Политико: САЩ санкционира българи за корупция, ЕС не прави нищо

Вашингтон с най-голямата акция в рамките на един ден по Закона "Магнитски"
3 юни 2021 18:50, Петя Славова
154
Политико: САЩ санкционира българи за корупция, ЕС не прави нищо
Снимка: БГНЕС

Съединените щати въведоха в сряда широки антикорупционни санкции срещу известни влиятелни българи и над 60 организации. В същото време ЕС не успява да се изправи срещу спираловидната криза на върховенството на закона в балканската държава, пише БГНЕС, цитирайки анализ на "Политико".

Необичайно мащабният ход на Америка поставя в неудобно положение ЕС, тъй като разкрива неспособността на блока да контролира собствения си заден двор заради множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и на мощни олигарси. Предприетата стъпка представлява най-мащабното действие на Америка в рамките на един ден по силата на Глобалния закон за противодействие на злоупотребата с човешки права в страната, който е насочен срещу корупционни практики и нарушения на човешките права по целия свят.

"Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България", заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки.

За разлика от тях ЕС очевидно избра да не застане зад българите, борещи се с корупцията.

Още по темата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел си затвориха очите за срива на върховенството на закона в най-бедната държава от ЕС през последните години. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната почти десет години, беше техен близък съюзник на политическата сцена на ЕС в дясноцентристката Европейска народна партия и властта му никога не бе оспорвана заради слабостите в съдебната система на страната. Въпреки че бившият пожарникар и шампион по карате загуби властта си по време на изборите през април, неговата партия ГЕРБ все още води в проучванията преди поредните избори на 11 юли.

Докато корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на скандалите с подкупи през последната година разкри как олигархичната мафия е овладяла ефективно държавата, упражнявайки контрол чрез институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Най-високопоставеното санкционирано лице е Делян Пеевски - противоречив медиен магнат и бивш депутат.

"Пеевски регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество", пише в решението си за налагането на санкции Министерството на финансите на САЩ.

Пеевски, който е свързан с Движението за права и свободи - член на либералната група "Обнови Европа", се очерта като един от символите на корупционните проблеми в страната. САЩ заявиха, че "работил активно за оказване на отрицателно въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г.".

Департаментът санкционира и беглеца и казино барон Васил Божков "Черепа" - един от най-богатите български граждани, и Илко Желязков, който в момента работи в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и 64 организации, свързани с тези лица, като прекъсва достъпа им до американската финансова система.

Успоредно с това Държавният департамент на САЩ обяви забрани за влизане в страната по-широк списък с български публични личности и техните семейства, включително бивш заместник-министър.

"Големият въпрос е кого са корумпирали?", каза Елена Йончева - член на Европейския парламент, която е водещ критик на Борисов и член на Българската социалистическа партия.

Върхът на айсберга

В обяснението на решението си Министерството на финансите пише, че Божков, който в момента е беглец в Дубай, но въпреки това е регистрирал политическа партия, спечелила почти 3% от гласовете на изборите през април, е "подкупвал няколко пъти държавни служители на", включително "настоящ политически лидер".

В него се казва още, че бизнесменът е "планирал да осигури парична сума на бивше българско длъжностно лице и на български политик по-рано тази година", с цел Божков да бъде подпомогнат да "създаде канал за руски политически лидери, които да оказват влияние върху български правителствени служители".

Министерството на финансите обвини и Желязков, че е действал като фронтмен на Пеевски в корупционни сделки.

Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна, твърди правителството на САЩ.

Христо Иванов – лидер на партията за борба с корупцията "Да България", приветства санкциите.

"Пеевски и Божков са участници в голяма корупционна схема, която трябва да бъде разбита, а Борисов трябва да напусне политическата сцена", каза той пред репортери в София.

Мая Манолова, бивш омбудсман и един от лидерите на "Изправи се! Мутри вън!" - опозиционна партия, вдъхновена от вълната от антикорупционни протести миналата година, заяви, че санкциите подчертават острата нужда от реформи.

В изявление късно снощи българското външно министерство не разгледа конкретните случаи, но заяви, че страната е ангажирана с борбата с корупцията и остава в готовност за диалог с Вашингтон.

До публикуването на материала партията на Божков отказа коментар. Междувременно Пеевски отхвърли решението на САЩ и обеща да го оспори.

В отворено писмо, изпратено до българските медии, той определи санкциите като "абсолютно неприемливи, предубедени и нарушаващи буквата и духа" на Закона "Магнитски".

"Не съм направил нищо, за да наруша международно признатите права на човека, не съм държавен служител и не съм участвал в актове на корупция", каза той.

Мотивите на Вашингтон за налагане на санкциите "не включват нито един верен факт", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС дава огромни средства за европроекти на България.Но голяма част от тези средства се прибират по корупционни схеми от мафията и мутрите на България.
45
6
 
7
 
! Отговори
До ДАНС на Борисов преди 2 години
Нали БНТ обслужва Борисов , защо са отишли там? Защо не ги показаха тези "документи " , защото и аз мога да покажа за връзката им с Божков и трансфери на пари но не за адвокатски услуги.
44
5
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 41: Хал хабер нямаш, а се мъчиш да манипулираш с кьорфишек въпрос тези, които като теб не знаят или не помнят нищо. Христо Иванов никога не е бил в ГЕРБ за да го гонят оттам, а от второто правителство на бойко той сам си тръгна, когато се убеди че с Бойко и гербаджиите съдебна реформа няма как да стане.
43
3
 
4
 
! Отговори
До анонимен 42 преди 2 години
Мен ме рекетира черепа , защо няма досъдебно производство.
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом санкциите са по случая Магнитски,като с него как нарушаване на човешките права и това на живот с частност правото му на живот дори в затвора,а не смърт по неизяснени обстоятелства и що неизяснени обстоятелства от корупционни схеми с действията и действащите лица даващи,вземащи подкупи как извършващи корупцията в действителност трябва да се подведат под отговорност,че заедно с корупционната си дейност са нарушили човешки права на живот с физичско и морално съществувание,що за него що за други
41
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ първо да си гледат техния "заден двор " тогава да дават акъл на ЕС.
40
6
 
9
 
! Отговори
ДАНС на Борисов преди 2 години
Папка с доказателства с нея Арман Бабикян и адв. Николай Хаджигенов от Изправи се! Мутри вън се явиха в студиото на БНТ. Двамата представиха в национален ефир документи, според които спецсъдът е издал разрешение за подслушване на 82-*** души. Те заявиха, че отиват при служебния вътрешен министър Бойко Рашков и няма да ги дадат на главния прокурор.
39
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков каза по телевизията ,че е РЕКЕТИРАН от Влади Горанов и Бойко Борисов.Защо тяма досъдебно производство за това.Какво се правите ,че не сте гледали и чули?
38
1
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 години
Еволюирала комунистическа идея в американско дело ! Автор: Георги Илиев Митев. Трето поколение репресиран. Потърпевш от милицията, военните, военните медици, полицията, медиците, институции и граждани. София (2014).
37
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глисто Иванов се е договорил с Доган за цирковете на Росенец, и двамата си вдигнаха процентите, много хитро.
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христо Иванов за корупция ли го изгониха от ГЕРБ, че лае така злобно.
35
5
 
8
 
! Отговори
А Бойко накъде? преди 2 години
Времето на Бойко изтича. След тези санкции, в които той е споменат като "настоящ политически лидер" той става неудобен дори за ГЕРБ. Вероятно ще се опита са стои в сянка като "почетният председател" на ДПС Ахмед Доган, но вече трудно някой ще взема на сериозно приказките му.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ,дружките Йончева -Милиончева,Манолова-Божкова и Христо Маджото веднага се нагласиха в Политико като най " почтени".Каква пародия!"Бившия омбдусман вдъхновена от антикорупционните протести",не е истина,и колко струва тази лъжа,манипулация и гадост?
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питам Христо Иванов и ДПС, кога ще снимате култувата комедия Росенец 2?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34 - ами свързан в Христю - да си каже там на протеста за Маджо
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чело правят ..мълчат и ,затварят очи ,да не си мислите че и там не крадят пари ,тая румънка уж много се биеше в гърдите ,но и тя си траеше ,в всички министерства се е крали милиони ,кой е в затвора?
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата е погнала повечето от обвинените от САЩ. а Христо Иванов вие яростно срещу прокуратурата. За мене той е свързан с престъпниците.
29
2
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 22: Да са взели хора от протеста? Подкупвани са държавни служители и настоящ политически лидер (бат'ти Бойко). Кой е бил едновременно държавен служител и настоящ политически лидер? Бат'ви Бойко. .......................... Кого сега финансира, и изобщо финансира ли някого Божков, за това, в написаното от финансовото министерство на САЩ не става дума изобщо. Има разлика между финансиране и подкупване, не е едно и също. Нещо неясно?
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз залагам на Мая - за нея има много записи как лично ходи в офиса на Божков с едни големи чанти
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божков ако е дал и една стотинка щеше да направи сериен филм, а не да рисува комикси.