Има ли бъдеще инвестиционното споразумение ЕС – Китай?

Мариана Трифонова от Институт за икономическа политика пред Bloomberg TV Bulgaria
13 май 2021 19:56, Анисия Иванова
33
Има ли бъдеще инвестиционното споразумение ЕС – Китай?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намираме се в един преломен момент за европейската политика спрямо Китай, това заяви Мариана Трифонова, старши анализатор в Институт за икономическа политика, гост в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. Според нея изборите в Германия до голяма степен ще предопределят новата посока на европейските отношения с Китай.   

"Още през 2019 обаче ЕС определи Китай като свой системен противник и до някаква степен конкурент. Оставаме с впечатлението, че тази визия за многопластност на отношенията и по някакъв начин трасирането им в различни полета, тоест да бягаме паралелно по няколко магистрали на нашите отношения с Китай, като че ли вече не намира толкова широка подкрепа на общоевропейско равнище. До голяма степен, може би и под влиянието на това, че вече сме в края на епохата на управлението на Меркел“.

Европейският парламент реши да бойкотира на този етап ратифицирането на инвестиционното споразумение между ЕС и Китай – Ангела Меркел призова да се прави разлика между прагматизъм и политика в чисто търговските икономически отношения.

Преди седмица Европейската комисия съобщи, че голямо инвестиционно споразумение, сключено между ЕС и Китай, няма да бъде ратифицирано заради пропуквания в дипломатическите отношения.

"Имаме едно, можем да го наречем междуинституционално съперничество, тъй като знаете, че самото споразумение бе съгласувано и обявено в самия край на миналата година, в края на немското ротационно председателство на съвета. До голяма степен там роля изигра както Германия и държавите членки, така и самата комисия, докато Европейският парламент на този етап не беше пряко въвлечен. Имаме вече в самия Европейски парламент наслагване на много различни интереси – не само по национален признак, но и по признака на общоевропейските политически семейства, което рефлектира в тази по-остра позиция.“, каза гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

„Самото инвестиционно споразумение предизвика сериозни критики още при обявяването му. Макар че от 7 години се преговаря по него, като че ли останахме в края на миналата година с усещането, че е прибързано то да бъде обявено за приключено, защото останаха много неизвестни.“, отбеляза Трифонова.

"Аз лично съм по-скоро скептична за съдбата на това споразумение към настоящия момент, защото то изпълни своята политическа и геостратегическа функция в края на миналата година. Чисто съдържателно, по-скоро надделява възгледа, че споразумението не предоставя кой знае какви нови възможности. Да, валиден е аргументът, че европейският бизнес в Китай трябва да бъде на еднаква плоскост с американския ".

Според Мариана Трифонова е нормално да виждаме разминавания на възгледите на страните членки по отношение на Китай. „Въпреки съществуващите разногласия през последната година и половина все пак се забелязва тенденция на отрезвяване по отношение на това как Китай оперира и това какво можем да очакваме от нея като партньор. Със сигурност знаем какво можем да очакваме от Китай като съперник.“

Целия разговор вижте във видеото.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То руснаци , ако един пръст им подадеш , ръката ти ще издърпат. А какво ли е за китаеца. Където милиони са под нулата.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До5. А още ли си тук. Бягай за Китай.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейците ще бъдат китайска колония. В Европа хората вече не искат да работят, не искат да произвеждат, не искат да се женят и да раждат деца. Евроатлантически ценности, но те водят към жалко и унизително бъдеще. Китайците са доста по-нормални от нас.
4
0
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Това е знакът на японската йена, тикви !
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Западна Европа и САЩ нямат пазарна икономика и не желаят конкуренция.Желаят субсидии, санкции, унищожаване на конкурента
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Васално и унизително за европейците бъдеще...
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдеще ама друг път. Едно е китаец в Българуя . Друго е европеец в Китай. Риска за европееца е в стотици % голям.Ако европеец инвестира пари в Русия няма дабси ги върне никога. Същото е и за Китай.