Отпадна карантината в Португаля за пътниците от България

Мерките остават за пътуващите, посетили Южна Африка, Индия и Бразилия
29 май 2021 20:15, Нели Христова
5
Отпадна карантината в Португаля за пътниците от България
Снимка: БГНЕС

За пътниците, които пристигат в Португалия от България, както и от всяка друга страна-членка на Европейския съюз или асоциираните към Шенген държави, вече няма да се прилагат ограничения за разрешени само наложителни пътувания и отпада задължителна 14-дневна карантина, съобщават от външното ни министерство.

Мерките остават в сила само за пристигащите от Южна Африка, Индия и Бразилия или посетили тези страни преди по-малко от 14 дни. Новите разпоредби влизат в сила на от 0:00 ч. на 31 май и ще се прилагат до 23:59 ч. на 14 юни 2021 г. , съобщават от посолството ни в Лисабон.

Остава задължението за всички пътници, които влизат в страната по въздух, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който може да бъде изтеглен от следния линк:

https://portugalcleanandsafe.pt/pt-pt/passenger-locator-card

Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Мадейра и Порто Санто

Всички пътници с полети от чужбина, които имат отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, могат да продължават към своя адрес на пребиваване след представяне на съответния предварително попълнен формуляр на https://madeirasafe.com.

Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което пътникът ще продължи към мястото на настаняване и там ще остане в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на около 12 часа.

В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат следните опции:

1) да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване; или

2) да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали.

В тези случаи разходите за настаняване се начисляват на пътника.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, пътници снабдени с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта.

Всички пътници, пристигащи в Мадейра или в Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн https://madeirasafe.com в рамките на 48 часа преди полета. Доказателство за попълнения формуляр трябва да се представи на пунктовете при пристигането.

Азорски острови

Всички пътници, заминаващи за Азорските острови, трябва да попълнят формуляр онлайн https://mysafeazores.com в рамките на 72 часа преди полета. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област.

При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, както и пътник, снабден с медицински документ, че същият е излекуван от COVID-19 преди по-малко от 90 дни.

При нужда от съдействие българските граждани в Португалия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Лисабон на следните телефонни номера: +351 213 976 364; +351 213 976 367, както и на дежурен телефон в извънработно време - +351 933 611 337. Сигнали може да се подават и на email адреса на посолството: Embassy.Lisbon@mfa.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя е Галя
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С какво ли образование е този писач- Португаля? Даже не мога да напиша погрешно думата, понеже приложението автоматично го поправя.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПортугалЯ?!?!?Въргаля?Самосваля....
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПортугалЯ?!?!?Въргаля?Самосваля....
1
5
 
2
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Ей са, ша са изтърча...))Навсякъде глад подгони капиталистите...