Лондон незаконно гони европейски граждани, сред тях и българи

Посланникът ни потвърди за задържани няколко души
14 май 2021 17:30, Ния Христова
154
Лондон незаконно гони европейски граждани, сред тях и българи
Снимка: БГНЕС
Европейци, които имат насрочени интервюта за работа, разказват как са били задържани и изхвърлени от Обединеното кралство въпреки правила, които позволяват на хора без визи да пристигнат за интервю в страната. Сред изританите въпреки закона има и българи, пише "Монитор".
 
Според британският в. "Гардиън", който цитира разговори с пътуващи, задържаните са отвеждани в центрове за изхвърляне на мигранти от страната или в стаи за задържане на летищата. Това се е случвало дори и в случаи, когато някои от тях са пристигнали за интервю за работа.
 
Има и случаи, когато влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени тажове). В случаите на интервютата за работа обаче се получава объркване относно това дали гражданите на ЕС могат да пристигнат за опит да си намерят място на трудовия пазар и след това да се върнат в страната си, за да кандидатстват за работна виза.
 
Според правилата на вътрешното министерство на теория това е възможно, както и това посетителите без работни визи да участват в срещи, конференции и семинари, да договарят и подписват сделки. Въпреки тези разпоредби десетина европейци, основно млади жени, миналата седмица са задържани и изхвърлени на летище „Гетуик“ в рамките на 48 часа.
 
Част от тях са изпратени в център за задържане на два часа път от „Гетуик“. Граждани на Италия, Франция, България и Гърция са сред задържаните. За случая с българите посланик Марин Райков потвърждава, че няколко души са задържани в центрове за отстраняване на мигранти от страната.
 
Испанка, в интервю за "Гардиън", разказва, че за кратко е била настанена в центъра и никой не й е казал какво става. След три дни е била освободена със заповед за карантина в дома на сестра ѝ до май, а паспортът ѝ остава в гранична полиция.
 
Жената споделя още, че смятала, че може да си потърси работа поне до октомври, особено като се има предвид, че е живял и работила там. Предложила на полицията да си плати за обратен полет още същия ден.
 
Друга млада жена от Испания планирала да си потърси работа, да кандидатства за виза и така да се върне при приятеля си, който работи в английската здравна система от 4 години.
 
Променила решението си, след като била заключена в стая на летището за 24 часа заедно с други хора, а мобилният ѝ телефон е отнет. След това жената е била качена на самолет за Барселона заедно с друга испанка, пристигнала за интервю за работа.
 
Обвинява авиокомпанията си – властите ѝ обяснили, че не би трябвало изобщо да бъде допусната до самолета (според компанията, Vueling, това е работа на властите в съответната страна). "Не искам отново да минавам през това. Идеята да се преместя във Великобритания ме отвращава."
 
Задържаните твърдят, че не са били информирани за правото си да потърсят правна помощ.
 
Испанските власти казват, че наблюдават ситуацията, а Еврокомисията изрази притеснение заради "условията и продължителността на задържането", макар да е обхванало "малък брой граждани".
 
"Гардиън" цитира британския посланик Марин Райков, според когото консулската служба действително е имала "няколко случая, в които полет за връщане не е бил наличен 24 часа след пристигането“ и когато "няколко български граждани са били задържани в център за отстраняване на имигранти". 
 
По думите му на гражданите трябва да могат да осъществят контакт с посолството, което "очаква да бъде уведомявано" своевременно при задърането им, за да може да бъде оказана съответната помощ.
 
Вътрешното министерство на Обединеното кралсто още не е публикувало данни за задържанията на границата, откакто Брекзит влезе в сила през януари и не е известно колко от задържаните са успели или са имали желание да влязат в контакт с консулствата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
2
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Идете до Дъблин. И от там по суша във Великобритания. Никакъв контрол няма
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Богатите англичани живеят на топли острови ! - те превърнаха туй великобритания в остров на роби - робите им работят ,плащат им зверски наеми ,произвежтат - пакита,инди,европейци - гмеж от роби !А,колко е скучно и гадно,абе Отврат !
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за хората. А на англичаните само хубави неща да им се случват - повечето фирми да се изнесат от там! Пък да им видим икономиката как ще тръгне. Тачър поне е имала акъл, Борис Джонсън е обикновен популист!
93
3
 
5
 
! Отговори
Хийтроу Пеетроу преди 2 години
До ТеоПредполагам че пишеш тези редове от кръчмата в родното ти село. Не ти е понесла мъглата и тюрбаните в мрачния Албион... Вероятно на бегом си се върнал на летището за билет до София веднага щом като сте обрали ягодите и собственика англичанин / и той ли беше с тюрбан ? / великодушно ти е платил така мечтаните хиляда паунда заработка . Щом казваш ,"първия път" значи си търсен сезонен работник и въпреки отвращението от тюрбани и мъгла редовно кацаш на Хийтроу.Кинтите са си кинти .....
92
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 94 преди 2 години
Не се бави, колега! Вземи го немедлено още днес и тръгвай! Ние сме след теб.. малко по късно
91
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 94 преди 2 години
Не се бави, колега! Вземи го немедлено още днес и тръгвай! Ние сме след теб.. малко по късно
90
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мисля да побързам да взема руско гражданство, защото отсега е много сложно. В перспектива, там е мястото. Европа е гето.
89
8
 
6
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Ми да отиват при въшливите мужици !
88
8
 
25
 
! Отговори
Тео преди 2 години
Първия път като кацнах в Лондон - Хийтроу. Отивам на гишето за представяне на документи - посреща ме един в униформа, и вместо шапка, един тюрбан колкото поцинкована кофа! Викам си, Боже, да не са пренасочили полета за Ню Делхи или Бомбай? Излязох от там, и като видях мрачното време и мъглата, разбрах, че съм на правилното място!
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само велики нагли чалгясали кенефистанци на помощи работещи в държавата на тиквунций велики да не пускат, по- нагло и долно същество от великия български бизнесмен тиква няма!
86
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да си берат сами зеленчуците, да боядисват със собствените си ръце и да си чистят по хотелите, наглосаксонските лицемерни томита.
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
срив на паунда?:):):) само дето от 2,11 паунд за лев, сега е 2,26
84
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво от това.Нали не ги гонят от България.Има къде да отидат.
83
2
 
43
 
! Отговори
Препатил преди 2 години
Ех Лондон, Лондон, мой малък Пакистан!!
82
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разпад на Обединеното Кралство, падане на монархията, срив на паунда, преместване на финансите от ситито в Европа и поемане контрола на ядрения им арсенал от ООН. А англичаните да ходят да работят по полетата на пакистанските господари.
81
2
 
18
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименкакво си имат...търговци ползващи социалната им система...лицемерно обвиниха източноевропейците които им работеха робски...ЕС политиците,твърди и адекватни отговори...прекратете унизителното поведение...ЕС е най-доброто място за живеене...неосъзната сила...политическата класа предава ЕС
80
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пък англичаните щели да внасят пакита, ти в час ли си ве, във великобритания има около 10 млн. души с пакистански и индийски произход, те нямат нужда да внасят, те си имат.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христовне усещаш ли, че много леко теглиш, газ под ниско налягане.
78
1
 
4
 
! Отговори
Алоо преди 2 години
Кой са цитирали Гардиън ???? Че не разбрах
77
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните си вкараха жесток автогол с излизането от ЕС. Сега вместо бели европеци ще внасят пакита. Незнам защо Бай *** се е юрнал по англосаксонските кoчини, като в Европа има далеч по-уредени страни с по-високи заплати и стандарт на живот. Да не изброявам, всеки може да провери.