Политико: САЩ санкционира българи за корупция, ЕС не прави нищо

Вашингтон с най-голямата акция в рамките на един ден по Закона "Магнитски"
3 юни 2021 18:50, Петя Славова
154
Политико: САЩ санкционира българи за корупция, ЕС не прави нищо
Снимка: БГНЕС

Съединените щати въведоха в сряда широки антикорупционни санкции срещу известни влиятелни българи и над 60 организации. В същото време ЕС не успява да се изправи срещу спираловидната криза на върховенството на закона в балканската държава, пише БГНЕС, цитирайки анализ на "Политико".

Необичайно мащабният ход на Америка поставя в неудобно положение ЕС, тъй като разкрива неспособността на блока да контролира собствения си заден двор заради множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и на мощни олигарси. Предприетата стъпка представлява най-мащабното действие на Америка в рамките на един ден по силата на Глобалния закон за противодействие на злоупотребата с човешки права в страната, който е насочен срещу корупционни практики и нарушения на човешките права по целия свят.

"Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България", заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки.

За разлика от тях ЕС очевидно избра да не застане зад българите, борещи се с корупцията.

Още по темата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затвориха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната държава от ЕС през последните години. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната почти десет години, беше техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия и властта му никога не бе оспорвана заради слабостите в съдебната система на страната. Въпреки че бившият пожарникар и шампион по карате загуби властта си по време на изборите през април, неговата партия ГЕРБ все още води в проучванията преди поредните избори на 11 юли.

Докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на скандалите с подкупи през последната година разкри как олигархичната мафия е овладяла ефективно държавата, упражнявайки контрол чрез институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Най-високопоставеното санкционирано лице е Делян Пеевски - противоречив медиен магнат и бивш депутат.

"Пеевски регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество", пише в решението си за налагането на санкции Министерството на финансите на САЩ.

Пеевски, който е свързан с Движението за права и свободи - член на либералната група "Обнови Европа", се очерта като един от символите на корупционните проблеми в страната. САЩ заявиха, че "работил активно за оказване на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г.".

Департаментът санкционира и беглеца и казино барон Васил Божков "Черепа" - един от най-богатите български граждани, и Илко Желязков, който в момента работи в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и 64 организации, свързани с тези лица, като прекъсва достъпа им до американската финансова система.

Успоредно с това Държавният департамент на САЩ обяви забрани за влизане в страната по-широк списък с български публични личности и техните семейства, включително бивш заместник-министър.

"Големият въпрос е кого са корумпирали?", каза Елена Йончева - член на Европейския парламент, която е водещ критик на Борисов и член на Българската социалистическа партия.

Върхът на айсберга

В обяснението на решението си Министерството на финансите пише, че Божков, който в момента е беглец в Дубай, но въпреки това е регистрирал политическа партия, спечелила почти 3% от гласовете на изборите през април, е "подкупвал няколко пъти държавни служители на", включително "настоящ политически лидер".

В него се казва още, че бизнесменът е "планирал да осигури парична сума на бивше българско длъжностно лице и на български политик по-рано тази година", с цел Божков да бъде подпомогнат да "създаде канал за руски политически лидери, които да оказват влияние върху български правителствени служители".

Министерството на финансите обвини и Желязков, че е действал като фронтмен на Пеевски в корупционни сделки.

Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна, твърди правителството на САЩ.

Христо Иванов – лидер на партията за борба с корупцията "Да България", приветства санкциите.

"Пеевски и Божков са участници в голяма корупционна схема, която трябва да бъде разбита, а Борисов трябва да напусне политическата сцена", каза той пред репортери в София.

Мая Манолова, бивш омбудсман и един от лидерите на "Изправи се! Мутри вън!" - опозиционна партия, вдъхновена от вълната от антикорупционни протести миналата година, заяви, че санкциите подчертават острата нужда от реформи.

В изявление късно снощи българското външно министерство не разгледа конкретните случаи, но заяви, че страната е ангажирана с борбата с корупцията и остава в готовност за диалог с Вашингтон.

До публикуването на материала партията на Божков отказа коментар. Междувременно Пеевски отхвърли решението на САЩ и обеща да го оспори.

В отворено писмо, изпратено до българските медии, той определи санкциите като "абсолютно неприемливи, предубедени и нарушаващи буквата и духа" на Закона "Магнитски".

"Не съм направил нищо, за да наруша международно признатите права на човека, не съм държавен служител и не съм участвал в актове на корупция", каза той.

Мотивите на Вашингтон за налагане на санкциите "не включват нито един верен факт", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
5
 
! Отговори
Дивак преди 2 години
Какво да очакваме от евролидерите и евробюрократите? Едната Меркел - демек меркантилна, другата дер Лаен - демек като в поговорката за кучето - лае, но не прави нищо. Сладникави усмивчици, въртогъзене и накрая - чушки. Усетиха ги британците и си обраха крушите.
85
1
 
5
 
! Отговори
ишкембе чООООрба преди 2 години
Тя тази корупция не е паднала от Марс. Върви си от първите демократични избори когато нейният ръководител движение доган ефенди почна да върти номера с фалшиви бюлетини, та досега. Не чувам добрите американци да санкционират доган, местан, мюмюн, cюpгюн.
84
1
 
4
 
! Отговори
Bp преди 2 години
К*ь*о*в*е*ш*и, а не Ловеши
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският президент Владимир Путин заяви, че през следващото десетилетие страната ще "расте" в Арктика и Северните територии. Съобщава РИА Новости.Според президента бъдещето на страната е в развитието на тази област, включително добива на полезни изкопаеми, тъй като повечето територии на Русия са разположени в северните ширини. - Кво ще кажат за това американците ???
82
1
 
5
 
! Отговори
Bp преди 2 години
Само една Ловешки се бори с корупцията/прие само 4 прокурори за ставащи/ . Другото _боклук го върна.
81
2
 
0
 
! Отговори
Накратко: преди 2 години
Скоро няма да чуете за лицата Божков, Пеевски и другите вписани в този списък. В момента се създават работните групи за тяхното отстраняване и се обявява правилото за кой превари той завари. Нали така Божков, Шиши, Саксии? Що мълчите така? Да не би защото ви търси цялото НАТО? И ЕС? Чудя се при тоя списък колко нагли изявления пишат "всенародните любимци" имам усещането, че писъците "аз съм човек и имам права" ще замлъкнат скоро!
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това изглежда написано от Р Кънев в съавторство с Е Йончева. Няма кой друг да забележи Б-я.
79
1
 
5
 
! Отговори
Bp преди 2 години
ЕС е корумпирана институция, от корумпират и нашите се вписват добре в европейския пейзаж. Меркел ги пази.
78
0
 
1
 
! Отговори
Щом преди 2 години
Червеният официоз се е загрижил за корупцията в БГ,значи работта е сериозна!
77
0
 
2
 
! Отговори
Лицето Божков преди 2 години
Направи толкова гадории и сви толкова пари, а те му ги взеха, колко му е Василе да ти теглят томахавката. Не струваш един милион принципно Василе и пет цента не струваш, ама де да знаеш може и да похарчат пет цента (един куршум за тебе) а може и безплатни методи!
76
1
 
0
 
! Отговори
Тъй като: преди 2 години
Страните членки на ЕС(повечето) са членки и на НАТО и лицата са нападнали членка на ЕС и членка на НАТО и ако се спазят правилата и на двата договора тъй като и САЩ е в НАТО можем да питаме само Васил Божков имаш ли си противоракетен бункер? Ще ти трябва? Чувал ли си приказката томахавката не прощава?
75
2
 
1
 
! Отговори
BGexit преди 2 години
BGexit
74
1
 
2
 
! Отговори
КЛ преди 2 години
Ся, докато не си станем от ръцете и не наритаме всички където им е мястото, няма да стане. От ЕС много ясно ни казаха, че проблемите на България са си наши проблеми и няма да се месят. ЕНП спасяват постоянно ГЕРБ заради няколко евродупедата послушковци. От ПЕС със Станишев се опитват да помагат на БСП, но и те са до шия в тинята. Въпросът е искаме ли да сме нормална демократична, европейска държава или си ни е добре и така. Кой ще краде по върховете общо взето е без значение.
73
0
 
4
 
! Отговори
Накратко: преди 2 години
Вписването на тези лица в този списък означава само едно: Тия не ги познаваме, няма да им помогнем и който иска да ги отстреля. И се чакат само заповедите за международно издирване от Европол, Интерпол, ЕК, Страсбург и Хага.Това е накратко смъртна присъда за тия лица, чакат се няколко подписа, които те ще се опитат да подкупят да не бъдат подписани.
72
3
 
6
 
! Отговори
Цц преди 2 години
Ми те европейски страни крадат заедно,ама Меркел си държи държавата,а наш Бобо, всичко в шкафа.има видов ден.
71
0
 
6
 
! Отговори
И макар: преди 2 години
Предишните - повтарям предишните администрации на САЩ да са имали участие във възхода на изброените лица, тази администрация отказва да има каквото и да е участие с тях и ви казва: Късмет в лова момчета!
70
0
 
8
 
! Отговори
Накратко: преди 2 години
Нанасящи щети върху Република България - лицата са нанесли щети върху целият Европейски съюз, а САЩ обявяват ловния сезон за тези *** за открит, както за Европейския съюз така и за България.
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС, вие какво направихте за да помогнете на българския народ в борбата му с олигархията и корупцията?!? Нали уж сме в съюз?!? Защо чакаме на САЩ, с които не сме в съюз и не плащаме милиони евра членски внос всяка година да ни помагат, а вие за какво сте?!? Как проспахте Лойко, Дебелян и Доган?!? Под носа са ви и ви прадат и нас и вас?!? Без вас май бяхме по-добре...
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще спрат еврофондовете на наглите бъългари? как може да внасят няколко милиона в европейския бюджет а да присвояват милиарди които подаряват на свински български бизнесмени? аз като европейски гражданин отказвам да плащам пари на нагли българи милионери със свински физиономии.. той имал 50 хил декара собствени земи струващи няколко стотин милиона а аз трябва да му плащам евросубсидия ли? по голяма наглост не може да има типична българска свинска наглост
67
1
 
1
 
! Отговори
Което означава: преди 2 години
Че тези лица, които САЩ определя за заплаха за националната си и икономическа сигурност и България не възразява на тяхното решение, счита да се смята, че България признава, че те са заплаха и за нейната национална сигурност, което пък означава, че държава членка на Европейският съюз е под заплаха и е нападната, ще бъде нападната или е била нападната от тези лица, което пък значи, че тези лица са заплаха и за Европейската сигурност иииии става интересно - скоро мъртвите тези лица ги издирва ЕС