Заради прегръдка на мигрант: Заплахи към служителка на Червения кръст

Тя помага на един от 8000 бежанци, пристигнали в Испания
Обновена: 24 май 2021 21:36 | 24 май 2021 21:32, Нели Христова
181
Заради прегръдка на мигрант: Заплахи към служителка на Червения кръст
Снимка: БГНЕС

Кадрите запечатват една сурова човечност: доброволка от Червения кръст, която утешава нежно сенегалец, мигове след като стъпи в северноафриканския анклав Сеута в Испания.

Часове след като кадрите плъзнаха в интернет обаче, Луна Рейес трябва да промени настройките в профилите си в социалните мрежи и да направи акаунтите си лични, тъй като се превърна в обект на вербални нападки и заплахи от поддръжниците на испанската крайнодясна партия Vox, както и други испанци, разярени от безпрецедентното пристигане на 8000 мигранти в Сеута.

"Видяха, че гаджето ми е чернокож, не спираха да ме обиждат и да ми пишат ужасни, расистки неща", казва 20-годишното момиче, което от март е доброволец в Червения кръст като част от обучението си, пред испанският телевизионен канал RTVE.

С разпространението на новините за тормоза в интернет срещу Луна, започна и обратната офанзива. Постове, приветстващи прегръдката, скоро започнаха също да заливат интернет пространството за да заглушат обидите. Хаштагът #GraciasLuna стана топ тема в Испания.

"Няма да позволим на омразата да победи", заявява Рита Маестре, съветник в столицата Мадрид, в Twitter. "Тези от нас, които виждат тази прегръдка като символ на най-доброто от нашата страна, превъзхождат останалите."

Рейес казва, че прегръдката на някой в ​​нужда е "най-нормалното нещо на света". Тя не беше научила името на мъжа, но беше видяла, че той се бори с изтощението и му подава вода.

"Той плачеше, протегнах ръка и той ме прегърна", разказва тя. "Той се придържаше към мен. Тази прегръдка беше неговият спасителен пояс."

Дни след като той пристига в Сеута, тя не го вижда отново. Тъй като тя се притесняваше, че той може да е бил сред 5600-те души, върнати в Мароко, в Twitter се появиха молби от испански телевизионни водещи и артисти към най-високите нива на управление.

"#Gracias Luna за това, че представя най-добрите ценности на нашето общество", каза испанският министър на икономиката Надя Калвиньо. "Това е много повече от снимка. Това е символ на надеждата и солидарността", отбеляза испанският министър на труда Йоланда Диас.

Генералният секретар на Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец, Джаган Чапагайн написа:. "Луна представлява най-доброто от нас", пише той. "#Gracias Luna, за това че сияеш. Gracias Luna за това, че показа на света как изглежда човечността."

Рейес не отправи посланието за подкрепа в кратките си реплики към репортерите. Тя каза, че все още е разтърсена от опита да бъде на фронтовата линия, тъй като хиляди мигранти, много от които уморени от плуване около вълнолома, който пресича границата, пристигнаха в Сеута за период от 36 часа. "Не сме обучени да се справяме с нещо подобно", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари