"Касапинът на Балканите" очаква присъдата си

Ратко Младич е обвинен в геноцид и престъпления срещу човечеството
8 юни 2021 08:10, Ния Христова
66
"Касапинът на Балканите" очаква присъдата си
Снимка: БГНЕС
Днес в Хага трябва да бъде прочетена и последната присъда срещу Ратко Младич. Вече над четвърт век, след като са преживели най-тежките ужаси, мюсюлманските жертви на босненската война се надяват, че международното правосъдие ще потвърди доживотната присъда срещу бившия командир на босненските сърби, съобщава „Евронюз“, предаде БГНЕС.
 
През 2017 г. Младич беше осъден на първа инстанция от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия на доживотен затвор по десет точки, включително геноцид за клането на босненци в Сребреница.
 
"Младич започва, под контрола на подчинени офицери, мащабна, добре организирана операция, в която избива повече от 7000 мъже и момчета за няколко дни и насилствено изселва над 30 000 жени, деца и възрастни хора от територията". заяви прокурорът Дермот Грум по време на процеса.
Още по темата
 
Първото обвинение срещу Младич датира от 1995 г., но процесът започва едва през 2012 г., година след залавянето му, след като се крие 15 години.
 
В допълнение към клането в Себреница, той е осъден и за четири военни престъпления и пет престъпления срещу човечеството.
 
Защитата обжалва присъдата по здравословни причини на 78-годишния Младич. Прокуратурата подаде жалба за неговото осъждане по второ обвинение за геноцид за клането в Приедор, където са убити или изчезнали над 3000 мюсюлмани и хървати и 50 000 са изселени.
 
"Искаме да бъде потвърдена доживотната му присъда и се надяваме да бъдат добавени допълнителни обвинения за геноцид в град Приедор и другаде. Ако има справедливост, това ще се случи", казва Када Хотич, който е загубил две от децата си в Сребреница
 
Присъдата ще сложи точка на историята Ратко Младич, известен като "Касапинът на Балканите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е не толкова, че е получил доживотна присъда, а че все още нямаме смислено решение за драмата с нискограмотните, нискокултурни членове на обществото ни. Поне е опитал, дето се вика. Ако беше успял, ех.
35
4
 
5
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
Кефи как родните русофилски майцепродавци в опитите си да се подмажат на Масква, се хвърлят да защитават дори сръбски военнопрестъпници и отявлени българофоби!Комунистът си е комунист - той има една родина - Русия!Хубавото е, че благодарение на коронавируса и природата, скоро ще бъдат редуцирани до санитарния минимум! Ако имахме премиер или президент родолюбец, можеше да се помисли за изпращането им в трудови лагери - да строят новата Перник - Волуяк в името на ЕС и НАТО :))
34
3
 
5
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
До Христо Христов /Товарищ петолъчник , избърши си пяната от устата! По стар комунистически обичай ми се отговаря с обобщения от рода на "а вие защо биете ***"! То е ясно, че смислен отговор от потурнак няма да получа, ами по добре кажи за кого ще гласуваш на тези избори?За Жан Виденов, Костя Копейкин, Нинова или Сидеров? Бедният, какви ли "Радини вълнения" те мъчат сега :)))
33
4
 
6
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
До Христо Христов /Товарищ петолъчник, още чакам обяснение, но по стар комунистически маниер, когато няма как да се отговори, се мълчи:)Или пък в момента си зает да громиш "фашизЪма и капитализЪма", ЕС, Америка и НАТО някъде другаде, заработвайки парите от Пасольството?П. С.Честото споменаване на Соломон Паси е описано в специализираната литература - справка с Юнг :)))
32
3
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
До Христо ХристовДругарю цоциалист, не се хващай за сламката!Гошо Тарабата е министър - председател от края на 1946-та година и в качеството си на такъв преговаря с Тито за влизането на България в Югославия като съюзна република със столица Белград и официален език - сръбски, което го прави национален предател!!Я вземи та ми обясни как антикомунистът Кимон Георгиев е два пъти Герой на НРБ???За зет му Гиньо Ганев няма да те питам :))
31
5
 
7
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
До анонимен 43Чети история!Двата опита за 16-та република са на Тодор Яшаров Живков по време на развития социализъм!Гошо Тарабата е първият министър-председател на България след преврата на 9-ти Септември!!!За домашно ти оставям да изброиш министър-председателите на България между Гошо Тарабата и Тодор Яшаров!!!
30
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите са фашистите на 20 нек. Стъписаха света със своите жестокости над несърби, във Войната в разпадаща се Югославия, която запалиха, за територии. Масови гробове, убийства, изнасилвания 3000 жени, геноцид в Сребреница над 8000 жертви, депортация, гранатиране на Дубровтик, Сараево, Книн...Тя може, да се сравни с Втората световна война. Сръбският национал шовинизъм е жив и днес, и се подклажда от Русия.
29
4
 
11
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 2 години
Добре, че Сталин и Тито се скараха навреме, иначе националният предател Георги Димитров ни беше направил част от Югославия, с официален език - сръбски!!!Всичките ни царе - от Симеон до Борис III-ти щяха да се обърнат в гробовете си!!!!
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38 Казал е така, защото днес, православието служи, само на руските имперски интереси и на сръбските сепаратиттични такива. Има още много сърби, които смятат, че сърбите живеят от Драч до Варна/по географа Йоан Цвиич/. Думите на Паси, са извадени от контекста, от руските слуги в България. Майната им.
27
0
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Филип Боков - "Вината я поемаме само с мезета "!!!
26
0
 
4
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 2 години
И да, никой който не може да върже две изречения на български, няма да бъде предпочетен за каквато и работа да кандидатсва пред някой който има перфектен български и това не е дискриминация, а реалностите на трудовия пазар. Ако не можеш да говориш официалният език на страната в която живееш, въпреки безплатното и задължително образование, проблемът, че си невежа си е твой и това не е репресия.
25
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 2 години
До Васил Левски Имаш ли някаква идея, какво означава думата геноцид? България е единствената от балканските държави, която не прогонва турското си малцинство след освобождението си от Османската империя. В България има повече мюсюлмански храмове на глава от мюсюлмаснското население отколкото в която и да е друга държава в която мюсюлманите са малцинство. България допуска по националната си телевизия новини на чужд език за да е лесно на неграмотното и малцинство да разбира каво става в страната.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам защо има българи подкрепящи този сръбски шовинист! Тези същите неща сръбските шовинисти извършиха срещу всички българи имали нещастието да се окажат под тяхна власт. Западните покрайнини бяха почти напълно етнически прочистени а цяла Македония посръбчена почти до край. Защо ли в мюсюлманска Албания има запазено много по-силно българско самосъзнание отколкото в "братска" Сърбия? Замислете се дали тези изчадия нямаше да го направят и срещу вас и вашите деца ако имаха тази възможност.
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тоя сайт постоянно има хора които подхранват омразата.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за Хашим Тачи и Агим Чеку никакви новини. Последният един път го бяхме арестували у нас и набързо го потулихме.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как пък за толкова години няма ни един мюсюлманин,ни един хърват не бяха аресувани и осъдени,явно по този начин организаторите на разпада на Югославия поставят основите на един бъдещ конфликт....
20
2
 
9
 
! Отговори
до 22 Васил Левски преди 2 години
То ДПС-то вас ви репресира повече от всички останали взети заедно, ама сте необразовани мюмюни и грам не може да се усетите.
19
3
 
7
 
! Отговори
До Васил Левски преди 2 години
Репресии срещу кое малцинство по-точно?!Може би ромското?Тези, които крадат, изнасилват, а пък в България им се дават помощи за всичко.И на това му се казва "Репресии"!Че в тая държава по-добре ром да си-държавата ще ти даде и жилище и социални помощи!
18
2
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
До 22 когато се върнат от онзи свят милионите жертви на тереористите османската империя....
17
15
 
2
 
! Отговори
Васил Левски преди 2 години
А кога ще се съди българия за геноцида над турското население и продължаващите репресии срещу малцинствата в страната?