Заради прегръдка на мигрант: Заплахи към служителка на Червения кръст

Тя помага на един от 8000 бежанци, пристигнали в Испания
Обновена: 24 май 2021 21:36 | 24 май 2021 21:32, Нели Христова
181
Заради прегръдка на мигрант: Заплахи към служителка на Червения кръст
Снимка: БГНЕС

Кадрите запечатват една сурова човечност: доброволка от Червения кръст, която утешава нежно сенегалец, мигове след като стъпи в северноафриканския анклав Сеута в Испания.

Часове след като кадрите плъзнаха в интернет обаче, Луна Рейес трябва да промени настройките в профилите си в социалните мрежи и да направи акаунтите си лични, тъй като се превърна в обект на вербални нападки и заплахи от поддръжниците на испанската крайнодясна партия Vox, както и други испанци, разярени от безпрецедентното пристигане на 8000 мигранти в Сеута.

"Видяха, че гаджето ми е чернокож, не спираха да ме обиждат и да ми пишат ужасни, расистки неща", казва 20-годишното момиче, което от март е доброволец в Червения кръст като част от обучението си, пред испанският телевизионен канал RTVE.

С разпространението на новините за тормоза в интернет срещу Луна, започна и обратната офанзива. Постове, приветстващи прегръдката, скоро започнаха също да заливат интернет пространството за да заглушат обидите. Хаштагът #GraciasLuna стана топ тема в Испания.

"Няма да позволим на омразата да победи", заявява Рита Маестре, съветник в столицата Мадрид, в Twitter. "Тези от нас, които виждат тази прегръдка като символ на най-доброто от нашата страна, превъзхождат останалите."

Рейес казва, че прегръдката на някой в ​​нужда е "най-нормалното нещо на света". Тя не беше научила името на мъжа, но беше видяла, че той се бори с изтощението и му подава вода.

"Той плачеше, протегнах ръка и той ме прегърна", разказва тя. "Той се придържаше към мен. Тази прегръдка беше неговият спасителен пояс."

Дни след като той пристига в Сеута, тя не го вижда отново. Тъй като тя се притесняваше, че той може да е бил сред 5600-те души, върнати в Мароко, в Twitter се появиха молби от испански телевизионни водещи и артисти към най-високите нива на управление.

"#Gracias Luna за това, че представя най-добрите ценности на нашето общество", каза испанският министър на икономиката Надя Калвиньо. "Това е много повече от снимка. Това е символ на надеждата и солидарността", отбеляза испанският министър на труда Йоланда Диас.

Генералният секретар на Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец, Джаган Чапагайн написа:. "Луна представлява най-доброто от нас", пише той. "#Gracias Luna, за това че сияеш. Gracias Luna за това, че показа на света как изглежда човечността."

Рейес не отправи посланието за подкрепа в кратките си реплики към репортерите. Тя каза, че все още е разтърсена от опита да бъде на фронтовата линия, тъй като хиляди мигранти, много от които уморени от плуване около вълнолома, който пресича границата, пристигнаха в Сеута за период от 36 часа. "Не сме обучени да се справяме с нещо подобно", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До лека нощ - Лека и на теб! Няма какво да се добави!
44
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Централен Лондон днес - няколко бели семейства са в няколко ресторантчета, а по улиците тълпа след тълпа черни, араби и азиатци ... тука бяло лице вече рядко можеш да видиш ... и което е по-лошо превръщат самото общество в страна от третия свят, защото те вече вземат решенията какво да се случва. Белите вече нямат думата тук. Това очаква и България, ако ги допуснем.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Думата бежанец вече е равностойна на нелегален имигрант.
42
4
 
10
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
До десет години ще трябва източноевропейските държави да приемат десетки хиляди бежанци... От Франция, Испания, Швеция и други превзети и унищожени държави... Все белички такива бежанци, възпитани, интелигентни... Дето са си дали доброволно родината на окупатори... Щото дошли на лодки като " бежанци"...
41
1
 
13
 
! Отговори
до 48 преди 2 години
Слез в Андалусия да видиш за какво чудо става въпрос. Мароканците са същите като този - много високи и много чэрни.
40
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
черните и азиатците са проклятието на западния свят ... черните и азиатците ще погребат западната цивилизация. Живея на запад и го виждам с очите си. НЕ ДОПУСКАЙТЕ черни и азиатци до българска територия, иначе край с България !
39
0
 
17
 
! Отговори
Само информация преди 2 години
Кога ще ги излъчат по Порнхъб?
38
10
 
1
 
! Отговори
до45 преди 2 години
*** не си виждал Испания дори на снимка!
37
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има цели квартали с такива в Испания. Там и полицията я е страх да влезе.
36
1
 
21
 
! Отговори
... преди 2 години
Шехерезада. Смешно. Извиянвайте, ама тая си объща главата в ляво два пъти. То ясно, че не е приятна миризмата на човек пътувал незнайно колко без хигиенни условия, ама нали е доброволка. Каквото такова, ама айде стига с пропаганди на НПО (червения кръст слиза в тази класация). Спонтанна прегръдка,че заснета. Всеки доброволец с оператор ли върви? Нищо против хората, бягащи от войни и насилие, но се преекспонира
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бау - айде пак тоя... В "чужбина" като чуят "българин", и ти обясняват, че това са едни мyргави хора, и един от тях миналата седмица е откраднал на сестра им чантата... Нещо не си наред, "бау", не е естествено такова повсеместно слабоумие като твоето. Несъмнен провокатор.
34
26
 
6
 
! Отговори
Бау преди 2 години
много сте отворени и расисти ама по чужбина като чуят, че си от България и си на едно ниво с тези, които мразите. Ходи им обяснявай, че вече не е комунистическа държава и не караме трабанти.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Елена - Би ли си махнала тенекиената кофа от главата и да се информираш поне малко какво се случва в Европа в момента?
32
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България е по зле от Африка,Борисов и Гешев са поръчвали съвсем реален терор и дори убийства срещу неудобни на режима!
31
29
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре да дойдат в България и да напълнят жените.. и без това не раждат..
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам някакво свръх-силно deja vu. Тази "статия" дума по дума сте я пускали вече преди седмица-две.
29
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и българите не ги приемат с отворени обятия в Англия и Германия въпреки, че са бели.
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм гледал снимки и видео, и не смятам да го направя, но ще направя информирано предположение - сенегалското детенце е 20-30 годишно, а милосърдната спасителка е със 50-80 кг наднормено тегло.
27
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oтврат!
26
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сте бял нормален младеж, пробвайте да обърнете внимание на такава, та да видите фасони и претенции!Ама ако сте чepнилка нямате проблеми. Но да...логично е.Белите трашове обичат питоните.