Година след пандемията: Как се чувстват медиците на Италия?

Страната първа бе ударена тежко от COVID-19
16 май 2021 22:15, Нели Христова
52
Година след пандемията: Как се чувстват медиците на Италия?
Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри по целия свят спомогнаха за борбата с COVID-19, но това беше работа, която взе тежки жертви - както физически, така и психически.

Никъде това не е по-очевидно, отколкото в Италия - първата държава в Европа, която е бе поразена от вируса през 2020 г. - и една от първите, която наложи национален локдаун.

В Международния ден на медицинските сестри здравните работници там, които разговаряха с BBC в началото на пандемията, обясняват как са намерили начини да се справят с травмата от последната година.

"Ние носим в ума си всичко, което сме виждали"

"Никога не съм мислил, че ще си върна живота", казва Паоло Миранда, медицинска сестра в реанимацията в Кремона, който миналата година реши да документира мрачната ситуация в отделението си, като направи снимки.

Портретите показаха как се справят колегите му след първата вълна - тъй като пандемията се превърна в "новата нормалност" и хората спряха да ги възхваляват като герои.

"Никога не искам да забравям какво се е случило с нас. Скоро ще стане история", казва той пред BBC в началото на пандемията. "Въпреки че извънредната ситуация се забавя, ние се чувстваме заобиколени от тъмнина. Все едно сме пълни с рани. Носим в ума си всичко, което сме видели."

Оттогава се случи една голяма промяна за Паоло - той стана баща.

"Кръстихме дъщеря ни Витория, което означава победа. Появата на нов живот на света по време на такава катастрофална ситуация ни даде много надежда."

Паоло, който казва, че страда от посттравматичен стрес заради събитията от изминалата година, казва, че много от колегите му също са решили да имат деца - почти напук на цялата смърт и страдания, които са трябвали да претърпят.

"Дъщеря ми толкова много ми помага да се справя със стреса. Прибирам се вкъщи, гледам я, тя ми се усмихва - прекрасно е."

"Трябваше да лекувам отричащите COVID"

През февруари 2020 г. Италия се превърна в глобален център на пандемията - и предупредителна история за това какво се случва, когато здравната система в една от най-богатите части на света се срине.

По това време Мартина Бенедети, интензивна медицинска сестра в Тоскана, заяви пред ФФЪ, че не е сигурна, че иска повече да бъде медицинска сестра.

Оттогава тя се е променила, описвайки работата си като "прекрасна", но предупреди, че не е за всеки.

"Чувствам се сякаш съм остаряла с 10 години. Преди бях безгрижен и лекомислен човек, който вече го няма."

Писането й помага да се справи. След дълга смяна тя се прибира вкъщи и преди лягане записва чувствата си, които по-късно превърна в електронна книга.

Мартина казва, че е било особено трудно да се справя с пациенти, които отричат ​​съществуването на коронавируса  - някои от които са попаднали в нейното интензивно отделение.

"Трябваше да се грижа за хора, които подбуждат други хора в социалните мрежи да не носят маски и наричаха медицинските сестри лъжци."

Но Мартина споделя, че в някои случаи е успявала да промени мнението им.

"Един отричащ COVID, след като бе изписан, влезе във Facebook и написа точно обратното на това, което преди смяташе. Това беше победа за мен."

"Открих сила, която не знаех, че притежавам"

Проучване, проведено сред италиански медицински сестри от изследователския център EngageMinds HUB, установи, че тези, които се ангажират със своите пациенти, показват по-ниски нива на посттравматичен стрес и бърнаут.

"Често на пациентите и техните роднини се гледа като на тежест, която забавя спешната реакция", казва д-р Серена Барело, един от авторите на изследването. "Но отделянето на време за обяснение на нещата, споделяне на отговорности, радост и болка означава, че във вашия екип има допълнителен човешки ресурс - и в крайна сметка това улеснява работата."

Установено е също така, че 90% от ангажираните в проучването никога не са обмисляли да напуснат работата си или да поискат преместване по време на пандемията - вместо това те са почувствали огромно чувство на гордост, чувство, отразено от домашния лекар Елиса Нанио.

"Пандемията ми даде потвърждение, че съм на правилната работа. Открих сила, която не знаех, че имам. Видях хора да умират, плаках, но също така спасих живота на други. Това е безценно."

Елиса казва, че когато се прибирала от работа и не можела да се изключи, готвенето й помогнало. Тя прави партиди тирамису и ги носи в болницата си, за да ги сподели с колегите си.

Най-големият й съвет за здравните работници е да не се чувстват виновни за онези, които не са могли да спасят.

"Просто е невъзможно да спасим всички болни хора, които идват при нас по време на пандемия. Можете само да дадете всичко от себе си, но не се прибирайте вкъщи, агонизирайки заради това."

За Мартина беше трудно да говори с приятелите и семейството си, защото те не разбираха напълно през какво преминава. Тя каза, че нейни колеги са й помогнали да продължи.

"Най-добрият ми съвет за медицинските сестри, които се справят с криза, е да работят в екип", казва тя.

"Когато се рушиш, опитът да се скриеш е просто загуба на време. Сам няма да стигнеш до никъде. Говорете с колегите си - те вероятно преживяват същото."

"Отново намерих спокойствие"

В резултат на пандемията д-р Барело се притеснява, че много медицински сестри и лекари ще получат постравматичен стрес, което може да засегне някого месеци или дори години по-късно.

"Когато най-накрая имате време да помислите за случилото се и обществото върви напред, всичко може да се срине и да се почувствате по-изтощени и емоционално разстроени."

Тя казва, че болниците трябва да се активизират и да предложат на персонала психологическата подкрепа, от която се нуждаят, и да ги подтикнат да се грижат за себе си - включително да ги насърчават да си възвърнат личния живот, който напълно изчезна през последната година и половина.

Това може да включва възобновяване на изоставените хобита, прекарване на време със семейството, спортуване - особено на открито. Мартина възнамерява да направи точно това.

"Планирам пътуване в планината със съпруга ми - някъде в средата на природата, изолирана, където най-накрая отново мога да намеря спокойствие."


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
24
0
 
4
 
! Отговори
ТестКит преди 1 месец
Меркантилния Ганьо само в джоба гледа, само за пари говори, не си мърда пръста, но все някой е взел повече пари от него. За една година това което изживяхме няма как да се измери в нищо, което Той може да асимилира. И преди пандемията си мислих, че е небалгодарен, но сега вече гледам с други очи. Доволен съм от направеното и саможертвата, мога да кажа че помогнах на много хора. Това, че психически, емоционално и физически се изтощихме и пак сме повече като хора.
23
0
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 1 месец
Тази пачка дето ти пишеш за нея нито знаеш ще доживееш ли да я вземеш,още по малко дали ще можеш да я харчиш.Не завиждай на тези пари,моля те само на тези пари не завиждай.Аз бих предпочел да не е имало КОВИД никога и никога да не съм взел нито една стотинка пари за КОВИД,ако можеше да няма ! Ако можех да върна времето назад бих направил така,че да няма КОВИД!Ние сме като на война-не знаем дали ще доживеем до заплата,нито дали ще я харчим
22
8
 
2
 
! Отговори
Безработен преди 1 месец
С пачка в джоба сигурно
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През месец април 2020г. Русия получи молба за хуманитарна помощ от град Бреша, Ломбардия и италианските райони Пиемонт, Апулия и Фриули-Венеция-Джулио. Губернаторите на изброените райони молят за изпращане на руски военни екипи РХБзащита и дезинфекция. Даже Сърбия изпрати 2 самолета с помощи на Италия.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След състоялото се в Рим съвещание, работата на руския контингент РХБЗ за борба срещу COVID-19 в Ломбардия беше отчетена като прекрасна, успешна, ефективна и беше взето решение руските специалисти, извършващи дезинфекция на най-рисковите обекти, на 21.04.2020 г. да бъдат преместени в района на Бреша.Още една италианска провинция Пиемонт отправя горещи молби за оказване на помощот страна на руските специалисти РХБЗ в борбата срещу COVID-19.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 222 години Генералисимус Суворов освободи Бергамо от наполеоновските завоеватели. На 22.03.2020 г. Русия изпрати в Италия 15 бр Ил-76, натоварени соборудване за диагностика и дезинфекция от химическа и биологическа опасност - 1 бр модул за анализ и генотипаж, 1 бр модул за обработка на информацията, няколко медицински модули, 13 бр авторазливачни станции АРС-14КМ, 3 бр.аеерозолни дезинфекционни комплекси КДА и 1 бр машина за биологическо разузнаване МБР с база данни 130 000 вещества.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето думите на Оливиеро Валоти. Той е началник на болницата в Бергамо, в която работят руските екипи, изпратени на 22.03.2020г. Пред британски журналисти Оливиеро казва, че цялото оборудване на полевата болница в Бергамо състои от руски апарати за изкуствена вентилация на дробовете (ИВЛ), част от руската хуманитарна помощ. Валоти заявява, че Западът не разполага с такива апарати."Ние ги използваме постоянно, оценихме ги. Руските ИВЛ са с най-високо качество", казва началникът на болницата.
17
5
 
2
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Русия оказа неоценима дружествена услуга на италианската Ломбардия.............няколко водоноски с квас и вода.
16
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Италия бе първата държава в Европа, която беше поразена от вируса през 2020 г. и е съмнително дали щеше да се справи, ако не беше навреме протегнатата руска ръка за помощ. Русия оказа неоценима дружествена услуга на италианската Ломбардия-център на огнището на заразата. Русия десантира мощна група от висококласни специалисти за борба с епидемиите, сили и технически средства. Този героически руски десант ликвидира заразата само за 40 дни и се върна в Русия без да даде нито една жертва или боле
15
0
 
3
 
! Отговори
Санитаря преди 1 месец
В страната където работя се смята, че се справят с пЛандемията. Да справят се и то добре, не защото нещо някой е направил медицинско, не е от мерките, а просто не разрешиха да се пускат безобразно вируси сред народонаселението! И това е единственото положително, иначе фашистките мерки си ги има. Между другото, лекари на практика с Корона не се занимават, почти всичко от превенция, през инфото за борба със заразата, до ваксинацията е дадено на сестринския персонал;)
14
5
 
5
 
! Отговори
Ник преди 1 месец
как да се чувстват? Вероятно като съучастници в постановката... станаха герои и с тяхна помощ се провежда терора, а скоро и масовата депопулация, която са ни подготвили. който има вяра в жизнената си сила, няма нужда да търси и умира с лекарска помощ. Да са живи и здрави им пожелавам. и да не го играят Господ. всеки е тук със своята мисия и на който му е писано да се обеси, няма да се удави. освен, ако някой не му бие дозата и го прати в отвъдното преди да си е свършил мисията тук сред нас.
13
4
 
8
 
! Отговори
Жокея преди 1 месец
До АнонименПандемията няма да свърши, има достатъчно зомбита които вярват в нея.Ковидарите ходят с маски и на открито, инжектират се с отрови по заповед на господарите си, за "вирус" който се доказва с фалшив тест.It's Inevitable, планетата ще се изчисти от ненужните.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КамбоджаОбаче взимаш помощи, които ти дават?
11
1
 
9
 
! Отговори
Леша преди 1 месец
Скоро ще направят инжекциите задължителни за децата. Такъв бой ще има по улицата, че ще им се завие свят. Не само на медиците в Италия, но и по целия свят, на политиците също.
10
5
 
6
 
! Отговори
Италия преди 1 месец
Има Държава. В България Мафията управлява . .
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
слабо ме интересува... време е за революция...
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Италианска медицина е нещо като идиом вече! Няма такава мизерия!
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие не разбрахте ли че през пандемията 98% на от капацитета на отделенията беше празен. Платени и неплатени отпуски, канцелирани операции, прегледи, консултации и наблюдения на хронично болни. Засегнатите са милиони. Мъртвите десетки милиони в следващите 2-5 години като изход на спряното лечение. Тия снимки горе с костюмираните санитарки и два маркуча са за балами и глупаци.
6
12
 
19
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 1 месец
Мой съученик на 37 го излекуваха с плазма. Беше загубил съзнание в банята и се строполил там. Заразил се от децата. На децата им няма нищо, съпругата също. Зъболекаря ми на 30 беше интубиран а баща му почина. Аз го изкарах със световъртеж, гадене и след това суха кашлица. Всеки който твърди че коронавирус няма или е дошъл така случайно е глyпак.