САЩ няма да си развалят отношенията с ЕС заради "Северен поток 2"

Вашингтон няма да санкционира основната компания зад проекта
20 май 2021 07:58, Елка Василева
51
САЩ няма да си развалят отношенията с ЕС заради "Северен поток 2"
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати се отказаха да налагат санкции на основната компания, участваща в изграждането на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, предаде Франс прес.

Още по темата

В писмо, адресирано до Конгреса, шефът на американската дипломация Антъни Блинкън заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Норд стрийм 2" и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин.

Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност", но държавният секретар подчерта в документа, че изключението се прави "в интерес на националната сигурност на САЩ".

Налагането на санкции "щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори", обясни Блинкън на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта "Северен поток 2".

Германия настоява, че проектът е необходим и "възприема американските санкции като намеса във вътрешните й работи", отбеляза Блинкън.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия настоява, че проектът е необходим, а руските тръбополагащи кораби "Фортуна" и "Академик Черский" работят с пълна пара по оставащите под 100 км. от СП-2 и са член положили на пиндостанските санкции. Преди седмица руският Кабмин внесе Пиндостан в черния списък на вражеските на Русия страни.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ има много по-важен дневен ред от СП2. Да задоволи интересите на еврейските си господари! САЩ са построени от европейци, но в момента в който гиъзавладяха евреите тръгнаха надолу!!
10
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Окраинците много яко се наиграха. Чака ги студена зима...
9
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ клекнаха. Вече никой не им обръща внимание на американските кресльoвци или на техните слуги. Само за шегички стават.
8
2
 
27
 
! Отговори
аха преди 2 години
от цялото заглавие разбирам че САЩ са осъзнали и вече поели печеливш курс но за ЕСъюз май няма големи надежди, тъжно е че се оставят на решенията на САЩ в крайна сметка старият континент не си следва интересите ами чака каторжниците прокудени в САЩ да му дават тон
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не могат да се оправят с Исрел, от вътре ги разяждат, като тумор! Тръгнали на ЕС , Русия и Китай да размахват пръст!
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мухахаха укрите окончателно гриз.аха дръвцето.
5
5
 
26
 
! Отговори
ееми преди 2 години
ееми логичен ход на осъзналите новата реалност САЩ отдавна не са единствен силен фактор в световната политика вече са догонващ
4
4
 
30
 
! Отговори
se преди 2 години
Докато ЕС се съобразява с американците ще има разпад и загуби.Америка навсякъде сее раздори водена от поговорката ,,разделяй и владей".Ние какво правим ,та сме на колене пред този ,,брат".Политиците ни са предатели !
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка доказва че те не са вече изобщо фактор в Световната политика.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Браво!Добре ли сте?
1
2
 
28
 
! Отговори
ДДТ преди 2 години
Видял е дебелия и подви опашка.Германия даде милиарди за да докара руския газ и всеки,който се опитва да им навреди е враг на европейските народи. А това,че разни полски,украински и балтийски пудели си подлайват няма да промени нищо.