Унгария започна да ваксинира тийнейджърите между 16 г. и 18 г.

Тя е първата държава в ЕС, която имунизира юноши
Обновена: 14 май 2021 15:20 | 14 май 2021 15:16, Нели Христова
54
Унгария започна да ваксинира тийнейджърите между 16 г. и 18 г.
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви ,че тийнейджъри на възраст между 16 и 18 години ще могат да получат ваксината на "Пфайзер". Повече от 90 000 непълнолетни вече са се регистрирали, като е необходимо родителско разрешение, съобщава Евронюз.

17-годишният Тамас Сефер е решил да се ваксинира, за да защити семейството си, тъй като вярва, че това може да е пътят към „нормален“ живот:

"Очаквам с нетърпение да получа ваксината. Когато за първи път беше обявено, че моята възрастова група може да бъде ваксинирана, се поколебах..., но няколко седмици преди да започнат официално ваксините, знаех, че да, трябва да се ваксинирам."

Вирусът не е безразличен към младите хора, според вирусолога Миклош Русвай. Симптомите на COVID често се появяват месеци след прекарване на инфекцията, поради което Русвай казва, че е важно по-младите хора да получават ваксината.

"6 до 11-годишните вече се ваксинират в пилотни групи. Вярвам, че до есента, когато започва следващата учебна година, всички деца в училищна възраст ще могат да ходят на училище ваксинирани", уверен е Русвай.

Досега почти 4,5 милиона души от 9,7 милиона жители на Унгария са получили първата си доза ваксина. Страната разполага с шест вида препарати - освен четирите одобрени от ЕС, имунизация може да се направи с руската и китайската ваксини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
11
 
! Отговори
ббб преди 2 години
Само едно все още не разбирам ! Защо все още ги наричате ПРЕПАРАТИ вместо ваксини или лекарство - примерно!
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата най-лесно ги манипулират. Като им вменят и чувство за вина - ще заразиш и убиеш майка си, баба си, баща си и т.н. и децата миличките тичат да се бодат!
3
5
 
19
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
По всичко изглежда, че ние българите скоро ще доминираме Европа...Тази ваксинация явно е събитието предречено от Баба Ванга, Слава Севлюкова и Петър Дънов...
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за родители пращат децата си в кланицата? Отговорът е: тези, за които касапите са били достатъчно убедителни.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полека-лека ще изтровят всички, скоро ще дойде ред и на децата ....