ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години

Настоява и за ежегодни доклади за състоянието на пространството
Обновена: 2 юни 2021 14:50 | 2 юни 2021 14:50, Камелия Цветанова
197
ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви днес намерение да започне изготвянето на годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство. В стратегията на ЕК за укрепване на Шенген се съдържа отново препоръка Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, защото двете страни са изпълнили изискванията още преди 10 години, съобщи БТА.

Още по темата

Приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия е водеща задача за нас, отбеляза зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас на пресконференция. Последното решение не е в наши ръце, но постоянно препоръчваме разширяване на Шенген, добави той. Фактите ясно показват, че трите страни са готови, допълни Схинас. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда решението на Съвета на ЕС да бъде взето скоро.

Комисията отбелязва в днешното предложение нуждата до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими. Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки през вътрешните граници в случай на нови извънредни обстоятелства като днешната пандемия.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства. Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови. Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
3
 
0
 
! Отговори
до 88 Сделката преди 2 години
Това и аз си го помислих,но реших да не го пиша,а и няма да го кажат никога така на всеослушание.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гепр и сдс - Кръвното е наше!
81
3
 
8
 
! Отговори
до 85 преди 2 години
на простака няма какво да му се обяснява, той всичко си знае!- КАнтняма да имаш визи, паспорти, проверки кпп та и т.н. *** вас рубляците това не ви пречи, вие сте свикнали във секи град милиционерите да ви проверяват докиментите, крепосници такива!КАК ДА ОБЯСНЯ НА КРЕПОСТНИК КАКВО Е ДУМАТА СВОБОДА?
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчегъртването дава ефект.
79
1
 
8
 
! Отговори
Наса от Киншаса преди 2 години
Айде вече натикайте България в шенгеня че народа се изчака. Изнервиха се хората .
78
4
 
18
 
! Отговори
Сделката преди 2 години
Сделката е ясна - ние пускаме Македония в ЕС, те ни приемат в Шенген. Не виждам друго обяснение на тази изведнъж променена позиция. 10 години чакаха да намерят какво да поискат в замяна на членството ни в Шенген и сега явно са го намерили. Това че от 10 години сме изпълнили критериите не значи нищо - трябва и нещо по специално да се предложи на входа.
77
3
 
10
 
! Отговори
до 84 преди 2 години
хахах кой е бита карта бе??я *** в коя да е ЕС столица да видиш руските *** как ги плющят! не знам германка или французойка да е отишла да проституира в москва!
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха познайте кой е вдигнал кръвно...
75
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я обяснете, ***, като влезем в Шенген, какъв ще ни е плюсът? Опитайте да обясните. С интерес ще почакам да видя какви опорки ще ви спуснат.
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев за 1 седмица успя да боядиса стената на КПП-то. Браво!
73
4
 
4
 
! Отговори
до 80 преди 2 години
отиди в москва, там ще ти я направят безплатно, нали сте братя славяни православни комунисти!
72
7
 
2
 
! Отговори
75, преди 2 години
"ало другара, това за изгнилия кораб и капитализъм" - неграмотно и тъпо - що е то - гробарско ***! Такива сте вие, гробарските ***, все на комунизъм и капитализъм ви избива. А от поне 30 години проблемите не са така двуполюсни. Но за вас, еднокнижниците така е лесно - черно и бяло. С едната си мозъчна гънка само толкоз можете да осмислите. ЕС е бита карта. Ама късогледите като вас още не могат да го прогледнат.
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо направо не ни казаха, че Тикв е пречката за Шенген!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо е необходимо събирането на данни за пътниците с полети вътре в Шенген, нали авиокомпанията има тези данни?
69
1
 
13
 
! Отговори
Дреме ми преди 2 години
Утре съм на безмислен преглед за тазобедрена става. А съм там, защото има томбола в която някой ще спечели безплатна става. За Русе говоря. И не е шега! Разиграваме изкувствени стави. Май ви се струва гротеска, ама това е положението. След 35 години осигуровки, отивам на томбола. Щото нямам пари кеш.
68
4
 
6
 
! Отговори
ДЕМОКРАТИ преди 2 години
НЯМА да работим за червените!
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя рубляк тука дето не ще Шенген, да отпътува с поезда там в крим при татарите или у сибир на хубаво, ние тука ще се мъчим в Шенген, тъкмо ще си злобее на воля!
66
3
 
7
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
""""""""""""Ревете защото знаете, че като влезем всичко ще е под контрол. """""""""""""" """Като в Гърция, Италия, Испания, Ирландия..., че там дълговете им започват от 350 милиарда и вървят нагоре!!!!!!! И какво ви пречи Българският Лев??????
65
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 72 - не, бъркал си в очакванията си какво точно искаш от един съюз. Дали ресурс и възможност ако имаш нещо в главата да просперираш, или да получиш малко бензин и желязо срещу свободата и правото си на избор. Процеса е логичен и света върви напред. Ако България иска да е в Европа - мястото и е в ЕС. Ако не - обратно в Азия и "братските" режими. Въпрос на личен избор.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ало другара, това за изгнилия кораб и капитализъм нали знаеш как се отговаря - за мушмулата... 60 г го чакате ес да се разпадне, накрая се разпаднахте вие и сега злобеете на нашите успехи, мужици гадни!