ЕК и НАТО отказаха да коментират шпионския скандал в Дания

Замесените страни изаснявали проблема
31 май 2021 19:45, Нели Христова
47
ЕК и НАТО отказаха да коментират шпионския скандал в Дания
Снимка: БГНЕС

От Европейската комисия отказаха да коментират скандала с шпионирането на съюзници от страна на Съединените щати с помощта на датското разузнаване. Говорителят Кристиан Виганд заяви, че въпросите, свързани с националните разузнавателни служби са от национална компетентност.

На въпрос, че еврокомисарят по конкуренцията от Дания Маргрете Вестагер е била по това време вицепремиер и министър на икономиката и вътрешните работи, говорителят Ерик Мамер заяви, че е тук, за да коментира работата ѝ на еврокомисар, а не предишни нейни функции.

И генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отказа да коментира  скандала с шпионирането от Съединените щати на нейни съюзници с помощта на датското разузнаване. По думите му замесените проверяват фактите.

„НАТО не участва в това като организация. Надявам се замесените да изяснят фактите и да се справят с проблема“, допълни Столтенберг.

По-рано бе съобщено, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е използвала партньорските си връзки с датското разузнаване, за да шпионира висши официални лица от съседните европейски държави, включително германския канцлер Ангела Меркел. Според разследването, което покрива периода от 2012 до 2014 година, агенцията е използвала интернет кабели, за да шпионира официални лица от Швеция, Норвегия, Франция и Германия.

Сред тях са настоящият президент на Германия, тогава външен министър, Франк-Валтер Щайнмайер и бившият германски опозиционен лидер Пеер Щайнбрюк.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари