ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години

Настоява и за ежегодни доклади за състоянието на пространството
Обновена: 2 юни 2021 14:50 | 2 юни 2021 14:50, Камелия Цветанова
197
ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви днес намерение да започне изготвянето на годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство. В стратегията на ЕК за укрепване на Шенген се съдържа отново препоръка Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, защото двете страни са изпълнили изискванията още преди 10 години, съобщи БТА.

Още по темата

Приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия е водеща задача за нас, отбеляза зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас на пресконференция. Последното решение не е в наши ръце, но постоянно препоръчваме разширяване на Шенген, добави той. Фактите ясно показват, че трите страни са готови, допълни Схинас. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда решението на Съвета на ЕС да бъде взето скоро.

Комисията отбелязва в днешното предложение нуждата до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими. Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки през вътрешните граници в случай на нови извънредни обстоятелства като днешната пандемия.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства. Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови. Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въввсички държави, в които бе прието еврото, този акт бе последван от сериозна инфлация. Тя у нас без друго галопира последните години, сега остава и съвсем да литне.
122
4
 
6
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Мутрите в канала и нещата веднага започват да се случват !
121
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце падна и ни приеха в Шенген.
120
12
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
"За какво е този напън за влизане в Шенген? За замазване на очи само.Ами за нормалните хора има значение дали ще висиш на някоя граница по 3-4-5 часа или може да запалиш колата и да стигнеш до Лисабон без да те спират митничари" - Не те разбрах. Аз и в момента не "вися" на европейските граници. С какво Шенген ще ми помогне и какво в повече ще получи българският гражданин. Това е питането. Още ли не са спуснали опорките на гробарите? Боже, статията преди няколко часа излезе, още нямате отговор.
119
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не искам да влизаме, а да излизаме. 10 години извивахте ръце на България, *** от ЕС. Сега изкате да влезем, за да сложите намордник на управляващите пак. Не, не и не. Не ви искаме тъпия Шенген...Извън бездуховния и транс_джендър_ски ЕС, моля.
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"най- п рост въпрос" - това не е обида. Обида е зазвездването на обикновени думи тук, ограбване свободата на словото и предоставяне на тро лажа да се вихри свободно.
117
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гробавият ***, който се опитва да пише на руски с главни букви, но не му се получава поради неграмотност и ограниченост на мисълта, не може да отговори на най-*** въпрос, защото не си е получил още опорките - какво печелим от влизане в Шенген в момента. Кажи, ***. Ако можеш поне две приказки на грамотен български език да вържеш - какво печели България от това. Не се измъквай като 3-годишен в стил "Защо биете ***?". Много си жалък.
116
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората се отвратиха от двойните стандарти на ЕС и САЩ и съвсем логично ги налегна носталгията по комунизма. Ако България се обърне на изток, вината ще е изцяло на онези от запад!
115
9
 
10
 
! Отговори
. преди 2 години
И за какво, моля ви се ни е на нас този протрит чорап Шенген???
114
10
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Нема се плашим, България уверено върви към евро/нато изход под духовата музика на радев и бсп. Щом и Жан изпълзя от гардероПа нещата отиват към тенденция.
113
7
 
19
 
! Отговори
Чудех се преди 2 години
Чудех се с какво ще ни натискат да пуснем Македония в ЕС.Сега си отговорих - с "Шенген".Пускат ни в Шенген, а ние Македонците в ЕС - да правят каквото си искат!Влизането в Шенген е подходящо, като "трици" за ловене на БГ маймуни!
112
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това означава, че целият натиск от страна на мигрантите и Турция ще падне върху България и общия контролиран транзит на стоки и хора.
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормалните хора не висят по цял ден в нета да се дърлят със случайно преминаващите, ***.
110
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще ни обезщети за двойните стандарти на холандските измамници? Вече колко години това ни струва милиарди евро на година... Уж ни следят за европарите и сме били корумпирани, а от холандските мизерии за Шенген едно 10% от евросубсидиите губят смисъл и са чиста загуба... На думи са за ЕС, а на практика съсипват европейските пари. Ето работа за румънската прокурорка да разследва колко струва да си извън шенген на бизнеса и гражданите!
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ало го..едо, зацикли бе! ти като не можеш да идеш в Лисабон с копейките, прошл..як скъсан, ние нормалните европейци можем да си го позволим!
108
5
 
3
 
! Отговори
Мога да обясня преди 2 години
Като влезе в Шенген страната едно наказание сложено от нациста и феновете му се отменя ...държавата си развързва дясната ръка.... Затова ...
107
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво е този напън за влизане в Шенген? За замазване на очи само.Ами за нормалните хора има значение дали ще висиш на някоя граница по 3-4-5 часа или може да запалиш колата и да стигнеш до Лисабон без да те спират митничари.
106
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕК видяха кой е на власт и бързат преди да сме станали втори Беларус Лукашенко със юмрука е опасен
105
3
 
9
 
! Отговори
до АНОНИМНИТЕ преди 2 години
да нашите заплати са вързани към еврото, но еврото зависи от курса на долара, а ви ещ си живеете живота в развития социализъм на краделия, която ПАК ще вземе властта с десните на костооофф, защото БАЙ слави Трифонов не може
104
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОЧЕМУ РУСКИЙ *** ХОТИТ БЕЕЗВИЗОВЬЙ РЕЖИМ ДЛЯ США, ХОЧИТ ОН ХОДИТ В США???НО ТАМ ПЛОХО - ОН ТАК ГОВОРИТЬ!ПОЧИМУ ХОТЕШЬ БЬЙТ НА ПЛОХОМ МЕСТЕ?