Заев в Брюксел: Без преговори за македонския език и идентичност

Само така РСМ щяла да разговаря за европейското си бъдеще
10 май 2021 16:36, Елка Василева
243
Заев в Брюксел: Без преговори за македонския език и идентичност
Снимка: БГНЕС

Македонският език и македонската идентичност, наложени като тема от България, не бива да бъдат предмет на разговорите и ангажиментите на Брюксел - единствено така Република Северна Македония ще продължи да разговаря за европейското си бъдеще, заяви днес премиерът Зоран Заев на среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, предаде агенция МИА.

Още по темата

"Македонската идентичност, освен че е въпрос на гордост, е и въпрос на факти, наука, традиция и национална характеристика на нашия народ. Тя не е и няма да бъде предмет на преговори. Европейските ценности са пътеводител за нас, но защитата на идентичността също е европейска ценност", заяви премиерът на Република Северна Македония.

Заев добави, че страната е провела всички реформи и е изпълнила всички критерии за започване на преговори за членство в ЕС.

На срещата, на която присъстваха и вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров и външният министър Буяр Османи, Заев призова Европейската комисия да се включи по-активно за намиране на решение и деблокиране на старта на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Урсула фон дер Лайен потвърди, че Европейската комисия ще се ангажира още повече в процеса на разширяване и ще действа Република Северна Македония и Албания да започнат заедно преговорите без повече отлагане.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
10
 
6
 
! Отговори
Makedon преди 2 години
Po 11 juni ne se nadevajte na DOBRO... NEMA DA IMA VLADA .... KE IMA HAOS I HOROR... VO DRZAVATA ZOMBI-LAND
142
5
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Евразийският съюз ще им приляга на тези твърди чутури...никакъв фъндък...София да излезе с твърда позиция по проблема,да не се дават съвети които никой не ги е искал..
141
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви бяха в Кралска Югославия?Защо не бяха споменати в името на Белградска Югославия - Кралство на сърби, хървати и словенци?Къде са македонците от Югославия от 1919 година?
140
4
 
10
 
! Отговори
Ха! преди 2 години
До СтепанчикА руския император дали е благодарил на роднините на войниците си, за това че са защитавали с със смъртта си са защитили интересите на империята? И да ти кажа, никой не мразя, но има неща, които се преиначават! Например, поинтересувай се колко са заплатили на Русия Княжество България и Източна Румелия след войната !
139
3
 
11
 
! Отговори
шумадийски мекерета преди 2 години
Преговорите са излишни! Така или иначе македоносексуалистите скоро ще станат албански булки.
138
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква "Македонска идентичност", добре ли си? Такова нещо няма, нямало е, но за бъдеще може да изградите, но не и на гърбъа на България и на нашата история!!!
137
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците ще влязат в ЕС. Американците ще ги пробутат на всяка цена, без да се съобразяват с никого, най малко с историческата истина и България. Големият въпрос е, какво са приготвили за самата България?!
136
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Този неясен субект да си спомни как предхождащите го искаха и Александар Македонски да присвоят ама гърците им показаха кукиш. Сега е наш ред.
135
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ердо попита. Англия излиза от ЕС, ние за какво да влизаме? На Македония не й трябва ЕС, а съюз с Турция, Русия и Китай - ето тогава Македония ще стане нъмбър уан.
134
20
 
4
 
! Отговори
Степанчик преди 2 години
Вие българите дотам стигнахте в омразата си да отричате освобождението. Руски войници умрели за вас и благодарност никаква. Уважение никакво. Защо ние вас да уважаваме? Един ваш политик не посети День ПобедьI. Може би е трябвало да ви оставим на турците? Може би да. Затова Македония със Сърбия
133
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонската нация е създадена за 1 ден с 1 указ. Това искам да кажеш Зайо. Кажи как през 1945та година с един указ бяха създадени македонската нация и език. Преди 1945та сте били българи. Това е истината и докато не се признае от Зайко, никога няма да влезете в ЕС. Както казват албанците - "Бог ви създаде българи, Тито ви направи македонци".
132
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вето до дупка за тия нагли типове! Вечно вето. Зайко, още не си си научил урока. Още 50 години няма да влезете в ЕС. Албания влиза догодина в ЕС.
131
6
 
8
 
! Отговори
Чичо Спам преди 2 години
О, неразумний юроде, породи що се срамиш да се наречеш БЪЛГАРИН?! За бога братя не се срамете, по-бързо ще влезете в западащия ЕС ако си признаете, че сте българи! Успех с преговорите... 😆😆😆
130
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо Байо ,спрете да ни крадете историята, спрете и да фалшифицирате историята ни, изчистете българофобията набивана от сърбоманите навсякъде в Македония и сте готови за влизане в ЕС!
129
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СтепанчикНе се казва "Россия", а винаги се е наричала РУСИЯ, това "Россия" - го измислиха модерните нацисти и го въведоха неотдавна. Опитвайки се, да изкарат руснаците и славяните немци, писна ни от фалшификации! И на всичко отгоре, тази теза е измислена от един затворник - руско-немец,докато е лежал в затвора и е писал глупости от скука, без никакви научни покрития,нито защитено от факти или познания по история!Нашите славянски държави са съдадени много по-рано, Русия през 7 век
128
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонска нация съществува и е призната от повечето страни. И има македонски език. Има. Ние на спорим че има. Държавата им е създадена 1944, а езика - 1945 с документ на български, с българска пишеща машина...Там им е идентитетот - при комунистите. Преди това никой ни ги е чувал, ни ги е виждал. А понятието Македония е било като Добруджа или Тракия.
127
7
 
9
 
! Отговори
И преди 2 години
До СтепанчикПоради каква причина смяташ, че сме тръгнали против Русия? Поради това, че не сме съгласни Русия да прави вече каквото си иска в България ли? А самата Русия през годините в колко случаи е била против България? За "освобождението" ни от турско Русия си има други интереси в региона, а не всеобщо приетите "братски"!
126
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СтепанчикНе се казва Россия, е винаги се е наричала РУСИЯ, това "Россия" го измислиха модерните нацисти и го въведоха неотдавна. Опитвайки се да изкарат руснаците и славяните немци, писна ни от фалшификации! И на всичко отгоре тази теза е измислена от един затворник,руско-немец,докато е лежал в затвора е писал глупости от скука,без никакви покрития,нито защитено от факти или позания по история!
125
2
 
5
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Да си пие хапчетата
124
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно се обяснява на Европа с едно изречение:Титовските македонци от 1945 година спорят с 1340 годишна държава България.