Помагала ли е Дания на САЩ да шпионира Ангела Меркел и други евролидери?

Съюзниците й не са доволни от обвиненията
31 май 2021 19:32, Нели Христова
84
Помагала ли е Дания на САЩ да шпионира Ангела Меркел и други евролидери?
Снимка: БГНЕС

Датската агенция за военно разузнаване е помогнала на САЩ да шпионира водещи европейски политици, включително германския канцлер Ангела Меркел, според датската обществена телевизия и други европейски медии.

Радио Danmarks заяви, че Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA), чието предполагаемо подслушване на телефона на Меркел е разкрита от Едуард Сноудън през 2013 г., също е използвала датската служба за разузнаване на отбраната (FE), за да шпионира служители в Швеция, Норвегия и Франция.

Твърденията се съдържат във вътрешен класифициран доклад за ролята на FE в споразумението за партньорство за надзор с NSA от 2012 до 2014 г., твърди медията, позовавайки се на девет неидентифицирани източника, запознати с разследването.

В него се казва, че НСА използва датски информационни кабели, за да шпионира висши служители, включително бившия германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и тогавашния опозиционен лидер Пиер Щайнбрюк. Не е ясно дали датското правителство е разрешило шпионажа.

Датският министър на отбраната Трине Брамсен, който пое поста през юни 2019 г., беше информиран за шпионажа през август миналата година. Тя заяви пред Danmarks Radio, че "системното подслушване на близки съюзници" е "очевидно неприемливо".

Френският министър на Европа Клеман Бон заяви, че информацията в докладите е "изключително сериозна", ако бъде доказана. "Трябва да видим дали нашите партньори в ЕС, датчаните, са допуснали грешки в сътрудничеството си с американските служби", каза Бон пред френското радио. "Между съюзниците трябва да има доверие, минимално сътрудничество."

Говорител на германската канцелария заяви, че е узнал за твърденията, когато е бил попитан за тях от журналисти, и отказа да коментира допълнително. Щайнбрюк заяви, че дейностите на НСА и FE са "политически скандал".

Бившият лявоцентристки партиен лидер на СПД заяви, че приема, че западните държави се нуждаят от разузнавателни служби, но добави, че е "гротеска, че приятелските разузнавателни служби наистина прихващат и шпионират висши представители на други страни".

Danmarks Radio публикува обвиненията в неделя вечерта в съвместно разследване с шведската обществена телевизия SVT, норвежката NRK, френската Le Monde и германската NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung.

Датският оператор заяви, че NSA извлича текстови съобщения, обаждания и интернет трафик, включително търсения и чатове, благодарение на партньорството си с FE. Дания, близък съюзник на САЩ, е домакин на няколко ключови  станции за подводни интернет кабели до и от Швеция, Норвегия, Германия, Холандия и Великобритания.

Нито агенцията, нито нейният директор по това време Ларс Финдсен са коментирали доклада. Миналата година Финдсен и трима други служители на ФЕ бяха отстранени от независим надзорен съвет след критики и обвинения в сериозни нарушения, произтичащи от вътрешното разследване, започнало през 2015 г., съобщи радиото.

НСА не отговори веднага на искания за коментар. Министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист поиска "пълна информация", а колегата му в Норвегия Франк Баке-Йенсен заяви, че твърденията "се приемат сериозно".

Ако бъде потвърдено, шпионажът се е случвал по време и след аферата "Сноудън" през 2013 г., когато бившият изпълнител на НСА разкри хиляди тайни документи, разкриващи мащабната операция за наблюдение в САЩ, организирана след атентатите от 11 септември 2001 г.

Сноудън в неделя обвини Джо Байдън, който по това време беше вицепрезидент на САЩ, че е "дълбоко замесен ... за първи път". Сноудън призова в Twitter за "пълно публично оповестяване не само от Дания, но и от техния старши партньор".

Бившият изпълнител е обвинен в САЩ за кражба на държавно имущество, неразрешено предаване на информация за националната отбрана и умишлено предаване на класифицирани разузнавателни данни и е в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 2 години
Tебе готин ще те цанят да бъркаш казаните в ада. Хитряга мошеник си падаш
32
1
 
0
 
! Отговори
Отговор: преди 2 години
Задавате ли си въпроса много хора в България - предимно на Симо хората са много паралии - виж им депозитите, виж им яхтите, вилите, колите и т.н., виж плоския данък. Отговора на въпроса откъде ги имат тия пари е един много *** цитат на Бил Гейтс: Животът е несправедлив, свиквайте с това. Живота ли е несправедлив или те изобщо не е нещо, което ще бъде допуснато за обсъждане, но откъде имат парите: Имат ги от неща, които според науката и всичко, което знаем е трябвало да бъде направено но не е!
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние тука хващаме само руски шпиони ..и се пърчим колко сме глупави
30
14
 
4
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 2 години
Китай няма нужда да ни слуша, щото ние докладваме директно на К0мундетата от Пекин, Нашите Другари, докато сладко им ближеме задните части, след като са из ходили поредният печен на фурна прилеп... ох, че вкусно!
29
3
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Дали Милошевич беше убит,или почина сам?Това е по-важно,на това да отговорят.
28
3
 
10
 
! Отговори
1 преди 2 години
Мути, време е да се разкараш от властта. Вземи си и другарчето по дрямка на конференции, Бойко. Дотегнахте на всички.
27
2
 
15
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
САЩ НЕ СА СПИРАЛИ ДА ПОДСЛУШВАТ "СЪЮЗНИЦИТЕ" СИ В ЕВРОПА... И това е ФАКТ. САЩ получава ЦЯЛАТА информация която и е нужна , политическа и икономическа от всяка една страна в Европа . Доброволно... от страни като нашата или с подслушване от страни мислещи се за "независими" . Така им е по лесно да контролират политиката на Европа или да нанасят точни икономически "удари" за "регулиране" на Европейската икономика в състояние УДБНО за АмерикаНищо ново . Ако стане явно - се извиняват Ко толкова?
26
4
 
2
 
! Отговори
Цитирам: преди 2 години
На Симо Хората : "Как ще ни наричаш помиари бе ейййй - улични кучета - знаеш к'ва къща имам, а ония до мене цел дворец има, имение в Монако, вили на три морета и в ница даже, има и десетина човека с яхти бе еййй - ние си имаме движещи се къщи и каравани и всичко"Е точно де - и с к'ви пари?
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подслушването е лека и доходна. Напълно пасва за датчанина. Парите за нюхане са от Балшая и Магучая. Към тях има и бонуси в стъклени шишета за настроение докато е на стола. Това е Дания, рекордьор по далаверата. Корупция и подкупи много не прави. Но живота му е хем да кърка, хем да си кара колелото. Един АНДРЕШКО.
24
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте да поставим въпроса по иначе. Правила ли е Ангела Меркел тайни договорки с Путин за газови тръби и потоци и какво е получила срещу това? И ако Дания е бялата лястовица която се противопоставя на всеместната европейска корупция произлизаща от Русия не виждам какво лошо има в това. Меркел преди няколко години протестираше че от САЩ я подслушвали, след като и казаха какво имат на запис от подслушването магически спря да протестира.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След тези вражески действия на Дания Меркел да заповяда нахлуване в нейната територия. За 24 часа Копенхаген ще бъде превзет. След това анексия и арестуване на всички американски шпиони.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно цяла Европа се подслушва,а и целия свят.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания е сбирщина от славяни напуана ли СССР и сбъркали Ге де ре -та от отстрешната страна. Та тия, ге де ре - та . Не отидоха при богатия Чичо /ГФР защото там се работи на световно ниво/, който си ги откупи от майката ГДР и бащата ГКП , а се подведоха за лекия соц. Живот на Датската система. Така де , ама системата е тарикатска за датчанина с една ръка дава ,а сдве взима.
20
1
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
дания се оказа голям предател веднага спря сев поток2 под диктовката на саща то имало защо затова сега всички срещу дания
19
1
 
19
 
! Отговори
ИМА НЕЩО ГНИЛО преди 2 години
В ДАНИЯ:)
18
1
 
2
 
! Отговори
Меркел, Путин в Крим преди 2 години
Среща на Меркел, Ципрас и Путин в Крим. "МЕГА РЖАЧ!!! ВСТРЕЧА ПУТИНА, МЕРКЕЛЬ И ЦИПРАСА В КРЫМУ!!!"
17
2
 
15
 
! Отговори
Copocoид преди 2 години
Не съм съгласен!!! Това е съвместна акция на Путин и Лукашенко, а изпълнители са кървавите агенти на КГБ - Баширов и Петров. Свобода за носителите на наградата Пулицър по журналистика - Пpocтaкeвич и Нахални!
16
1
 
4
 
! Отговори
Новото робство преди 2 години
През сателит и антените на операторите могат да следят и гледат всеки- Targeted Individuals
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 14 това им е най големия кошмар точно този съюз, с немската икономическа и инженерна мисъл и руските ресурси и въоръжени сили , могат да са начело в хранителната верига
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ се страхуват от съюз на Русия и Германия.