Солидарността и доверието заменили напрежението в НАТО

Чарлз Купчан: Нямаше големи изненади на Срещата на върха
15 юни 2021 12:56, Ния Христова
26
Солидарността и доверието заменили напрежението в НАТО
Снимка: БГНЕС
Трансатлантическото напрежение по време на председателството на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп в НАТО беше заменено от солидарността на съюзниците в алианса и взаимното доверие. Това мнение изрази Чарлз Купчан, бивш старши директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност (SNB) на Белия дом, коментирайки резултатите от срещата на върха на НАТО в Брюксел, съобщава ТАСС.
 
"Нямаше големи изненади на срещата на върха на НАТО. Най-големият повод е, че последните четири години трансатлантическото напрежение беше заменено от съюзническа солидарност и взаимно доверие. Ангажиментът на отбраната към съюзниците като "свещен дълг", каза Купчан.
 
В момента той е старши сътрудник в неправителствения съвет по външни отношения и професор в престижния университет Джорджтаун в столицата на САЩ. В SNB той работи през 2014-2017 г. , по време на мандата като ръководител на американската администрация на Барак Обама.
Още по темата
От гледна точка на експерта, "твърдата реторика на срещата на върха на алианса спрямо Русия е очаквана, предвид лошото състояние на отношенията между правителствата на страните членки на НАТО и Москва". 
 
"Нито беше изненадващо, че Северноатлантическият алианс изрази загриженост относно стъпките на Китай в светлината на нарастващата загриженост от двете страни на Атлантическия океан за увеличаващата си мощ и амбиции на Пекин", убеден е експертът.
 
"По-скоро, препратките към Китай на срещите на върха и Г-7 във Великобритания и НАТО бяха по-калибрирани и балансирани, отколкото биха могли да получат ясната загриженост на Вашингтон за растежа на Китай.
 
"Европейците стъпват предпазливо, когато става въпрос за Пекин поради дълбоки икономически връзки с Китай. Окончателните съобщения от срещите на върха на Г-7 и НАТО предполагат, че Вашингтон и неговите съюзници работят усилено, за да намерят компромисна реторика, която е подходяща за всички", каза бившия служител на Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
8
 
! Отговори
срещата на върха на преди 2 години
Ми прилича на РОДИТЕЛСКА СРЕЩА...САЩ привикаха родителите на килимчето за да им набият чимбери и стегнат отрочетата си...който не купува и не настанява хамериканско оръжие на територията си ще бъде санкциониран от закона Магнитски...ха-ха--ха...ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН!!!!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На думи солидарност и доверие, а на дела - всяка страна-членка е заета да измисли такава хитра схема, чрез която да прекара военноблоковата си другарка, да плати по-висока вноска в пиндостанския ВПК и да се изкара лоялен радетел за благото на Хегемона.
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България ЩЕ остане в НАТО и ЕС! Петоколонниците, жадуващи за аншлус с Русия, ще бъдат съдени от народен съд и пратени да строят тунел под Шипка с кирки и лопати, с 20 кубика камъни дневна норма и 200 грама хляб дажба на ден!!!П. С. На оцелелите ще бъде дадено званието "Герой на социалистическия труд" и присъдата ще бъде намалена с 6 месеца!!!
7
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Солидарността и доверието заменили напрежението в НАТО...ДА БЕ Дааа...а защо тогава взаимно се подслушват и си бъркат по дупките...?Не нам тия...Ние не ядем доматите с колците!
6
8
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
След като човека на Путин вече не е президент на САЩ, нещата се връщат към нормалното!Той за това Вова Къси смени риториката и започна да се умилква на Байдън! Иначе беше струпал войските на границата с Украйна и се канеше да нахлуе в славянска Украйна,докато САЩ не му обясниха, че това ще бъде голяма грешка :)) За капак и Китай отказва да признае анекса на Крим, а и не е забравил територите, отнети му от Русия..
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"твърдата реторика на срещата на върха на алианса спрямо Русия е очаквана". Тази твърда реторика прилича по-скоро на вица, дето мъжа имал последната дума - "Няма да изляза изпод леглото, да видиш че има мъж в тази къща".
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За щастие Путин не е прочел тази новина иначе шивачът му по спешност трябваше да крои нови панталони. Старите ще се протъркат от непрекъснатото мecтенe.
3
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Я пак си помислете???!!! Цялата статия е една голяма шега. (Хахахахххааххххааха)
2
3
 
14
 
! Отговори
Опг преди 2 години
Нато няма спечелена мисия но има милиарди усвоени незнайно за какво...
1
4
 
17
 
! Отговори
мхм преди 2 години
Бла-бла Русия, бла-бла Китай. Настръхват им задните части при мисълта само.