САЩ няма да си развалят отношенията с ЕС заради "Северен поток 2"

Вашингтон няма да санкционира основната компания зад проекта
20 май 2021 07:58, Елка Василева
51
САЩ няма да си развалят отношенията с ЕС заради "Северен поток 2"
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати се отказаха да налагат санкции на основната компания, участваща в изграждането на газопровода "Северен поток 2" между Германия и Русия, предаде Франс прес.

Още по темата

В писмо, адресирано до Конгреса, шефът на американската дипломация Антъни Блинкън заяви, че е решил да санкционира няколко руски фирми, участващи в проекта, но ще направи изключение за компанията "Норд стрийм 2" и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг, който е германски гражданин.

Вашингтон продължава да смята, че газопроводът представлява "риск за европейската енергийна сигурност", но държавният секретар подчерта в документа, че изключението се прави "в интерес на националната сигурност на САЩ".

Налагането на санкции "щеше да засегне отношенията на САЩ с Германия, Европейския съюз и други европейски съюзници и партньори", обясни Блинкън на Конгреса, който гласува през 2019 г. закон, задължаващ изпълнителната власт да наложи санкции на участниците в проекта "Северен поток 2".

Германия настоява, че проектът е необходим и "възприема американските санкции като намеса във вътрешните й работи", отбеляза Блинкън.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
дреме ни от потоците ви,от столетия ни ограбвате политици,не признавам властта ви,мога да умра за Свободата и Независимостта на Семейството ми...на децата ми...Бог ми е дал живота не путин и байдън...или меркел,за вас богове...за мен крадци и престъпници!!!елате ми...очаквам ви...не признавам властта ви!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
КуниМен преди 2 години
Спокойно! Патоци ще има за всички.
30
3
 
2
 
! Отговори
Rrr преди 2 години
Придурки, помните как вас развели с Южен поток? И не забывайте кто вы есть на самом деле - продажные шестерки
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като подариха Крим на Русия,Джо Байдън и Обонго ще подарят и останалата Украйна на Путин!Комрад Байдън с този ход връща Източна Европа в лапите на Масква!
28
1
 
9
 
! Отговори
АБЕ преди 2 години
КЪДЕ СА НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ СЪКЪРИ НА ШОРОШ ДА ОБЯСНЯТ, КОЛКО Е ЛОШ ТРЪМП ???
27
5
 
5
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Байдън и Путин спят в едно легло!
26
4
 
4
 
! Отговори
ТТТ преди 2 години
Боко като слуша 2ма сенатори и нас заобикалят.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТТТ Ми що само Полша и Украйна. Тях ги заобиколи Северен поток а нас- Южен.
24
1
 
12
 
! Отговори
ТТТ преди 2 години
Полша , старото куче на Сащ в Европа и новото такова Украйна дали глътнаха вода ?
23
3
 
19
 
! Отговори
До Хм преди 2 години
Пука му на ЕС за нас. Трябваме им само кото рубеж срещу Руснаците, та ако стане беля да е далеч от тяхните граници. Също ставаме за евтина работна ръка и за пазал за *** им. *** ние и на това се радваме.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха-ха. Значи,кучета и котки може, а прасета не може.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако това беше направено от Тръмп досега да го бяха изкарали човек на Путин.Направено от Байдън е в полза на мира и партньорството.А сега ,де.Дойдат ли демократите от времето на Кенеди насам и Русия(Ссср)почва да си разиграва коня.Републиканците им чистят обора след това.Но в медиите се налага друга реалност,подкрепвна от хиляди мними експерти.
20
6
 
35
 
! Отговори
Янки-Отсрещния бряг преди 2 години
Приоритет на американската външна политика е налагането на джендеризма и многополовото образование сред подрастващите по света. Гей прайдовете. Защита на правата на малцинствата. Приемането на бежанци. И оцеляването на Израел. Това са приоритетите на САЩ. Вече всичко останало е на втори план.
19
4
 
57
 
! Отговори
Хм преди 2 години
А защо ЕС не си мръдна пръста да защити Южен поток, така, както със зъби и нокти брани Северен ? За тях сме само колониална придобивка, от която трябва да се изсмуче ресурса и да се изхвърли, а не равноправен член с Съюза ! На нас се гледа с презрение, лошо око и добре прикрита омраза сред голям брой от нациите в ЕС.....При това статукво, никакво развитие и просперитет на Бг не можем да очакваме !
18
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша, България, Балтите, Украйна, а отскоро и Чехия - американски и еврейски слуги, които губят милиарди от бизнес сделки за да се кланят на държава, която се намира на 10 000 мили от тях. Политиците които управляват тези страни трябва да бъдат съдени за национално предателство.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи, САЩ са в тттс глуха, щом позволяват и ЕС и НЛО да им се качват на главата!
16
7
 
36
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Сащ са с развалени отношения с 199 държави от 200.... И то по еврейска линия.... Да си вземат базите и да се пръждосват
15
1
 
15
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 2 години
предполагам, че под "други съюзници и партньори " имат предвид същото, което имат предвид наще социалдемократи под "великите сили"
14
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко стана бе американофилчета? Нали щяхте със сигурност да спирате тръбата? Германия сега ще си смуче евтина гaзчица да й захранва икотомиката. Само прецакахтe (както винаги) България. Първоначалния план беше южен поток да минава първо през България, но Путин видя, че БГ е управлявана от пoпльювковци като Плевнятa и сега минава през Турция. И сега още нещо. Готови ли сте? САЩ също купува газ от Русия! Факт! Само yсрайна и България, превзени от ***, се противят на руската газ!
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се изложиха братята американци