Маршовете на смъртта: По-малко известната жестокост на Холокоста

За първи път свидетелствата на оцелелите са преведени на английски
17 май 2021 20:37, Нели Христова
107
Маршовете на смъртта: По-малко известната жестокост на Холокоста
Снимка: БГНЕС

Разкази от първа ръка на оцелели от нацистки маршове на смъртта, които образуват поредната безмилостна глава на геноцида, са преведени на английски за първи път.

По време на маршовете на смъртта десетки хиляди хора загиват по пътищата от изтощение, застреляни за наказание или убити при привидно случайни кланета, докато нацистите местят хората от концлагерите преди освобождението от съюзниците. Оставяйки следа от кръв в цяла Европа .

Библиотеката на Холокоста на Винер, която събира свидетелства от малкия брой оцелели през 50-те и 60-те години, има за цел да хвърли светлина върху тези "мобилни концентрационни лагери" в новата си лондонска изложба "Маршове на смъртта: Доказателства и памет". Свидетелствата също ще бъдат достъпни безплатно онлайн.

Изложбата се фокусира върху този често пренебрегван аспект на Холокоста и върху това как са събрани криминалистични и други доказателства за маршовете на смъртта след края на Втората световна война.

Сред съвременните фотографии са тайни изображения, направени от Мария Зайденбергер, която е заснела принудителен марш от Бухенвалд до Дахау, докато е минавал близо до дома й в Хербертсхаузен. Майка й раздава картофи на затворниците, докато тя снима тайно от прозореца на дома им.

Изложбата откроява истории като тази на Гертруда Дийк, унгарска еврейка, изпратена в редица лагери. "Нейната история за оцеляването й е забележителна. Тя е била в марш на смъртта, след това се е скрила в плевня и е оцеляла при опити за сексуални нападения от войници и хора, с които се е сблъсквала", каза съучредничката на изложбата д-р Кристин Шмид.

Други изображения включват тези на Сабина и Фела Шепс, две полски еврейски сестри. Една снимка е направена в полско гето през 1939 г. "Те бяха депортирани в подлагера Грос-Росен и след това изпратени на този марш на смъртта. Имаме тези наистина трогателни изображения на жените в гетото, преди физическото им опустошение. И след това изображения от тях през май 1945 г., след освобождението. Те са напълно изтощени, напълно физически опустошени. Едната издъхва ден след заснемането на снимката. Можете просто да видите невероятните физически такси", обяснява Шмит.

"Няма толкова много оцелели от маршовете на смъртта, така че тези свидетелства, които имаме, са рядкост и са доста ценни. Този огромен, хаотичен период е история, която не се разказва често", казва тя.

"Образите от освобождението имат изкупление или положително въздействие", каза тя. "Винаги е съществувала тази идея, че лагерите са били освободени и всичко е приключило. Но това освобождение не беше момент, това беше дълъг и продължителен и траен процес."

В базата данни "Свидетелство за истината" на библиотеката има 45 свидетелства, отнасящи се само до походите на смъртта. 400 от тях сега са преведени, дигитализирани и достъпни за първи път на английски език. Останалите 1185 преведени свидетелства ще бъдат публикувани по-късно тази година.

Те обхващат теми, вариращи от описания на преживяването на нацистки гетота, концентрационни лагери и лагери на смъртта, до историите на онези, които са се скрили от нацистите, или на видно място, използвайки фалшиви самоличности, или на тавани и изби.

Авторите са оцелели евреи, роми и синти, както и други, които са били свидетели на нацистки преследвания. Има и няколко свидетелства от тези, които са участвали в съпротивителни действия срещу нацистите и техните сътрудници, както и от тези, които са успели да избягат от лагерите на смъртта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин до 83И какво прави този Фриц Хабер в англисйките лазарети където умират техните войници?И какво общо има това с темата за фалшивия геноцид? Във войната хора умиртрат. И във ПСВ бойни отровни вещества са ползвани от двете страни. Хитлер обаче забранява използването им защото ги на мира за нехуманни. Той самия е бил жертва на английска газова атака и е бил временно ослепял от нея.От фалшивия геноцид няма нито един доказан случай на човек убит с газ.
77
0
 
0
 
! Отговори
Dee преди 2 години
"гетота"?!?!?
76
0
 
1
 
! Отговори
Българин до 83 преди 2 години
Има документални снимки показващи Фриц Хабер да наблюдава агонията в окопите на френските войници поразени от германците през ПСВ с Иприт.
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Българин 79Нищо зловещо няма в цикон Б. Обикновен пестивцид. Използван е да обгазяват дрехите на затворниците за да избият въшките които са разпространявали тиф. Циклон Б не може да убие хора. Ако искаха да обгазщват хора щяха да използват бойни отровни вещества като Иприт(mustard gas).
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юдо-болшевиките са изтребили около 60 милиона души в мирно време. Нацистите не са убили дори един невинен човек. Само долни юдо-болшевики.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости. Също както и фалшивия лолокост.
72
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: Българин (номер 79)Виж какво ще ти кажа: Истината винаги има няколко лица.Прав си, това че нацистите са извършвали престъпления срещу евреи в никакъв случай не означава, че всички евреи са добрички и хрисими.Учудващо е, но сред нацистите също има много евреи.Не знам дали е еврейска фамилия, но личният лекар на Хитлер, Теодор Морел има същата фамилия като Саломон Морел, когото цитираш. Не е доказано, но има сериозни съмнения, че може и той да е бил евреин.Тези факти вече не се крият.
71
1
 
7
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
ей анонимния дето викаш данс... викай го да разследва кражбите по високите етажи и колапса който предстои, че държавата е затънала в дългове вътрешни и външни... и не нацисти, а тук пишат хора запознати с историята на измислените араби-юдеи...
70
4
 
12
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
егати и измислицата... нищо подобно не е съществувало, ама ставаш враг и влизаш в затвора ако успееш да го кажеш от по-висока трибуна... половината свят плащат репарации на миризливите еврей и те потриват алчни ръчички... отврат... Това е най-жестокото арабско племе!
69
6
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
А защо не пишете нищо колко хора са унищожени от Сталин при разкулачването и превозът на тези хора в Сибир, в тамошни концлагери? Само от Украйна в периода 1932-1934 е депортирал повече от 2 милиона, голяма част от тях са умрели по пътя.
68
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Днес, ясно е защо публикувате този пасквил точно сега. Прозрачни сте и слугувате! Напишете нещо за такива еврейски изверги като Соломон Морел, Хелена Волинска, Нахман Душански, а и за "нашия" евреин изверг Изидор Зеев. Не е ли евреин Фриц Хабер бащата на зловещия Циклон Б?
67
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жертвите в лагерите са били причинени от англичаните и САЩ, които с непрекъснатите бомбардировки са нарушили снабдяванията с храни и лекарства. Гладували са и са умирали в последните 1,5 години от войната, както лагеристите, така и германците. Преди това са имали редовните три хранения, почивки и медицинско обслужване. Има доста свидетелства от руски пленници, които преди войната са били в сталински лагери в СССР и казват, че немските лагери били като пансион. Е да, работили са.
66
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв холокост не е имало! По време на войната е имало нужда от работна ръка, а в тези трудови лагери условията не са били цветя и рози. Военно време е все пак. Много са умирали от тиф и вероятно са горяли труповете да не се разпространява заразата.
65
4
 
23
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
90% лъжи....малко им е било на евреите!!!
64
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евреите са най-проклетите туристи, които винаги са недоволни от нещо и все някой не им угажда.Това го правят с цел да не плащат из хотели и ресторанти.Евреите мразят Хитлер, защото ги е накарал да работят, а те живеят с манталитета, че целият свят трябва да работи за тях.
63
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Холокоста е една лъжа повтаряна милиони пъти.
62
3
 
20
 
! Отговори
Ужасът преди 2 години
на Палестинският Холокост е безпрецедентен!
61
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хищническото поведение на Нацистка България и жестоката политика на българските нацисти в окупираните територии на Гърция и Македония е нещо, което Русия позволи на българите да забравят, а те с радост са забравили. Те просто не се чувстват виновни за случващото се в онези години: те казват, че са живели спокойно, а след това е дошъл руски нашественик, който по някаква причина е увековечен в Пловдив.