Заев категоричен: Можем да решим проблемите, Янев - нужен е диалог

РСМ дойде с конкретни предложения, които ще бъдат обсъдени
Обновена: 17 юни 2021 15:31 | 17 юни 2021 15:29, Камелия Цветанова
79

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният премиер Стефан Янев отново потвърди, че България подкрепя присъединяването на РСМ към ЕС, но предстои диалог по спорните въпроси.

„Като съседи, дори приятели и братски народи имаме нужда от постоянна комуникация и по-честа обмяна на информация, което в интерес на нашите народи и региона като цяло. Политиката на България е неотклонна от много години - поддържаме присъединяването към ЕС. Констатирахме, че в момента има прозорец на възможност да работим по нерешените въпроси, които имаме до момента. Стремежът ни е да създадем една благоприятна среда на доверие, приятелство и открит диалог, което да спомогне на нашите специалисти да седнат и да намерят правилните решения, които да бъдат представени пред обществата както у нас, така и в Северна Македония“, каза Янев на съвместни брифинг с македонския си колега Зоран Заев, който е на посещение у нас.

Още по темата

Според Заев след днешната среща работата на историческата комисия ще бъде по-лесна.

Заев и Янев обаче бяха категорични, че отговорността за вземането на решенията е на политиците.

„Ние на Балканите сме темпераменти хора, всеки знае малко или много за историята и когато тя идва от семейството е много емоционална. Заради това политическата отговорност е на политиците, защото те са отчетни, а историческата комисия има отговорност пред политическите ръководства, които са ги назначи“, посочи Янев.

„Делегацията на Зоран Заев дойде с конкретни предложения, които ще обсъждаме интензивно и професионално в близките дни. Надявам се атмосферата на доверие, на взаимно зачитане на националните интереси да продължи в интерес на търсене на решение, защото европейската перспектива на Северна Македония и на Западните Балкани като цяло са в интерес на България, на целия регион, както и на ЕС", каза още служебният премиер.

Според него всичко това трябва да бъде в рамките на правилата и диалога.

„Най-напред трябва да изчистим нещата между себе си, за да не оставим нерешени проблеми в европейското семейство“, допълни Стефан Янев.

Заев коментира, че РСМ и България имат приятели по цял свят, но проблемът между двете страни е общ и трябва  да се реши съвместно.

„Ако сме отговорни политици, това е наше задължение“, отсече той.  

Заев добави, че с Янев са говорили за същината и за структурата на възможното решение на проблемите, за Пътната карта за членство в Е, за конкретни срокове и отговорни институции.

Той е убеден, че двустранните проблеми могат да бъдат решени.

„Друга алтернатива от ЕС за нас няма, ние вярваме в европейските ценности и искаме да модернизираме РСМ“, обобщи премиерът Заев.

Стефан Янев коментира, че езикът на омразата много често се формира на базата на семейните спомени, които се превръщат  ценности.

„Институциите обаче не трябва да създават такава основа“, смята той.

Като пример за създаване на езика на омразата Янев посочи разрушаването на паметници в РМС, като по този начин младите поколения смятат, че е имало нещо нередно в миналото ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен10 - защо говориш глупости?.Прозападна държава - начело с Тито. Да, малко по-хлабав е режима на СССР отколкото у нас и какво? по тази логика и Албания и Китай се прозападни държави.А Русия застава зад Сърбия още през междусъюзническатавойна. Дори още по време на Берлинския конгрес, когато късат от нас територии, за да ги дадат на Сърбия.По време на съединението - руските офицери ни напускат, точно преди войната със Сърбия.
23
10
 
11
 
! Отговори
1 преди 2 години
Янев,защо го прие Заев,да върви в банкя,да го оправят,нали ,първо се срещна с индивида от банкя.
22
1
 
5
 
! Отговори
конструктивно преди 2 години
Да, конструктивно и в дух на добросъседство......все едно Заев ""слънцето залязва на запад"" , а Янев ""да, слънцето изгрява от изток"" - точно толкова конструктивно е , мисля !!?!!
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърция въртя на пръста си 30 години макетата. Призна им името, само защото потънаха в дългове и има дадоха 300 милиарда безотчетни, за да се откажат от претенциите си.Дори сега обаче поставят въпроса за патента за македонската наденица и дали СРМ имат право да изписват името Македония на екипитие си. Ние им даваме всичко без бой и вижте как се държат с нас.....Паисий,Вапцаров, Гоце Делчев - макетаНикой не иска от тях да си сменям самосъзнанието, но нека признаят, че имат общ корен с нас.
20
22
 
11
 
! Отговори
Смислено и преди 2 години
Много разумно изказване на Янев.Не като сутрешното на мутрата Борисов.
19
9
 
18
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Е, Бойко се оказа прав отново, браво Борисов, congratulations.А вие само псувахте.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 19 Македония е прокси на Русия. Всичките и попове са членове на УДБА, сръбското ДС, претендират, че езика им не е български и няма български произход, че нито единот нашите герои не е българин, че народа им няма нищо българско, че МПЦ е наследница на Екзархията, а БПЦ - не. Искат да се превежда със субтири на български, ругаят ни по повод и без повод...На границата създават проблеми на дипломатически лица и учени, дори да са на екскурзия.Когато влязоха в НАТО станаха още по-агресивни.
17
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Историческите факти са само оправдание и за задоволяване на нуждите на комплексирания Български народ и братския комплексиран Македонски народ.Истината за спора е друга и в САЩ ЗНАЯТ за това. ЕС също знае.Скоро ще се разбере,понеже тяхното търпение си има граници.САЩ трябва вече да предприемат истински действия,защото политиците от Македония и България правят само шоу.
16
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целия спор започна от Каракачанов и Захариева под нареждане на Б.Б. ,най-вероятно получил нещо от ПУТИН.ВМРО мислеше ,че с този спор ще спечели изборите.Това беше и причината другите партии да се включат в глупавото вето.Като цяло от това страда САЩ(има защо),това е причината за санкциите.От това ще пострада и ЕС,за това скоро ще предприемат мерки от ЕК,след като приключи проверката от ЕК.Това което прави Заев е с молба от Радев,за да се покаже към ЕС,че се прави нещо.Но то не може ....
15
0
 
11
 
! Отговори
Очаквуванията на -- преди 2 години
Заев са : Да се признаем ( всите бугаре ) най-накрая за македонци .
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак не питаха Заев кой го е освободил от Турско робство през 1912 година.... Питайте го, трябва да му се задават конкретни въпроси....... 1. Чий цар е Самуил?....... 2. Кой го е освободил от Турско робство? ........3. Какви песни са написали братя Миладинови....... 4. Кога е създадена македонската азбука?.........Когато започне да отговаря спрямо историческата истина, тогава ще са готови за ЕС... Питайте, бре, некадърни политици. Питайте и и народа какво да питате, тъй като нямате мозък за това.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайко, вие сте на ход. Топката е във вас. Ние ви сложихме вето и ясно заявихме нашите изисквания от страна на България. Сега вие трябва да направи нещо, иначе пак ще ви сложим вето.
12
1
 
20
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Тупат топката макетата. Искали да реформират РСМ. Ми реформирай я, кво търсиш в София, ние ли да ви я реформираме. И относно средните пръсти дали е станало въпрос?
11
0
 
4
 
! Отговори
Селски преди 2 години
Сбирщини.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев като латерна повтаря едно и също. Ами давай предложение - ако не даваш и не изпълняваш договора, ако комисията по историческите въпроси мъчи като комунист на разпит - КАК ЗАЕВ ЩЕ РЕШИШ ПРОБЛЕМИТЕ?? Няма да ви клекнем на фалшификациите - това си го запиши някъде и повече не идвай с общи приказки.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коминтерна не съществува по времето на създаването на Югославска Македония.... Югославия е прозападна държава, Западна Европа подкрепя Югославия и репресиите срещу българите в Македония..... Югославска Македония се използва от Западна Европа за антибългарска политика, като част от антисоциалистическата пропаганда.... Народна република България не признава македонизма в Македония, създаден от Западна Европа. Днес, Западна Европа отново подкрепя македонизма.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не могат да се решат проблемите скоро понеже вие 30 години продължавате с антибългарската пропаганда, ако я бяхте прекратили, когато Ви признахме сега щяхте да сте готови за ЕС, но уви вие продължавате до ден днешен, а такива процеси се обръщат с десетилетия.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно е да се решат проблемите.................................1. България - тройна освободителка. 2. Сърбия - държава, извършила геноциди. 3. Хърватия - фашистка държава, убивала сърби и мюсюлмани. 4. Сърбия - окупатор. 5. Северна Македония - югославска република.
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ***.о.т. е включил.историята в преговорите за прием в ЕС.Освен това от ЕС и ЕК слепи ли са?Тази комисия е съставена от слуги на Путин.Руснаци са писали историята в двете държави.Идеята е да има различия за да има спор.Путин само печели от този спор. И тези които са взели подкупи.Аз за нашите знам кои са,в Македония да си ги открият.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са конкретните предложения на Заев не стана ясно. Цялото говорене беше в стил общи приказки пред открито партийно събрание.