В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират

Над 25% от хората в ЕС не искат ваксина срещу COVID-19
13 май 2021 17:00, Елка Василева
315
В цял ЕС - най-много са българите, които не искат да се ваксинират
Снимка: архив, БГНЕС

Над една четвърт от пълнолетните граждани в Европейския съюз едва ли биха се ваксинирали срещу COVID-19, когато това им бъде предложено, показва публикувано днес проучване, цитирано от Ройтерс.

Резултатите от анкетата, проведена от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Юрофаунд), също така предполагат, че има силна връзка между колебанието към ваксините и използването на социалните медии, особено там, където те са основен източник на информация.

Още по темата
Според допитването българите изпитват най-голямо нежелание да се ваксинират - 67 процента от пълнолетните хора в България казват, че е малко вероятно или много малко вероятно да се ваксинират.

В Ирландия само 10 процента от пълнолетните граждани казват, че не биха се ваксинирали.

Проучването показва разделение в нагласите между източната и западната част на Европа. Във всички западни държави членки на ЕС, с изключение на Франция и Австрия, делът на хората, възнамеряващи да се ваксинират, е над 60 процента, като в северните и средиземноморските страни, Дания и Ирландия нивото е още по-високо.

В източните държави членки делът на хората, които възнамеряват да се ваксинират, е доста по-малък, като варира от 59 процента в Румъния до 33 процента в България.

Анкетата сочи, че основна роля за колебанието към ваксините има времето, прекарвано в социалните мрежи и вида на използваната медия. Делът на скептично настроените скача до 40 процента сред хората, за които социалните медии са основен източник на новини.

Сред хората, които използват традиционни медии, включително вестници, радио и телевизия, само 18 процента са скептични към ваксините.

Допитването е проведено между февруари и март 2021 г. след една пълна година на живот в условията на ограничителни мерки заради COVID-19 в 27-те държави членки на ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да добавя към невярващите в ковид. И камион като ви блъсне не умирате от него, а от фрактурата в тялото. Все едно да кажете, че не съществува смърт или инвалидизиране от катастрофа, а защото ти се е пречупил някой прешлен. Същото е и с ковида, удря дробовете и после накъдето ви е слаб организма, или катализира съответното заболяване и пак края е същия
172
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са гои, но все още се срещат стада от австралопитеки, което доказва масовото полудяване.
171
2
 
14
 
! Отговори
България над всичко преди 2 години
ИМА НАДЕЖДА
170
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тия дето не вярват в ковидУ, отиди и им го кажи на онези в Индия или Италия, щото не е забавно. Тука в БГ някак си минахме м/у капките.. отново. Не се бъзикайте. Нещата са много прости - който иска да го изкара вируса ще го направи. Едни ще оцелеят други не. Който иска да се ваксинира пак ще го направи - едни ще имат странични ефекти, други не. Не забравяйте, че за момента статистика сочи че умират хора равни на 1 самолет на ден от този вирус. И да не от него самия, но той е катализатора.
169
8
 
15
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Браво Това е само признак на гордост Има надежда в българския народ Все още не сме отровени от еврейската ционистка отрова
168
6
 
19
 
! Отговори
българин преди 2 години
Това как да го разбирам, като комплимент към българите ли?Аз си знаех, че ние сме една от най-умните нации на света, ама чак пък толкова...
167
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАЙ-УМНИЯТ И УСПЕШЕН ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД!
166
10
 
20
 
! Отговори
Ами така е преди 2 години
Затова оцеляваме 14 века въпреки желанието на всички да ни унищожат.Няма друга нация оцеляла толкова.Това еВие като сте зле Ние сме добре.
165
16
 
14
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
Ваксините особео Пфайзрите и зенеките са био-оръжи бе какво не разбрахте ,гонят ги и ги забраняват навсякъде ,защото везе не могат да скрият страничните ефекти ,които не са никка странични ами съвсем целенасочени ефекти!Искат да редуцират населението ,теориите на конспирациите не само ,че се сбъднаха ами се оказаха и доста консервативни даже в сравнение с това което ни се случва ,не се ли дигнем ще бъдем изтрепани и стерилизирани!Света е в ръцете на психопати искащи краят на света !
164
15
 
18
 
! Отговори
Фигаро преди 2 години
Само да ви кажа, че България е най-старото име на държава в Европа, което съществува и до днес. Българите съществуват от хиляди години. Ние сме преживели 500 години зверства на турското робство, две световни войни, 45 години комунизъм и страшните 30 години преходЯвно нещо има в българите, което ни помага да оцелеем във всякакви обстоятелства. Народи идват, умират, ваксинират се, Българите остават! В нас е заложен кодът на оцеляването.
163
7
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Браво!Рутят се опорките на брюкселските петоколонници, че сме необразовано ста.до.ПП. Очевадно е, че точно феновете на ес са неграмотните оф.це водени от еднокнижника и имащи мага.рето му за идол.
162
2
 
4
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 2 години
Паля фалконя и дим да ме няма!
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Леша 165Да, ама който плаща той поръчва музиката. А все повече и повече се накачулват да цоцкат на ковид-цицката. Ако ще да е и за капка-две само.
160
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи освен че сме най-бедни, сме и най-прЬости. А може би има връзка между двете неща, хмм?!
159
4
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Колко месеца е ефектът от тази ваксина, че да исксат хората да се ваксинират периодично?
158
1
 
12
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 161Средно до 45-50г. Рядко има възрастни.Мисълта ми беше, че с насилствено ваксиниране, тук на балканите, ще отприщят ада.Надявам се, нашите полицаи да не са чак такива фашисти като германските.
157
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 134И що да е кощунство?! Доказа се, че ваксинираните разпространяват вируса както и неваксинираните. Тогава кво те грее дали сервитьорка ти е ваксинирана или живееш в паралена вселена. Ако ме накарат да се ваксинирам на работа ще им бия щута на момента.Аз работа ще си намеря - те обаче човек с моята квалификация за моята заплата има да търсят до Второто пришествие.
156
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая да сме първи в положителна статистика.
155
5
 
21
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Истината е, че не трябва инжекциите да са задължителни или някой да бъде изнудван да се инжектира.Плана на сатанистите е да вкарат поредното разделение между хората.Според ваксърите, ако си инжектиран си предпазен.Според антиваксърите ако не си инжектиран си предпазен.Само времето ще покаже кой е прав, но личния избор не трябва да се пипа.
154
8
 
5
 
! Отговори
фигурант ветов преди 2 години
то вирус нема те за ваксиниране говорят .