В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират

Над 25% от хората в ЕС не искат ваксина срещу COVID-19
13 май 2021 17:00, Елка Василева
315
В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Над една четвърт от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от анкетата, проведена от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

Още по темата
Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се ваксинират - 67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират.

В Ирландия само 10 процента от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

В източните държави членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59 процента в Румъния до 33 процента в България.

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40 процента сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18 процента са скептични към ваксините.

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави членки на ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
4
 
9
 
! Отговори
До германец преди 2 години
Диваци и варвари са само фашистите.
232
1
 
21
 
! Отговори
ДО 246 преди 2 години
Добре де, и за какъф Ч Е П да я видим??? Виждал съм много, не е като да речеш да не съм виждал.Все едно аз да кажа: "Вижте ми езика!"Ми като някой се оплези и му виждам езика, ми к'во!!!Тук може би е момента да отправя забележка към незнайните модератори (или сисадмини или които си получават пиците за да контролират сайта), че не си вършат основните задължения: А именно да трият безсмислени коментари. Вместо това те трият политически неудобни на партия ГЕРБ коментари на свободни граждани!
231
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РеалистСравнено с брутални фашистки диктатури като Англия, Канада и Израел - направо е рай в България. Това го пиша с нула сарказъм.
230
14
 
2
 
! Отговори
Германец преди 2 години
диваци сте
229
7
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До ХерманВие в Бг от много критично мислене сте станали в следствие най-проспериращата страна в света с най-доволното население?
228
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Псевдоваксините не са задължителни. И да, това е тест за интелигентност.Колко лесни се оказахме хората.
227
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си мислите ,че истината ще дойде от главните медии радио ,телевизия жестоко се лъжете !Това са средства за лъжи и пропаганда в обслужване на олигархията и световното правителство.Всеки с повече от две мозъчни клетки няма да търси истината там ,а другаде .Аз отказвам да участвам в световен експеримент с недоказани ваксини ,на които трета фаза изтича 2023 г. Има информация за масите ,има и за класите!Аз си намирам истинската информация!Не на ковид фашизма !Никога повече ГЕРБ!
226
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
Номер 224 не ми отговори на въпроса.Само отбелязвам.Значи е с основно овчарско образование, а не висше инженерно.Тоест, може да брои:Една овца, две овце, три овци...Оооох, доспа ми се! Ще си лягам!
225
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Еврпейския Съюз България е на последно място по брой разводи и брой извънбрачни деца. И по това сме последни. Това добре ли е или не.
224
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В РС България е последно място по брой разводи и извънбрачни деца също. И там сме последни.
223
3
 
1
 
! Отговори
Не! преди 2 години
правили ви* извинете ме
222
1
 
25
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Прави ли ви впечатление, че в последно време дума не се обелва за възрастните, само по децата точат лиги @@@
221
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 224Добре, би ли ми казал, с какво конкретно висше образование си се сдобил?История? Литература? Геология, може би?
220
1
 
12
 
! Отговори
Ева преди 2 години
До АнонименБаща ми на 87 също го пребори,беше с пневмония,но го оправих у дома.
219
5
 
25
 
! Отговори
123 преди 2 години
Само заблудени се ваксинират
218
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,,Редбул ми дава крилааа...
217
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 224Направо можеш да летиш за Марс. Там има много яки ваксини!
216
0
 
7
 
! Отговори
До един по надоле преди 2 години
Май ще трябва да летя до Бг. Ми щом можеш да летиш преди ваксинирането представям си след това..
215
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 224: Ами лети и се ваксинирай. Пиши после пак как е било приятно и въобще пиши само вь розово, приятно е поне за четене
214
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80 годишни роднини преболедуваха ковигрипа, единият е със сърдечно заболяване, другият със хронично заболяване на белите дробове. Преболедуваха и оздравяха. Няма нужда да се тровите със експерименталните отрови за да се "пазите" от сезонен грип. Грипните ваксини винаги са били безполезни, даже вредни. Сега са по-лоши отвсякога.