, от САЩ, Близкия Изток и други".

Интервюто на Зоран Заев е по повод неговото участие в Делфийския икономически форум, който ще се проведе в Атина от 10 до 15 май.

Освен него, от македонска страна ще участват вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, външният министър Буяр Османи и министърът на околната среда Насер Нуредини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А да крадеш история може.
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започването на преговори с откровенно фашизирана държава като СМ ще бъде катастрофа за Балканите, а може да провоцира и война, имайки предвид реваншистката политика на Сърбия, която точно в момента се въоръжава като за последно, трупайки гигантски кредити. Политиката ни за приобщаване беше грешна и тя трябва веднага да се прекрати. На това изказване на Заев трябва веднага да се отговори, че България не приема никаква намеса в нейната идентичност!
148
1
 
6
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Диана прод.Което виждаме в РСМ е отвратително!Ние трябва да сме много внимателни с тези болни наши сънародници там!Това, което са направили сърбите с тях е такова престъпление срещу човечеството,каквото на мен ми е трудно да си представя и е съизмеримо само с омразата от "Брулени хълмове" на Бронте,която кара хората да възпитават така детето на умрелите омразни съседи,че то да се провали и е нещастно в живота-да обича да греши, да обича неща, които ще я отведат на дъното и да мрази всичко др
147
1
 
7
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен153Истината е проста - младите там така ги учат в училище, така ги манипулират за кариера, доходи, внушават им, набиват им умраза към България, лъжат ги за език, писменност, история...Те така са промили мозъците им и са им внушили такова науважение и недоверие към България, че не вярват на нито една наша дума - едно маке от там писа в подобна тема тук, че искат на преговорите да присъстват чуждестранни наблюдатели защото не вярват на нито една наша дума! До там са я докарали сърбите
146
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Те могат да се считат за каквито искат. Не ни е потрябвала тяхната идентичност. Това, с което ние не сме съгласни е да се преиначава историята. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги обявяват за македонци защото така им изнася.
145
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците не трябваше да им позволяват и Северна"Македония" да се нарекат и да използват името на географска област.Защото тези са само скопяни,трябваше да са Скопска република.И нищо друго не заслужават.Изкоренилите се дървете само съхнат.
144
1
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
До Da, za MakedonijaЧуукундур, България е държава на близо 1350г., минала през какво ли не и не се е разпаднала, та точно заради вас ще се разпадне! Като си еркек, защо не воюваш , за да освободиш Пиринска Македония? Или си мислиш, че става с високопарни лозунги написани на сръбски?! Претендирате, че Кирил и Методи са македонци, а навсякъде повечето пишете на латиница! На тези земи и за тях са воювали и гинали дедите ни и вие си мислите, че ей така ще ви се предоставят!
143
1
 
3
 
! Отговори
fact преди 2 години
щиптърите към Скопие.
142
1
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Нека обясни на гърците, щото те не са наясно за какво става въпрос.. !
141
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отсега се държат арогантно и надменно, а ако ги пуснат в ЕС си представям какво ще бъде.30 години малаките им вадиха зъб, по зъб да не могат да хапят ако са наблизо, и ние трябва с тях така.Да им извадим зъбите да признаят, че са българи, а после да разправят хуморески където искат. Те по-българи няма да станат, но България ще бъде възмездена морално за враждебното им отношение и за това, че първа ом призна държавата.Македонска идентичност само в рамките на България.
140
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакво одобрение за макетата. Отсега ни разиграват, а ако са в ЕС ще ни се качат на главите. Сега имаме инструмент да ги накараме да си признаят лъжите и трябва да го ползваме пълноценно както малаките ги цериха цели 30 години. Ако трябва никога няма да ги пуснат в ЕС да раздухват лъжите си и там. А ако пропуснем историческия си шанс да ги поставим на мястото, никога повече няма да имаме такъв.Или ще признаят истината, че са българи или ще висят пред портите на ЕС доживотно.Няма среден път.
139
10
 
2
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Кога ще анексираме западните покрайнини (С. Македония)?!
138
4
 
6
 
! Отговори
есе преди 2 години
Жалко за нормалните хора в тая държава(област)
137
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До150 .Точно и правилно.Сърбите ще извадят от десет кладенеца вода противнас.Франция ги учи на дипломация.Може и албиона да спомага,макар даработят,чрез турците.Заев наговорикуп глупости.Фльорца,не смее да сеобади,то и мандатност няма,но опропа-сти доста моменти.Албания да сеоткъсне от този пакет,щото ,ако не нинатиснат ,30 год,макетата ще бълнуватГейсъюз.
136
3
 
11
 
! Отговори
НЕИЗБЕЖНО преди 2 години
СЛЕД 15тина ГОДИНИ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ БЪДЕ КАТО КОСОВО ПЪЛНО НАСЕЛЕНА С АЛБАНЦИ.СЕГАШНИТЕ МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЦИ ЩЕ БЪДАТ ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ, А НЕКОИ ЩЕ СТАНАТ СЪРБИМЮЗЮЛМАНСКАТА РАЖДАЕМОСТ НИКОГА НЕ ПРОЩАВА В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАННЕ ЗАБРАВЯИТЕ ЧЕ В ТРИДЕСЕТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СОФИЯНЦИ СА БИЛИ МАКЕДОСКИ БЕЖАНЦИ
135
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 153.Сърбите,са спомогнали за дегенерацията.Като учиш в сръбскиуниверситет,водиш сръбкиня за жена,подчинен си на тази система,катокомуникации и законност.История.А,инак говори се ,че сърбите иматсилна национална дипломация.Нямакак от нищото да намразиш,тези откоито си ял хляб и милеели за теб.Защо да променят историята от нищото.Значи има някакъв дефицит...,както и да е.
134
10
 
9
 
! Отговори
цильо преди 2 години
Македония е Българска
133
4
 
7
 
! Отговори
Напомнително ! преди 2 години
Не трябва да позволим влизането на Македония в ЕС, защото така ще вкараме в негои гадните албанци.Тези "македонци", които са от български произход и с българско самосъзнание ще влязат поединично, като им дадем наши паспорти.Ако наложим вето на Сев.Македония ще спечели целият Европейски съюз. Ще загубят САЩ, Турция, сърбоманските ***-еничари,албанската мафия и "българските" ***(майкопродавци).Забележка: На семействата на измекярите Заев и ПЕДЕРовски да не се дават български паспорти.
132
4
 
15
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен147Според мен, сърбите няма да се спрат с униженията както на макетата там, така и на България /аз не можех да си представя, че някой на този свят може да наговори толкова много враждебни лъжи за нас докато не чух това със собствените си уши от сърбите в Македония/. Ако не се промени това сега, влезнат ли в ЕС в това състояние, ще имаме много по-тежки проблеми с тях, ще ни заливат с интриги, умраза, манипулации - с тях няма да може да се работи, а и на нас ще пречат..Истината Е важна
131
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой пет пари не дава за вашата идентичност бе Зоране. П.С. Чокалия южносръбски ...