Беларуски самолети няма да могат да кацат на летища в ЕС

Решението ще влезе в сила днес в 22:00 ч.
4 юни 2021 18:24, Нели Христова
92
Беларуски самолети няма да могат да кацат на летища в ЕС
Снимка: БГНЕС

Представителите на страните от ЕС приеха план, забраняващ на беларуските авиокомпании да прелитат над територията на съюза или да кацат на европейски летища, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Решението на ЕС е част от планираните наказателни мерки срещу Минск в отговор на решението на беларуските власти да изпратят на 23 май боен самолет, за да принуди полет на "Райънеър" да кацне в беларуската столица. На борда му се намираше опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше арестуван заедно с приятелката, руската гражданка София Сапега.

Решението ще влезе в сила днес в 22:00 ч. по Гринуич.

ЕС препоръчва на европейските авиокомпании да избягват да прелитат над Беларус, но забраната не е правно обвързваща. В сряда агенцията на ЕС по безопасността на гражданската авиация издаде директива, според която европейските самолети трябва да избягват прелитането през беларуското въздушно пространство освен при извънредна ситуация.

Беларуската авиокомпания "Белавиа" извършва полети до около 20 летища в Европа. Спазването на забраната ще е работа на националните правителства, много от които са и членове на НАТО, пише БТА.

Освен това ЕС подготвя серии от санкции срещу физически и юридически лица, замесени в отклоняването на полета на "Райънеър" или репресиите срещу опозицията. Обсъждат се икономически санкции срещу ключови сектори от беларуската икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
3
 
! Отговори
червеноармеец преди 2 години
ми защо русия не ги накаже тия нахалници. най богати най силни най умни пък са уставят на едни говедари
28
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
крайно време беше да започнат да млатят ушанките по тиквата !
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО трябва да пусне бомби иначе няма управия. Диктаторите само бомбите ги оправят.
26
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СМЕХОТВОРНИ МЕРКИ И ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА РЕЖИМА В БЕЛАРУС! НО ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО ПУТИНОВАТА НЕВЕСТА МЕРКЕЛ Е ОЩЕ НА ВЛАСТ!
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "До 9" - пич, не сме в Северна Корея или Китай - интернетът не е блокиран и се вижда какъв е БВП на Беларус и на България. Подсказка - на Беларус е наполовина, спрямо нашия, а ние дори не се водим богата държава. Така че съчиненията си ги запази за себе си ахахха
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Добро решение.
23
1
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
То пък като като са ги заочаквали белорусците из летищата в ЕС...Мъчно ми е само за това,че между пътуващите има хорица, които нямат нищо общо с Лукашенко.
22
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16Виж сега чугунчиk, тук не говорим за Канада а за ССССР.
21
6
 
10
 
! Отговори
еесовския режим преди 2 години
ЕС препоръчва на европейските авиокомпании да избягват да прелитат над Беларус, но забраната не е правно обвързваща - . . . Еесовския режим може да се разпорежда със своите васали както си иска, но не и с Белорусия.
20
6
 
10
 
! Отговори
Лука преди 2 години
Най-големият печеливш от тези действия на ЕС са Русия, това което преди 3 години не се получи на Путин сега му дойде на готово. Още тогава Путин и Лукашенко водиха преговори за синхронизиране на митническите и данъците в двете страни, Лукашенко се опъваше. Другият печеливш са САЩ, големият губещ е тяхната колония ЕС.
19
0
 
5
 
! Отговори
до колегата преди 2 години
Ами албанците са кметове на 50% от македонското население. Другите 50 от физическата площ са откупени от техни роднини. Да не ги мислим. Сами ритаха натам.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроинтеграторът Хитлер в Германия се провали през 1945 година, и днешните евроитегратори се провалиха по всички показатели. Белорусия е с Русия и нищо не можете да и направите.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честито !!!
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Канада преди дни (31.05.2021) отново (да, отново!) намериха стотици трупове на деца в едно училище, 215 детски тела. Включително трупове на 3 годишни деца. Детски трупчета на деца от местното индианско население които са били затворени насилствено там да ги прявят демократи канадци, изнасилвани, бити, измъчвани и убивани. Тези чудовищни училища са се запазили до 1998г.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Т.ШакКакво дава така нарреения Европейски съюз един коварен следвоене англосакски план за унищожаване на християнска Европа чрез социалистическо-троцкистки съюз, та какво дава и може дса даде на Белорус той, нищо. Цяла идея е да се придвижи фронтовата линия пак до руските граници, но тоя път руснаците няма го допуснат. Емроа е заложник на банкерите, които сътровиха две свотовни войни, но третата ще ги изтрие тях самите. А такива *** петоколонници като въпросния пъпчив револционер са аут.
14
11
 
10
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Беларус въобще не е по-зле от нас и не е в 1989 година, доста по-европейска страна е по инфраструктура, архитектура и манталитет на хората. По зле от България са може би само Украйна и Молдова, не знам как са в Албания и Македония.
13
6
 
9
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
Само не ми е ясно защо ЕС наказва обикновените граждани на Беларус с тези санкции. Колкото до Лукашенко, този отпор дори разширява подкрепата за него. Нищо не обединява така обществото, както външната заплаха, а ЕС се държи заплашително към беларусите - обрича ги на лишения и немотия. Това е контрапродуктивно. Така хората ще се обърнат към братята си руси, с които споделят общ език, култура и история, а няма да се обърнат към гледащия ги сърдито Запад.
12
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Само така ! Малко им е даже !
11
6
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен 6Трябва ама парите за издръжка на професионални революционери привършиха То за това и Простакевич го дадоха на Лукашенко ,че вече няма какво да се дели а живота на запад скъп
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двойният стандарт в действие.