ЕК отново: София и Скопие да решат откритите въпроси

Фон дер Лайен подкрепя начало на преговорите със Скопие
10 май 2021 15:18, Елка Василева
70
ЕК отново: София и Скопие да решат откритите въпроси
Снимка: БГНЕС

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на Северна Македония към ЕС да започнат. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с посещението на премиера Зоран Заев в Брюксел.

Още по темата

Говорителят посочи, че на срещата на Заев с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен са били обсъдени множество въпроси, включително за възможността ЕС да финансира изграждането на инфраструктура в Република Северна Македония. Фон дер Лайен е потвърдила подкрепата си за начало на преговорите със Скопие. Тя е насърчила властите в Северна Македония да продължат по пътя на реформите.

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Оливер Вархей е отбелязал пред Заев, че Съветът на ЕС трябва да постигне съгласие по преговорната рамка, за да се даде начало на преговорите. Според Вархей, ако София и Скопие не се договорят, Съветът на ЕС трябва да вземе решение, поясни говорителят.

Според ЕК Албания и Република Северна Македония изпълняват условията за начало на преговорите и са изпълнили поставените изисквания. Бихме искали възможно най-скоро преговорите да започнат, допълни говорителят. Той поясни, че свикването на междуправителствена конференция за начало на преговорите се решава от председателството на Съвета на ЕС, а за това е необходимо да бъде постигнато съгласие по преговорната рамка.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Скопски преди 2 години
Българската страна треба да инсистира само/найвече за спиране на историческите фалшификации за което ще намери поткрепата и на запад..А не вторачено да натрапва тезите околу язикот на днешните македонци.. българскиот книжовен сред населението в Македония никога не се говорел, ако имаме в предвид че од 1878 г, насам Македония и Българиа никога не са били в една државна целина..македонските наречиа се дел од езиковен континиум со българските, содржат много архаизми които в българските исчезнаха
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е България и Северна Македония да прекъснат всички комуникации, омразата е много висока и от двете страна дори преди война
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е свръх нахалство и наглост.Искат да влязат с македонизма и българомразието в ЕС ,с геноцида на етническа основа и заличаване на българската история.И то някакви сръбски ени.ча.ри дето били антифашисти.Няма да стане!Как само го усукватс тяхната "идентичност,а за българската -нищо.После ще продължат с двуличието и мр.ъсн.иш.ките си номера.Трябва да има митинг пред тяхното посолство все ден!
57
0
 
17
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
София да не се ослушва като гърмян заек,ами твърдо да заяви че няма ли разбиране по език и история въобще няма за какво да се преговаря.Да се заже на всички които се опитват да дават акъл...
56
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито крачка назад от това което постигнахме!Казахме веднъж и завинаги, че международните договори трябва да се спазват.Докато македонската страна не се интересува от това никакви отстъпки.Те се държат, все едно, че договор не са подписвали.Да ама не.МОШЕНИЦИ ДОЛНИ.
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сирма войводаДобро утро. Ами вече го признаха ГЕРБ и ОП Захариева, Борисов и Каракчанов. Захариева каза "признаваме македонски език след 1945 г. ако признаят български до 1944 г."
54
2
 
2
 
! Отговори
Агент Иване! преди 2 години
До Сирма войводадай възможност да ти сложа едно минусче! Активен е само символът за одобрение,мошеник долен!
53
16
 
3
 
! Отговори
Агент Иван преди 2 години
И Агент Буда ни оставят още един проблем! Не само Европа ще ни изолира,но проблемите с омразата към българите и България ще остане.И ще се изповядва не само от смотаните макета,но и от целия регион!
52
5
 
22
 
! Отговори
Сирма войвода преди 2 години
Хора, тия наглеци щом им признаем македонски език и македонска нация веднага ще започнат да претендират за нашия Пирински край да го присъединяват към Северна Македония. Това е голямата опасност, те не искат да подпишат документ, че няма да имат претенции към Пиринска Македония. Затова в следващия парламент трябва да влязат партии, които ще отстояват интересите на България.
51
2
 
20
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Македонскиот език е същиот като булгарскиот, само че завършва на иот..... Може би от ***...
50
2
 
18
 
! Отговори
Сите Скопци преди 2 години
да си одат в ЕУ-то на Београда и Масква.
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има държава, която сме признали. Тя има атрибути като нация и език. Ние не бива да ги оспорваме. Ако искат да имат македонски език да имат. Това което твърдо трябва да отстояваме е спиране на омразата в медии и учебници с корекция спрямо историята. Историческата комисия трябва да си свърши работата.
48
3
 
26
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Да казваш че има македонска "нация" все едно да казваш че има мизийска"нация'' ,тракийска "нация''.Мизия,Тракия,Македония-това е България.
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 44Все тая е зашото македонската нация си е бг нация. Просто елегантен начин да се заобиколи Нойския договор, който раскъсва България. Македонска нация е компромис между сръбска и българска, като България тогава няма право на Македония а Сърбия има по Нойския договор.
46
3
 
19
 
! Отговори
Муааахахаха! преди 2 години
Няма EU за скопските коминтерновци!
45
1
 
26
 
! Отговори
Професор Пръц преди 2 години
Мъкедония ще е гетото на Европа,тя е жалък цирей на ...за на географията...Мъкедония се управлява от лъжци и двуличници,които преиначават и фалшифицират дори неоспорими факти,примерно за цар Самуил и Гоце Делчев...Стигнали са дотам,че да лъжат и промиват мозъците на собствените си деца в училищата...А е напълно ясно,че истината не може да се крие вечно,не може да се замазва и изопачава,тя рано или късно излиза на светло...
44
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43Остави 1934. Сега е важно а ГЕРП и ОП се провалиха и НАТО и ЕС са срещу България.
43
2
 
21
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Няма македонска нация.В Скопската република има други народности но не и македонци които са изчезнали още в древността.
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43Македонска нация има но няма македонска държава а има Югославия създаден от Нойския доховор и там НАТО я прави Югославия. Коминтерна са търсили начин как да се извади Македония от Югославия без война и после да се обедини с България нещо което е искал и Гоце Делчев. Независима Македония и после в България.
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1934 излиза официално становище на Коминтерна, което признава съществуването на македонска нация. Документът е изготвен в Москва с помощта на Георги Димитров и Димитър Влахов.От тогава и започва историята им и нито година назад. Не трябва дори македонци да се зоват защото това е препратка към древната изчезнала държава.Да се именуват по името на столицата си Скопие-скопяни-Скопска република.