И граждани, и юридически лица ще подават сигнали към европрокуратурата

Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България
2 юни 2021 19:51, Анисия Иванова
32
И граждани, и юридически лица ще подават сигнали към европрокуратурата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската прокуратура дава още един инструмент на гражданите на съюза да участват активно в борбата с корупцията и измамите с европейски средства. Това заяви Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Работата на Европейската прокуратура започна официално на 1 юни, като нейна основна цел е да се предпазят финансовите интереси на страните от Европейския съюз. В прокуратурата, която беше създадена по предложение на Европейската комисия под председателството на Жозе Мануел Барозу през 2013 г., участват 22 държави от ЕС.

„Става дума за огромни средства, които се инвестират в държавите членки, и имаме нужда от подобен орган. Когато става въпрос за нарушаване на финансовите интереси на ЕС, националните разследващи могат да действат само в дадената държава – ако измамата обхваща няколко държави, те нямат правомощия. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) от своя страна не може да се явява в съда и няма правомощията на прокуратура. Тази дупка се запълва в момента от Европейската прокуратура“, уточни Стойчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България подчерта няколко пъти, че прокуратурата ще се занимава с измами, корупция и пране на пари, свързани единствено с европейски средства.

И обикновени граждани, и юридически лица ще могат да подават сигнали за измами на интернет страницата на прокуратурата на всички европейски езици, включително български. Сигналите не могат да бъдат анонимни.

„Не е задължително да са събрани достатъчно доказателства, за да бъде изпратен сигнал: това е работа на прокуратурата, но трябва да бъдем сигурни в съмненията си за измами с евросредства“, предупреди Стойчев и добави, че ще се носи наказателна отговорност за фалшиви сигнали.

Ако кворумът на прокуратурата прецени, че има достатъчно доказателства за измама, случаят ще се изпраща на националните съдилища, където е извършена измамата, без това да хвърля сянка върху процеса. „Върховенството на закона е основополагащ принцип на ЕС. Ще видим как ще работи процедурата с националните съдилища - те имат компетенцията да разгледат съответния случай“, каза Стойчев и напомни, че Европейският съд също има наблюдателна функция и може да коригира процеса.

Всяка една държава участва с по един прокурор и най-малко двама делегирани такива, които разглеждат подадените сигнали от дадената държава. В коментар за отхвърлените предложения на България за участващи прокурори, Стойчев заяви, че това е нормален процес на предлагане и отхвърляне на кандидати. „Някой може да бъде одобрен, друг - отхвърлен. Важното е, че имаме представител. Този процес ще продължава“, допълни той и добави, че се очаква Лаура Кьовеши (ръководителят на Европейската прокуратура – бел.ред.) да посети България съвсем скоро.

Всяка държава участва доброволно в прокуратурата. Страни като Дания, Унгария, Полша и Ирландия отказаха. „Някои държави го приемат като намеса във вътрешните работи и смятат, че техните правни системи нямат нужда от подкрепа от европейска прокуратура. Но ако процесът работи може и други държави да се присъединят“, коментира Стойчев.

Много граждани в България смятат, че има проблеми с усвояването на евросредствата. Европейската прокуратура ни дава още един инструмент за справяне с тези измами. „Като граждани, ако сме активни и сме убедени, че има случай на корупция, трябва да подаваме сигнали, за да се предотвратят такива практики“, каза Стойчев.

Има работно предвиждане, че прокуратурата ще започне работа с около 3 000 дела на година, като в Европейския парламент се очаква те да са много повече.

Целия разговор може да видите във видеото.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименОставете Европрокуратурата - тя е като Манфред Вебер и близката с ББ фрау Меркел, която наесен си отива.Вижте клиентите на двата американски закони: Рико и Магнитски.В.Божков ще се разговори и ще каже,че в продължение на 3г. премиер и министър на МФ са вземали пари от него и ще напомни, че това е корупционен натиск.Може да проговорят ген.Янев и мин. на МВР и да посочат умишлените действия на спецпрокуратурата срещу новите шефове на служби в МВР -обект на закона Магн.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корупцията е винаги сред управляващите.А в България един неграмотен и крадлив би клук и Шайката му държаха 12 години цялата власт
11
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
А бре нещо за растящата инфлация няма ли да кажете?
10
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Българина обича да омаскарява и това е добре дошло за него!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
прах в очите на хората
8
0
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 месец
Ще се наложи европрокуратурата да работи без почивни дни.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За истинска демокрация трябва задължително гласуване както при електромобилите и телефоните трябва 100% заряд
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така в Европа и страните членки на ЕС гласуват част от избирателите а депутатските места в ЕП и националните парламенти се заемат от депутатите на партиите все едно са гласували всички европейци за ЕП и всички граждани в съответната страна депутатите на партиите от ЕП и националните парламенти трябва да заемат толкова депутатски места колкото са спечелили на изборите Не може да заредиш батерията на електромобила и телефона с 40-50 % заряд и да я използваш повече от това
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам да подам сигнал срещу пингвина за корупция!!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малеее представям си как ще я задръстят от сигнаи от вида , аз чух че някой казал на някоя баба.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не Божков или Пеевски, а Борисов е оня, който с идването си на власт, наложи терор и грабеж, Божков само е бил принуден да се подчинява, за да не изгори както останалите бизнесмени и обикновени хора, а Пеевски не е бил управляващия, както каза ген. Атанасов - "Всяка Сряда Бойко и Цецо са се събират, за да решат кой да ударят" ,ето тези двамата трябва да търсите , трябва да върнете и БСП на власт, маса бесепари бяха насилствено уволнени от работа през управлението на ГРОБ,а някои и бяха убити
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле,ми то всеки ако подава сигнал че е голям цирк ,като знаем че тия така ги мързи че ако ти обърнат внимание ще е щастие ,еврогейове гадове
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
измислица създадена да хвърля прах в очите че нещо се прави