Ваксинацията в Европа напредва, а животът се завръща

Редица европейски страни облекчават въведените мерки
18 май 2021 08:09, Ния Христова
36
Ваксинацията в Европа напредва, а животът се завръща
Снимка: БГНЕС
Във Великобритания вече почти 70% от възрастното население е получило първата си доза ваксина срещу коронавирус, а над 37% от хората са напълно имунизирани, пише БГНЕС. В кралството се отварят кина и музеи, с изключение на Северна Ирландия. Пъбовете, ресторантите и кафенетата ще могат да обслужват клиенти не само на терасите, но и на закрито. Санитарните власти обаче остават загрижени относно разпространението на индийския щам на коронавируса, съобщава "Евронюз".
 
Мат Ханкок, министър на здравеопазването на Великобритания: "Досега сме установили малко над 1300 случая на индийския вариант. В някои части на страната той става доминиращ, например в Болтън. според Оксфордския университет и бих искал да подчертая, че това са резултатите от лабораторни изследвания, а не от клинични изпитвания и така тези данни ни дават известна степен на увереност, че ваксините действат и срещу индийския щам".
 
В Испания също бяха отменени някои ограничителни мерки в редица региони. Много жители успяха да прекарат изминалия уикенд на плажа край морето. Кафенетата и ресторантите на плажовете са отворени.
Още по темата
 
Франсиска Мунос, турист: "Вече смятаме, че постепенно се връщаме към нормалния живот, но разбираме, че вирусът все още циркулира. Много хора умряха и като цяло са се случиха много неприятни неща. Затова трябва да бъдем много внимателни".
 
Собствениците и служителите на ресторанти са щастливи най-накрая да се върнат на работа.
 
Ангел Прието, служител в ресторант: "Уикендът беше страхотен. Имахме запазени всички места. Изглежда, че животът се завръща".
 
В Чехия, след почти шест месеца принудителна почивка, от понеделник се отвориха тераси на кафенета и ресторанти. В този случай посетителите трябва да са готови да представят отрицателен резултат от теста за коронавирус или сертификат за пълна ваксинация. 
 
Полицията ще извършва контрол за спазване на санитарните мерки за безопасност в заведенията за обществено хранене. Фитнес центровете и спортните зали също отварят врати в страната. Що се отнася до културните събития, те вече имат право да се провеждат на открито.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
7
 
! Отговори
Европа преди 2 години
Винаги ще свири втора цигулка, докато САЩ е концертмайстор. Прекалено сме зависими от тях. Дори Турция води по-достойна политика.
3
1
 
15
 
! Отговори
Гъзеницата преди 2 години
Един ГОЛЯМ и МОЩЕН .... за Новия ви "жИВОТ" дето се завръщал
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Чехия, след почти шест месеца принудителна почивка, от понеделник се отвориха тераси на кафенета и ресторанти. Лошото е, че чехите се набутаха в руския черен списък за вражески страни, но те правят всичко възможно да умилостивят Москва, като върнат участието на "Росатом" в тендъра за изграждане на чешката АЕЦ.
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато Европа бележи плахи успехи с ваксинацията, Русия и Китай разгръщат технологии, строителство и промишленост в пълен обем. Утре Путин и Си ще дадат старт на строителството на нов блок на АЕЦ в КНР, проект на "Росатом".