Пожертваните: Как поколението Z се справя с последиците от пандемията?

65% от младите са изложени на риск от депресия
Обновена: 6 юни 2021 21:34 | 6 юни 2021 21:33, Нели Христова
62
Пожертваните: Как поколението Z се справя с последиците от пандемията?
Снимка: БГНЕС

Политиките за ограничаване на COVID-19 рискуват да оставят психологически и социално-икономически белези върху милиони млади хора в цяла Европа, които ще имат дългосрочни последици за тях и обществото, разкри мащабен проект на The Guardian.

Тийнейджъри и младежи изразиха дълбока тревога за бъдещето си и обвиниха правителствата, че са ги изоставили, тъй като 15 месеца на локдаун дестабилизираха психичното им благосъстояние, образование и перспективи за работа.

"Цялото ни поколение току-що беше избутано настрани като проблем, с който да се справим по-късно", казва 17-годишен младеж от Северна Англия. От Германия 21-годишен пише: "Ние сме най-ниският приоритет." А във Франция 21-годишен младеж заяви, че се смята за част от "пожертвано поколение".

Въпреки че е най-малко вероятно групата да се разболее от коронавирус, поколение Z е засегнато непропорционално от най-голямото разрушаване на образованието в съвременната история, нарастването на безработицата и психологическите ефекти от изолацията по време на локдауна.

Чувствата на униние и гняв, който отразяват отговорите на младежите, вероятно ще се превърнат в политическа тревога, точно когато европейските правителства укротяват здравната криза с програми за ваксинация и предпазливо възобновяват очуканите икономики.

Изследвания показват, че 64% от младите европейци са изложени на риск от депресия, в сравнение с 15% преди кризата, причинена от COVID-19. Непубликувана оценка от фондацията на ЕС за живот и работа разкрива, че при 18- до 29-годишните ситуацията е още по-лоша. Жените на възраст от 18 до 24 години регистрират най-ниските нива на психическо благосъстояние.

Масимилиано Маскерини, ръководител на социалната политика във фондацията, казва пред The Guardian: "Рискът за бъдещето е, че имаме група, която е прекарала почти година и половина от ранния си живот в пълно затъмнение, като не е натрупала опит или човешкия капитал. Те могат да представляват част от работната сила, която ще страда през целия си живот. "

Стотици от 16 до 25-годишни от 30 държави взеха участие в общоевропейското изложение Guardian, проведено съвместно с новинарски организации в Германия, Франция, Италия и Испания, за да разберат от поколение Z как COVID кризата ги е засегнала. Първото по рода си подобно начинание от началото на пандемията предлага моментна снимка на това колко негативно е чувството у тийнейджърите и младите хора на континента.

Клаус Хюрелман, професор по обществено здраве в училището Херти в Берлин, каза, че "забравянето" за младите е политическа грешка, която може да доведе до "война на поколенията" в постпандемичното десетилетие. "Това засяга всички. Изпрати се едно послание към младите хора, като: "Вие не сте приоритет, първо трябва да се погрижим за възрастните хора."

Шокът ще даде енергия на най-издръжливите членове на тази възрастова кохорта да вземат климата и други битки в свои ръце, предполагат отговорите. "Имаме толкова много проблеми, с които трябва да се изправим, толкова много революции, за които да се борим", казва 16-годишен младеж във Франция. COVID може дори да политизира поколение Z по непредвидени начини, точно както сеизмичните глобални събития исторически са оформяли поколенията, които са достигнали пълнолетие по това време.

Поколението Z от страни в Европа заяви, че кризата го е направило нетърпеливи за системни промени. Според тях поколението им ще създаде по-грижовни общества в бъдеще.

"Имаме нужда от цялостно преструктуриране. Как можем да оправдаем това, че живеем в икономика, в която хората, които познавам, празнуват, че са пуснати в отпуск, защото изобщо не харесват работата си?", казва 17-годишен от Уест Мидландс в Англия. "Една пандемия не може да ни победи. Ние сме по-силни от това", заявява друг.

Други разкриха, че дългите месеци на изолация са ги накарали да разберат необходимостта от "истински" човешки взаимодействия. "Животът не може да се живее в социални мрежи или видео разговори. Имаме нужда от хора около нас, за да осмислим себе си", казва холандски студент.

Но засега въздействието на тревожност, самота, академичен стрес и хронична несигурност се предава в смазващи термини: "влакче в увеселителен парк", "изпитание", "поразително", "ужасяващо" и "бърнаут" се използват, за да опишат как се чувстват относно животът младите хора.

"Толкова много ни бе взето. Липсата на подкрепа, която ни се предоставя... Те очакват да се справим ей така, което просто не е реалистично", казва ученик от шести клас в Англия. "Психичното ми здраве се влоши толкова много. Трябваше да започна антидепресанти", казва британски студент.

18-годишно момче от Барселона заяви, че "затвора" в продължение на месеци в малък апартамент с голямото си семейство и един компютър, я е оставила в "ужасно" психическо състояние.

"Чувствам се тревожен постоянно", казва 23-годишен студент от Естония. "Несигурността за бъдещето боли най-много."

Много от отговорите отразяват страха, че въпреки че са изправени пред най-несигурния пазар на труда от десетилетия, младите хора ще трябва да вземат парчетата, оставени от двойните предизвикателства - COVID и извънредните климатични ситуации. "Предишните поколения са ни оставили ужасен свят и ни казват: "Трябва да разрешите това". Това просто не е честно", казва испански тийнейджър.

"Това е много мрачна комбинация от психично здраве, икономически и социални въздействия. В предишните рецесии тези, които пострадаха най-много по отношение на пазара на труда, носеха белезите в по-късната заетост. Никога не са наваксвали", обяснява Маскерини. Рискът, подчертава той, е, че недоволството на младите, съчетано с крах на доверието, "може да бъде уловено от политически сили, които имат интерес да подкопаят вярата на младите хора в демокрацията".

Правителствата трябва да предлагат безплатно обучение в университета, гаранции за работа и друга подкрепа, казва Хюрелман. "Те трябва да дадат сигнал: ние искаме да можете да влезете в обществото и да започнете живота си."

Умората от приложения и социални медии е повтаряща се тема. "Въпреки че сме свикнали със социалните медии, интернет, мобилните си телефони и компютри, вече не можем да ги понасяме", беше мнението на 18-годишен абитуриент от Атина.

"Трябва да се върнем към правене на неща като спонтанно общуване и физически контакт", казва студент от британски университет.

Студент от Фрайбург, Германия, добавя: "18-ият ми рожден ден бе отпразнуван в конферентен разговор в Zoom, но това едва ли е нещо, за което ще продължите да се смеете с приятелите си след пет до десет години."

Онлайн обучението е почти универсално непопулярно: "Вече знам колко лош е онлайн класът дори при страхотни учители", казва 20-годишен студент по математика във Франция.

"Това напълно съсипа моя университетски опит и качеството на образованието", каза студент от последната година в лондонски университет. "Мразя да уча онлайн и го мразя повече, знаейки, че плащам пълни такси за няколко Zoom урока седмично."

Повечето анкетирани казват, че са се борили да получат помощ за психологическите ефекти на пандемията.

"Не познавам нито един приятел, който да не е депресиран и/или притеснен. Психичното ми здраве се влоши толкова много тази година, че се наложи да започна антидепресанти", каза студент от Уелс.

Но споделеното усещане, че младите хора имат значение по-малко от която и да е друга група в обществото, може да насърчи нова солидарност в поколение Z, казва Хюрелман.

"Цяло поколение, не само онези, които се чувстват в неравностойно положение и депресирани, сега вярват:„"Нашите интереси като група, нашите желания и нужди не бяха отчетени". В това отношение пандемията създаде единство между поколение Z; даде тласък към солидарност сред това поколение."


62
Още от ЕС
Път до никъде: Магистралата за 1 млрд. долара на Черна гора
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Джендъри
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че поколението е пожертвано и то не само то, но и следнащити 2-3 в цяла Европа -да! Но не е от КОВИД, а от пост-индустриална политика и кредитна задлъжнялост.
32
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Отпразнувал 18тия си р.д. в зуум? Браво, че го е празнувал. Аз не съм празнувала, учех за кандидат-студентски изпит, едно време имаше такива неща, сега всички с матури.
31
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Айде моля ви се! Депресирали се, че си стоят вкъщи и цъкат на телефона, вместо да стоят на кафе и да си цъкат телефона или на лекции и да си цъкат телефона.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изобщо не ми дреме нито за измислената пандемия, нито за билгейтските чипиращи ваксини, нито за ковидистерициИбаламурници
29
1
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 2 седмици
Повечето неща зависят от човека. Имам братовчеди в малък град, почти без промишленост, но намират начин - кой кара тир, кой гледа земя, няма никой да стои и да реве. Имам и такива, дето опищяха света колко били онеправдани от епидемия, управляващи, от шефове, от другия пол, дето внимание не им обръщал и така до безкрайност!
28
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Депресирал се, понеже си стоял в къщи и го хранели родителите му, а той е хленчел и се правил на изоставен, пренебрегнат и пр.? Я стига вече, нямат и най-елементарно чувство за отговорност и за общност, познатите ми и едно дете не искат да отгледат, защото нямало да търпят някого си и темподобни? Познавам мнозина, дето не стават за друго, освен да копаят, имат и градини, и къщи, земя за чудо и приказ, ама чакат на майчината си чорбичка, говоря буквално, не преносно....
27
1
 
8
 
! Отговори
orlin преди 2 седмици
Най лошото е че всички прекалиха с порното или компютърните игри. А това ако не се лекува води до социална инвалидност.
26
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Престанете с подобни внушения - пожертвани? Дано не разберем какво значи тази дума никога. Аман от лигльовци, дето майките им ги завиват до 50 год. им възраст, и то буквално, бабите им им връчват мизерните си пенсии - аз съм свидетел на подобни, и в същото време пищят по телевизиите какви им били пенсиите! Няма ли най-после малко по-стегнато и по-смислено да живеем, омръзна ни от реване и хленчове!
25
3
 
9
 
! Отговори
2323 преди 2 седмици
Голям праз, мрън,мрън. А нима е по-добре да ходиш на работа в офис, понеже шефа ти не вярва, че има корона, и когато някой се разболее да нарича хората страхливци?
24
1
 
14
 
! Отговори
Ъъъ... преди 2 седмици
Младото поколение и без пандемия все си стои все в нета изолирано от реалния живот.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Искали социални контакти....навсякъде търсеха доброволци за ковид отделенията, що не са отишли там? Хем ще видят нови хора, хем ще си заздравят контактите. Ама къде по-удобно е да се мрънка в нета.
22
1
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 седмици
26, кое е радикалното бе, това че казвам нещата с истинските им имена
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да не си стоят при мама и тате на по 20 години, а да се оправят с живота. Като поработят, ще им мине депресията.
20
9
 
14
 
! Отговори
A преди 2 седмици
Голямо драматизиране за едно седене вкъщи на топло с храна вода и т.н. На времето хората са ходили на война и са умирали като кучета. Много се разглезихме.
19
1
 
3
 
! Отговори
до лекар преди 2 седмици
Стига си лъгал под всички статий, че си лекар. Един лекар няма радикални решения като теб. Дай УИН за да видим дали си лекар, сто процента и да имаш не започва с 23.... защото не си от Софийската колегия
18
2
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 2 седмици
Съгласен съм с това, че беше наложително, но мойто поколение (millenials), вече сме на една възраст където и седенето вкъщи е приятно и сме натрупали социални контакти. Тези тийнаджари имат нужда от не виртиални контакти, първо, после вграждането в обществото е малко сложно. Вече тези конспирации за вируса не са в мойта компетентност и няма да коментирам
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Светът се изнежи. Вече вкарваме хора в затвора, че са завстреляли крадец? КРАДЕЦ? Лелеееее! Ненормална работа!
16
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За никого не беше лесно да стои у дома и да общува със света най-вече чрез компютъра си. Но беше наложително да изтърпим това. Така че, мрънкането просто няма място тук. Ако някой е виновен, това са онези, които са създали вируса по изкуствен път, а после са го изтървали. Която държава носи тази вина, трябва да плати огромни компенсации, от които всеки да получи по нещо. Ако това е онази държава, която американците обвиниха, тя може да плаща.
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българите много ги рязбирар ... затова са изгубили 30% от популацията со за 30 години