Симеон II: За мен пряко българско участие в атентата срещу папата не е имало

Навършват се 40 годити от покушението
Обновена: 13 май 2021 22:46 | 13 май 2021 21:05, Нели Христова
87

Навършват се 40 години от атентата срещу папа Йоан Павел II. Сред обвинените за нападението са и трима българи, които впоследствие съдът оправда.

Денят е 13 май 1981 г. Една благословена аудиенция оставя кървав отпечатък върху световната история. Четири куршума, изстреляни някъде сред развълнуваната тълпа на площад "Сан Пиетро" в Рим, пронизват тежко папата.

Спусъка натиска турският гражданин Мехмет Али Агджа, който е задържан незабавно. Година по-късно атентаторът стреля отново – този път срещу България.

"Сергей Антонов беше с мен по време на обучението", казва той.

Агджа твърди, че е обучаван от КГБ заедно с Антонов. Новината за българско участие в нападението негово величество Симеон Сакскобургготски научава в Мадрид, където живее тогава.

"Много неприятно чувство, че ни обвиняват колективно – България, българи и български връзки", смята той.

От обикновен държавен служител Сергей Антонов се превръща в чудовище, посегнало на Светия отец. Близо 4 години по-късно той е освободен, защото няма доказателства.

"Той беше наистина в окаяно състояние на духа. Аз съм била при него в дома му в опит да направя интервю с него. Когато чуеше думите Италия, папа, атентат – той буквално настръхваше, отказваше да комуникира. Сама видях това преди да почине, когато опитах да направя интервю с него", разказа журналистът от "24 часа" Алексения Димитрова.

Папа Йоан Павел II посещава България за първи път през 2002 година – повече от 20 години след атентата. Тогава последният български цар - Симеон Сакскобургготски, е министър-председател.

"Седнахме след церемонията и той каза: Искам да остана с Вас, един момент. Прегърбен ме погледна в очите и ми каза: Имам две работи, които искам да споделя с Вас. Искам да знаете от мен, че няма връзка с България покушението", разказа цар Симеон пред Bulgaria ON AIR.

"И подчерта: Да, много неща са били казани, но за мен пряко участие не е имало", добави Сакскобургготски.  

Същата година Народното събрание отпуска пенсия от 160 лв. на Сергей Антонов за особени заслуги. През 2007 година той умира в дома си в София в пълна мизерия.

"Донякъде хората имат къса памет, според каквото ги интересува в новините и според хода на събитията", каза още цар Симеон II.

Така четири изстрела опитаха да обърнат хода на Студената война, но съсипаха съдбата на един невинен българин, а датата и до днес се помни като Деня на апокалипсиса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
6
 
8
 
! Отговори
съвременик преди 2 години
Агджа е избягал от турски затвор с помощта на нашите и турските служби. Бил е обучаван у нас за терористична дейност. Кръстосвал е България с фалшив паспорт и е бил отседнал в Ню Отани. Пистолетът,с който е стрелял е придобит у нас. Кой навремето раздаваше пищови?
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, гражданинът Симеон Сакскобургготски никога не е бил "негово величество", както незнайно защо пишете в статията.Второ, няма защо точно него да каните - със същия успех можеше да поканите всеки българин, роден по онова време.Трето, дори папата каза, че "българската следа" в случая е измислица.Можехте да напишете една наистина хубава статия, но предпочетохте гъзолизането.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже да има ,какво значение има? Това е винаги работа на определена група от хора,не на цяла държава. Даже при война на определена държава срещу друга народа няма вина,решенията се взимат от управляващите или определени служби. Такива теми не ме засягат,аз за себе си знам,че не съм убиец и не съм престъпник.
48
5
 
5
 
! Отговори
Българом преди 2 години
За анонимния! Човече, злобата ти и написаните мнения показват,че ти липсват много от знаниятакоито трябва да притежава единсредно интелигентен човек. Цялсвят знае, че поръчката за убийството на папата е от ЦРУ. Много нещамога да ти обясня. 51369
47
9
 
8
 
! Отговори
ГРУ преди 2 години
Няма по-невинни хора от българите на Света и по съседните светове,бре!Ха ха ха!Те са невинни за палежа на Райхстага,за палежа на Тесалоники,за убийството на Г.Марков,за умишленото заразяване с ХИВ вируса на 459 деца(!) в Бенгази и още и още!А пък за организирания от ДС/ПГУ атентат срещу папата-антикомунист,то тук са най-невинни!пп-Що не попитате бившата му съпруга на Антонов(жива е!)що не иска и да чуе за агента,бивш съпруг!Казва се Росица и с дъщерята им го ненавиждат!Българите са невинни-уау!
46
6
 
5
 
! Отговори
АнатемаПъдарЮ преди 2 години
Българите не са замесени и в изсичането на Чамкурията до подраст,но имат вина,че докараха на власт Дядо Мони,който я изсече.
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте в събота по Нова интервю с Али Агжда. България и българите не са замесени. Всичко е разработка на западните тайни служби. Но и досега не се извиниха, макар и вече съюзници. И как да се извинят, че нямаме нищо общо като така ще се повдигне въпроса, КОЙ е тогава. Няма как да обвинят себе си.
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Симеоне, спри да крадеш България, бил се "изненадал" той, не на нас тези номера!Крадец!
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чувате ли Акджа? Та той дори не знае как се произнася името Сергей Антонов,камо ли да са били заедно или нещо да са вършили,слага ударението на грешното място
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сивите вълци" са избивали много хора, включително и в Турция, дори самите турци забраняват групировката "Сивите вълци", заради много убийства и в самата Турция.И до днес турците вършат такива работи из Европа,следят ,убиват.
41
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВсички Турци са Турски МАФИОТИ -крадци и Трафиканти на Наркотици и Башибозуци да завземат чужди държави..
40
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние винаги сме знаели,че наши българи не вършат такива неща, по простата причина,че моралът в социалистическите държави беше на изключително високо ниво,а и човека бе брат за човека ,а не вълк,никога не сме вярвали в тази пропаганда срещу България,никога!Нашия свят в соца,беше един почти съвършен свят,почти съвършена система,в която дори вратите не си заключвахме,защото нямаше кражби,убийства,наркотици и висока престъпност,както сега.Всеки беше образован и задоволен.
39
12
 
5
 
! Отговори
българин преди 2 години
Наскоро е снимано интервю на турския терорист със българска журналистка, пълното интервю ще го дават в събота.От намеците в рекламния клип разбрах, че той е бил нает вероятно от ЦРУ.Българските тайни служби както и съветските също не са си почивали.Но Али Агджа е бил нает от западните тайни служби в борбата против СССР.
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това признание е направено твърде късно, твърде късно,когато унищожихте човека и го смазхате - един напълно невинен човек,унищожен от един турчин ,част от "Сивите вълци", които са избили доста хора,само за да смажат реномето на България и източноевропейските държави!Това закъсняло признание,не може да стопли душата на постадалия,невинен човек.Ние винаги сме знаели,че наши българи не вършат такива неща,по простата причина,че моралът в социалистическите държави беше на излключително високо ниво
37
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да са участвали ТУрски шпиони намиращи се в България , като оня АХмед ДОган..Ако бяхме уб.или Ахмед Доган и бяхе изгонили всички араби и турци при Освобождението, сега България щеше да е с население 12 милиона българи. Ако Тодор Живков беше уб.ил Ахмед Доган и бяхме изгонили всички араби и турци през 1989 г, сега БЪлгария щеше да е с население 10 милиона Българи.Всички Турци са Турски МАФИОТИ -крадци и Трафиканти на Наркотици и Башибозуци да завземат чужди държави..
36
4
 
2
 
! Отговори
Симеон 33-ти преди 2 години
Бе прецакана е работата, да си знаете. Боки 1-ви я започна пък аз съм пра-пра-пра внук на Симеон-Хасан. Бе, мърлява работа си е.
35
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 41 Поляците се разбунтуваха, полски папа, те са католици :)) Солидарност през 80-те набира популярност, имат собствен папа, естествено че ще реагират СССР :) Плюс това поляците и руснаците се мразят по исторически причини :)) Лошото в целата история е, че ни забъркаха нас, но папата дойде в БГ за да покаже че не сме главния виновник :))
34
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно, Симеон 3-ти или 2-ри?Трудно е в днешно време да се даде еднозначен отговор на кого му е притрябвал този атентат. Следите към КГБ не само не са доказани, тях просто ги няма. Както няма и някаква логика в подобно действие. Но е логично днес все повече да виждаме уродливата ръка на ЦРУ във всичко, което остава неразкрито и замазано.
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой беше този Симеон, дето ни оправи ли :)) Иначе има връзка, ДС доколкото съм проучил е била доста добра групировка с неколко отдела, просто турчина го отнесе за целата работа за папата :)) Самия факт че папата дойде в България за да ни "прости", говори че е имало външен натиск :))
32
3
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
,Нонка,Нонка откри жежката вода...