Заради прегръдка на мигрант: Заплахи към служителка на Червения кръст

Тя помага на един от 8000 бежанци, пристигнали в Испания
Обновена: 24 май 2021 21:36 | 24 май 2021 21:32, Нели Христова
181
Заради прегръдка на мигрант: Заплахи към служителка на Червения кръст
Снимка: БГНЕС

Кадрите запечатват една сурова човечност: доброволка от Червения кръст, която утешава нежно сенегалец, мигове след като стъпи в северноафриканския анклав Сеута в Испания.

Часове след като кадрите плъзнаха в интернет обаче, Луна Рейес трябва да промени настройките в профилите си в социалните мрежи и да направи акаунтите си лични, тъй като се превърна в обект на вербални нападки и заплахи от поддръжниците на испанската крайнодясна партия Vox, както и други испанци, разярени от безпрецедентното пристигане на 8000 мигранти в Сеута.

"Видяха, че гаджето ми е чернокож, не спираха да ме обиждат и да ми пишат ужасни, расистки неща", казва 20-годишното момиче, което от март е доброволец в Червения кръст като част от обучението си, пред испанският телевизионен канал RTVE.

С разпространението на новините за тормоза в интернет срещу Луна, започна и обратната офанзива. Постове, приветстващи прегръдката, скоро започнаха също да заливат интернет пространството за да заглушат обидите. Хаштагът #GraciasLuna стана топ тема в Испания.

"Няма да позволим на омразата да победи", заявява Рита Маестре, съветник в столицата Мадрид, в Twitter. "Тези от нас, които виждат тази прегръдка като символ на най-доброто от нашата страна, превъзхождат останалите."

Рейес казва, че прегръдката на някой в ​​нужда е "най-нормалното нещо на света". Тя не беше научила името на мъжа, но беше видяла, че той се бори с изтощението и му подава вода.

"Той плачеше, протегнах ръка и той ме прегърна", разказва тя. "Той се придържаше към мен. Тази прегръдка беше неговият спасителен пояс."

Дни след като той пристига в Сеута, тя не го вижда отново. Тъй като тя се притесняваше, че той може да е бил сред 5600-те души, върнати в Мароко, в Twitter се появиха молби от испански телевизионни водещи и артисти към най-високите нива на управление.

"#Gracias Luna за това, че представя най-добрите ценности на нашето общество", каза испанският министър на икономиката Надя Калвиньо. "Това е много повече от снимка. Това е символ на надеждата и солидарността", отбеляза испанският министър на труда Йоланда Диас.

Генералният секретар на Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец, Джаган Чапагайн написа:. "Луна представлява най-доброто от нас", пише той. "#Gracias Luna, за това че сияеш. Gracias Luna за това, че показа на света как изглежда човечността."

Рейес не отправи посланието за подкрепа в кратките си реплики към репортерите. Тя каза, че все още е разтърсена от опита да бъде на фронтовата линия, тъй като хиляди мигранти, много от които уморени от плуване около вълнолома, който пресича границата, пристигнаха в Сеута за период от 36 часа. "Не сме обучени да се справяме с нещо подобно", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лошите не са чернокожите! Най-лошите са предателите! В този случай бледоликите! На такива трябва да им св забрани да се размножават - по политически и медицински път! Знам, че е драстично, но рак се лекува по някога и с операция! А за напиращите към Европа, защо не спретнат едни революционни протести като в България за подобряване на положението си! Айде стига съжаление! Живее се един път и то не много дълго! Толераноста ми е изчерпана вече!
84
1
 
31
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Kампанията за пълното копелдисване и унищожаване на европейската раса е в пълен ход. Познатите методи са налице - лъжи, пропаганди, грешно представяне и изкривяване на материални факти, медийна кампания, НПО-та.
83
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са бъдещето, знам че на фашагите не ви харесва но е неизбежно.
82
1
 
29
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Каква е ползата на Испания от тези скакалци?
81
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aкo тия се преселят в Европа ние къде ще се спасяваме?!
80
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
долу мафията
79
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислят си , че правят добро... Нищо подобно. Не правите добро нито на държавата си , нито на децата си , и най-малко на вас самите.
78
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои жени са много глупави , не ги разбирам. Белият мъж се грижи за тях , издържа семейството , не им посяга , няма нищо против и те да ходят на работа и да се срещат с други хора и т.н. Мили , жени , да ви попитам , знаете ли как живеят там или на Изток? Кучетата са по-уважавани от Вас!
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошо, лошо в бялата Европа, пък ще се избият да се качват на лодки от африканския рай.Oder?
76
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямото зло, сполетяло нявга рода адамов е доминацията му от бледоликите юдейо-християнски варвари. Сега тези хора идват да си вземат обратно ограбеното от тях. Барабар с лихвата!
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия не знаят какво вършат.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, чувал съм и всеки ден чувам за ангола, мангола и останалите кошари. Всеки ден чувам как тюрлю-гювеч от цялата маала се сипе от богата африка в лошата арвропа. Това съм чУвал.
73
0
 
21
 
! Отговори
ИВа преди 2 години
много е лесно... прати я да живее в черната Африка... да видим колко ще издържи там и ще ги прегръща..
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бягат от африканския рай към лошата Европа.на лошият бял човек Най-вероятно... Не виждам друго логично обяснение.
71
6
 
5
 
! Отговори
До гербавия тиквар преди 2 години
"Гърция, глпако, и да не би пък там животът да е много по-устроен ??!"Ти някога бил ли си в Гърция? Нещо чувал ли си изобщо за нея?Наистина ли питаш сериозно дали животът там е по-устроен?
70
10
 
5
 
! Отговори
Балкански диваци ! преди 2 години
Говорите за Европа и цивилизция, но тук се ядете злобно един друг.Просто в бегето няма цивилизационни натрупвания, а сме на земя, която може да изхрани населението х3! Може, но да го няма селския тарикат бай *** нашир и надлъж...
69
2
 
12
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ами гладуват. Ако изключим Южна Африка и Египет, в останалите държави земеделие и скотовъдство няма. Обаче това не им пречи да се размножават като зайци.
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв срам за цивилизованото общество.Африка -най-богатия континет-със злато,диаманти,всякакви полезни изкопаеми,а хората-мизерстващи,без образование,гладни,болни ,докарани до безисходица да рискуват живота си подмамени от някаква пропаганда за европейския рай.
67
7
 
4
 
! Отговори
До До 98 преди 2 години
А милионите на Меркел защо не спряха потока от имигранти към Гърция, глпако, и да не би пък там животът да е много по-устроен ??! Ти и други като теб сте си забили главите в по,мия,та която ръсите, и затова не виждате истината !
66
4
 
12
 
! Отговори
Ro преди 2 години
Като я изнасилят групово в някой парк, ще смени плочата... или пък няма?