Джовани Бруска на свобода, колко силна е сицилианската мафия?

Тя вече не играе на международния пазар, но е силна у дома
8 юни 2021 20:30, Нели Христова
37
Джовани Бруска на свобода, колко силна е сицилианската мафия?
Снимка: БГНЕС

Преди дни Джовани Бруска, който стои зад около 150 убийства в името на сицилианската мафия, беше пуснат на свобода, което предизвика много гняв в Италия. Именно той взриви бомбата, която уби Джовани Фалконе - легендарния италиански съдия, през 1992 г.

Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет, описва как мафията, или Коза Ностра, продължава да влияе на живота на Сицилия, въпреки успехите на държавата срещу нея през последните години.

Използването от Италия на мафиотски прегради - т. нар. Collaboratori di giustizia - остава ключов инструмент в борбата срещу сериозната и организирана престъпност. Този инструмент беше идеята на съдия Фалконе.

Арестуван през 1996 г., Бруска е ключов съюзник на шефа на Коза Ностра Салваторе "Тото" Риина. Но по-късно показанията на Бруска допринесоха за ключови антимафиотски разследвания, отбелязват магистратите.

И така, какво ще намери Бруска извън стените на затвора? Сицилианската мафия все още ли е сила, с която да се съобразяваме? Или е призрак на предишното си аз? Отговорът е малко и от двете.

Изравняване на резултати

Полезна отправна точка за оценка на мястото на сицилианската мафия в местното общество е разследването на мафиотското семейство Палярели от април 2021 г.

Палярели е централен район в Палермо, където се намират затвор, болница и няколко университетски сгради в града.

Документите, публикувани от разследващите, са смразяващи. Под заглавието "Обществен ред на територията" те документират как предприемачите рутинно се обръщат към мафията, за да възстановят откраднати стоки, да поискат помощ за неплатени дългове и да управляват икономическата конкуренция.

През лятото на 2019 г. собственикът на верига от седем магазина за продажба на местни стоки два пъти е жертва на крадци. За да се справи с това, той се обажда на заместник-шефа на семейство Палярели: "Бихте ли могли да излезете  за пет минути до магазина?" "Разбира се", бързо отговаря мафиотът на записи, предоставени от разследването.

Предприемачът му показва изображения на кражби от видеонаблюдение и му предоставя цялата информация, с която разполага. В рамките на една седмица мафията открива виновниците и ги измъчва жестоко, принуждавайки ги да върнат откраднатите стоки. Предприемачът присъства на побоя.

Няма доказателства, че мафията е била във връзка с крадците, които са били на свободна практика. Така че това не е случай на мафията, която предлага защита срещу опасността, която самата тя създава, както се случва в много региони на Италия, особено по време на кризата, създадена от COVID-19.

По същия начин собственикът на изискан бар в центъра на града се обажда на шефа на мафията, когато колата на негова колежка е открадната. В рамките на пет дни колата се връща.

Разследването предлага доказателства, че мафията може да се справи и с по-сложни въпроси.

В един от случаите собственик на бар решава да разшири бизнеса си, за да продава сладкиши и топла храна. И все пак на няколко метра по пътя има друго заведение, което също продава сладкиши, а собственикът е притеснен от конкуренцията. Отново се призовава мафията, която да обсъди нещата.

В друг случай представител на мафията присъства на среща между счетоводител, собственик на сграда и наемател, който закъснява с плащането на наема.

По време на кризата, причинена от коронавируса, мъж, близък до клана Палярели, е от съществено значение за организирането - чрез фронтова компания - за доставка на 5000 маски за лице. А в отделно разследване се разкрива, че човек, свързан с мафията, е раздавал хранителни колети.

Мафиотската "справедливост" и благотворителността е нож с две остриета. Ако го приемете, задължително ще бъдете помолени за допълнителни, компрометиращи услуги. И все пак тя не може да бъде отхвърлен като напълно фалшива.

По-млади босове

Има признаци, че за мафията не всичко върви добре.

Арестите нанесоха хаос на организацията, която е принудена да избира все по-млади или маргинални лидери в света на Коза Ностра.

Предполагаемият настоящ бос на клана Палярели Джузепе Калварусо е роден през 1977 г.

Той толкова се страхувал да не бъде арестуван, че се придвижвал из Палермо маскиран. Той също така реши да прекара първата година от пандемията в Бразилия. Когато се завърна тази година, разбира се, беше арестуван.

Законни забавяния

На макро ниво сицилианската мафия вече не играе роля в международния трафик на наркотици и сега купува наркотици за местния пазар от неаполитански дилъри.

Шокиращо е, че законните предприемачи с висок социален и икономически капитал нямат никакви притеснения да се обърнат към мафията за услуги, които държавата трябва да предоставя.

Но бюрокрацията в страната е това, което ги принуждава. Отнема 527 дни, за да се получи първоинстанционно решение по граждански спор в Италия - най-дългият такъв период в Европа.

Наскоро се оказа, че трудов спор в южния град Вибо Валентия, Калабрия, се е проточил почти 12 години.

Подобен спор в Сабаудия, крайбрежен град в Лацио, централна Италия, отнема 11 години. Междувременно ищецът беше починал.

Само трима от всеки 10 граждани и само четири от 10 бизнеса имат вяра в правосъдната система, показват проучвания.

В плановете, свързани с фонда за възстановяване на коронавируса на ЕС, има няколко предложения за ускоряване на съдебните производства. Остава да видим дали тези реформи ще имат значително въздействие, пише Федерико Варезе за BBC.

Напредналото пазарно общество трябва да се оборудва с инструментите, за да накара икономиката да работи справедливо за всички. В противен случай празнотата ще бъде запълнена от мафиотите от Палярели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Към коментар 18: В момента, в който акостират в Сицилия, карабинерите връчват уведомление на всеки, че има 1 седмица да напусне Италия инак ще бъде глобен с 20,000 евро и от там разбира се имигрантите попадат в ръцете на любезно съдействащите им мафиоти, които ги разпределят. Едни ги пращат да работят без документи по нивите, други отиват за проституция, трети ги държат в къмпинги, срещи което получават пари от ЕС. Общо взето Сицилия е канал бълващ пумия, а Вие ако щете го наричайте мафия.
15
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Сицилия към днешна дата е разпределителен пункт на Африканци и Араби бягащи от войните, които са под любезната егида на колониалните държави. Както казва кмета на Палермо: "Градът вече не е италиански, дори не е европейски. Разхождайки се по улиците имам усещането, че се намирам в Истанбул или Бейрут."
14
0
 
1
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Има си Сицилианска мафия, ама тя вече не е толкова очевидна на улицата. През последното десетилетие проституцията и търговията с наркотици е дадена на нигерийци, които си плащат. Има цели документални филми по темата.
13
0
 
4
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Бил съм точно на мястото където са взривили колата на Джовани Фалконе. Хора, зловещо е! Тоя на снимката няма да живее много дълго, освен ако не е в бункер сто метра под земята. Съдействал е срещу Салваторе Рина - няма да го бавят въобще. Едва ли има по перверзен начин да му видят сметката от това да го пуснат на свобода.
12
6
 
17
 
! Отговори
Лошото на ГЕРБ преди 2 години
Виждате как е в Италия. Лошото на ГЕРБ е, че няма как да ги изчегъртаме из основи. Можем да ги изгоним от властта - да. Но те ще отидат в криминалния сектор и ще направят организирани престъпни групи, с които ще се опитват да дестабилизират демокрацията следващите 10-15 години. Това го умеят. Така дойдоха на власт в крайна сметка. Така си отиват.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 13 Наистина, най-вероятно много от тях не са италианци вече, никой не обръща внимание на това,
10
1
 
2
 
! Отговори
Свен преди 2 години
Голям прас. Ще му теглят куршума и готово. Познавам хора от Палермо, хич няма да го чакат с това, което знае.
9
7
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
тоя е като чавдарче в сравнение с червената мафия която взе власта в България!!!
8
3
 
5
 
! Отговори
Marin преди 2 години
Тази новина колко пъти ще я въртите?
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ трябва санкции по Магницки за Италия и САЩ и затварят половината си банки в Ню Йпрк о Швейцария и ЕС свързани с пари и фирми на мафията.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сицилия е като провинцията на България. Страшна безработица и хората се принуждават да се продават за поръчки или проститират за мафията и богатите италиянци и банки в Швейцария.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да повярвам ,че пускат човек по прякор прасето ! Той е давал жертвите си на прасетата за да заличават следи !
4
3
 
22
 
! Отговори
MAAAA ЙКОООООО преди 2 години
Така ще гледа и Буци, като го изкарват от Банкя, за разпит при новия прокурор, който няма да се казва Гешев.
3
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук престъпните мутро-фашисти от БКП продължават да са на власт. За няколко седмици червено служебно правителство равносметка : убийства, изнасилвания, обири, пожари, режим на ток, хаос, анархия.
2
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Респект за Дона!
1
4
 
8
 
! Отговори
Саксофонов преди 2 години
Талянците кво ревът? Като няма полиция и съд, местния дон е такъв.