Швеция първа в Европа по брой на новозаразените

Това бил закъснял ръст на случаите в рамките на третата вълна
21 май 2021 08:24, Елка Василева
46
Швеция първа в Европа по брой на новозаразените
Снимка: архив, БГНЕС

Швеция излезе на първо място по темпо на заразяване сред страните от ЕС, предадоха Франс прес и ДПА, като цитират информация на европейските здравни власти.

Скандинавската страна, чиято стратегия за борба с коронавируса, включваща относително малко ограничения, привлече международно внимание, достигна в четвъртък равнището от 577 нови случая на 100 000 души за последните 14 дни. Това е най-високият показател сред всички страни от Европейската икономическа зона. Швеция прехвърли символичната граница от 1 милион заразени в началото на май.

Още по темата

Литва изостава малко след Швеция с 563 нови случая, а Кипър е на трето място с 522, показват данните на Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания.

В същото време съседната на Швеция Финландия отбелязва 53 нови случая на 100 000 души.

"Много страни отбелязаха по-високи равнища от нашето днес, така че може да се смята, че този феномен отразява просто закъсняло увеличаване на броя на случаите в рамките на третата вълна в Швеция", обясни на пресконференция шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел.

Общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията достигна 14 351 души. С това страната е на едно от средните равнища по смъртност в Европа, но регистрира значително повече смъртни случаи от съседите си като Дания и Финландия.

Въпреки въведените миналата година мерки, включително затваряне на баровете и ресторантите в 20:30 ч., ограниченията в страната остават относително по-малко строги, отколкото на други места в Европа, отбелязва АФП.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако единственат ви информация е от Днес бг, тогава да, Швеция е много зле. Но реалностите са други. Швеция е може би единствената страна, или една от малкото където хората не бяха натоварени от разни политически неадекватни решения. Никога не е имало задължително носене на маски по магазини, ресторанти, на обществени места и по улици. Хората не усетиха пандемията така както в другите страни. Не е имало и един ден "затваряне". А и цифрите си казват своето. С рестрикции или без, все тая.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразяват се, но вече почти не умират. А у нас как е?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен###Забраната в Швеция е да не се събират повече от 50 човека на едно място, а дистанционно учат само гимназистите и някои студенти. Останалите си учат присъствено.
19
4
 
2
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
Това е защото и при тях масовата стерил... ъъъъъ... ваксинация вече обхвана голяма част от обществото.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Швеция, ... без мерки"Само дето беше забранено да се събират повече от 6 човека, а учениците и студентите учеха дистанционно ... :)
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости! Швеция нищо не праат, никви мерки не земат, а са си добре и заразени нема!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швеция, с десет милиона население, смъртни случаи около 14 500, без мерки. В България как е?
15
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Швеция властваше моделът Мангъров до скоро. Главният епидемиолог молеше за прошка населението колко фатално е сбъркал. Във Финалндия е точно обратното- адекватни леки мерки. Нагледно виждаме "стадния" имунитет. Такъв не съществува. Мангъров се скри от срам и вече не пее празни приказки. В Африка и Бразилия нагледно виждаме "стадния" имунитет. Разболява се един човек по 3-4 пъти подред.
14
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън дрън, Швеция първа ще спре да влиза в пикове, там ковид ще премине бързо. А другите страни ще се влачат още поне година. Само сравнете Гърция с големите ограничения как наваксва с броя новорегистрирани. Просто и там ще премине, но бавно
13
19
 
22
 
! Отговори
Опааа.... преди 2 години
Швеция се справя НАЙ-ДОБРЕ независимо от писаниците на кресливите и продажни медии с гръмките си заглавия.И то без НИКАКВИ задължителни мерки.
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво като имат много заразени след като повечето се възстановяват и смъртността е ниска? Ние при нашите показатели - малко тестване и рекорд по смъртност сме много добре - нема що, но медиите ни не правят сериосни анализи и статии по тези въпроси!
11
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак да разсея паниката - за който не може да се информира сам - в Швеция в момента - 273 тежко болни. От края на април активните случаи намаляват ежедневно. Общо починали от КОВИД до момента в Швеция - 14350. Оздравели - 908 930. Почтимилион. Споко банда, и в Швеция, както и в Индия,ковидрама няма. Има енергична медийна истерия както си е от година и половина насам.
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заразени - да, но не *** като у нас!!!
9
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекалено много нови "шведи" се събраха в Швеция
8
9
 
17
 
! Отговори
Подкрепям преди 2 години
14 000 починали за година и половина,т.е. изключително малко на фона на останалите държави в ЕС! 577 не е кой знае каква цифра, до преди няколко седмици и ние бяхме там, а други държави бяха значително повече! Моделът им работи безотказно, спасиха си икономиката, спасиха си и народа! Браво на шведите, дано скоро и ние, а и цяла Европа узреем...
7
6
 
9
 
! Отговори
Пипи дългото чорапче преди 2 години
Броят ни като овче. Тук една овчица болна, там пет, другаде 8. Ха честито МЕЕЕЕЕ
6
6
 
27
 
! Отговори
Не преди 2 години
Не вярвам, омръзна ми от статистики и числа. Истината е, че там децата си ходят на училище и изобщо не са прекъсвали. Защо не брояха така и болните от грип?
5
15
 
12
 
! Отговори
алоо 1 преди 2 години
ходи, гушкай Магърчето
4
9
 
9
 
! Отговори
Мънгарсон преди 2 години
На чай и пилешка супа от Градус!
3
10
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
не позна, шведския модел е с масово болефуване и който оцелее,нсли за това Мангърката точи лиги по него. Ама нещо стадния им имунитет още куца.