Лекари алармират: 6.5% от европейците страдат от клинична депресия

Тази цифра е около 1,5 пъти по-висока от официалните оценки на СЗО
22 юни 2021 17:30, Петя Славова
14
Лекари алармират: 6.5% от европейците страдат от клинична депресия
Снимка: БГНЕС

Лекари проучиха състоянието на психичното здраве на жителите на 27 европейски държави и стигнаха до заключението, че 6,5% от тях страдат от различни форми на клинична депресия. Тази цифра е около 1,5 пъти по-висока от официалните оценки на СЗО, съобщи пресслужбата на испанския изследователски институт IMIM.

"Данните, които събрахме, показват, че депресията е често срещана в някои европейски страни. Тази информация ще ни помогне да формулираме най-ефективните стратегии за справяне с депресията, както и ще ни позволи да проследим как ще се промени ситуацията през следващите години", каза научният координатор на IMIM Хорди Алонсо, чиито думи са цитирани от пресслужбата на института.

Според текущата статистика на СЗО, над 260 милиона души на Земята в момента страдат от клинична депресия. Всяка година тя убива около 800 000 души, като юноши на възраст от 15 до 29 години са особено податливи на нея. Борбата с депресията се усложнява от факта, че неврофизиолозите все още не разбират напълно естеството на това заболяване и не могат да определят точния брой на носителите му.

Алонсо и колегите му направили голяма стъпка към решаването на този проблем, като изследвали възможно най-подробно колко широко разпространена е депресията в 27 европейски държави. За целта учените са изследвали психичното здраве на над 258 000 жители на тези страни и са изчислили дела на носителите на депресия сред тях.

Европейски тенденции

Както се оказва, експертите на СЗО силно подценяват разпространението на депресията в европейските страни. Средно техният дял е около 6,5% от общото население на Европа, което е около 1,5 пъти по-високо от предишните оценки. В същото време Алонсо и колегите му са регистрирали много големи несъответствия в честотата на депресия в различните страни на субконтинента.

По-специално, най-малък брой хора с хронично депресивно разстройство живеят на територията на Словакия, Чехия и Литва, където техният дял е само 2,6-3% от общото население на тези страни. За разлика от тях, повечето от хората, страдащи от депресия, са жители на Исландия, Германия и Люксембург, където около 9-10% са изправени пред този проблем.

Тези наблюдения са голяма изненада за изследователите, тъй като те са очаквали, че броят на носителите на депресия ще бъде по-голям в по-малко проспериращите държави в Източна Европа, които се характеризират с по-ниско ниво на развитие на медицината и социалните услуги. В действителност депресията е по-често срещана в богатите западноевропейски държави, отколкото в страните в източната част на субконтинента.

Последващите наблюдения и повторен анализ на данните, надяват се Алонсо и колегите му, ще помогнат на учените да разберат с какво е свързано това явление и да разкрият причините за необичайно честото развитие на депресия сред жителите на най-богатите европейски страни. Както предполагат учените, това може да се дължи на особеностите на културата и ниското ниво на физическа активност сред жителите на западноевропейските държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГошоКъде къде е по-добре да ходиш на работа и да си на загуба. При наем в Софето 700 лв. и билетче за градския 1,5 лв. направи сметката.
10
0
 
3
 
! Отговори
запознат преди 2 години
До Гошо,Е как да му се работи на човек за жълти стотинки ве?
9
3
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До Анонимен7Много си далеч от истината Пълно е с депресирани при нас и то точно защото не им се работи
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ами тези на които нищо не е подарявано и знаят как да оцеляват в трудни условия. Точно като нас."- Хахахахахахахаажхаха. В моме та в който това стане, ще се колебайте да м и беси е по улиците, ще убива в и ядем децата на съседите си, само и само да се наложи.. .
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато са ти задоволени всички основни потребности, почваш да разсъждаваш над други неща, ценности, екзистенциални мисли, имаш мечти, които не винаги можеш да осъществиш, имаш избори, а е трудно да избереш. В бедните държави като Бг като мислиш от сутрин до вечер за насъщния , където нямаш избори и дилема, не ти остава време за депресии, за философски въпроси, за мечти по-големи от и по далечни от пъпа ти.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то в Западна(ла) Европа винаги са си били откaчалки. Малко са дръпнали през Ренесанса благодарение на това, че са започнали да кpадат от други култури, и после са продължили така до където могат, ама вече няма кво да се кpаде и затова от доста време го карат на стара слава.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз пък си жулиа парцуцата и ме боли *** за европейцити
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите не са всичко. Добре платени затворници. Запада е тотално деградирал. Идва време за плащане на сметката. Трилиони дългове и изкуствен създаден стандарт. При задаващия се световен колапс познайте кои народи ще имат шанс за оцеляване? Ами тези на които нищо не е подарявано и знаят как да оцеляват в трудни условия. Точно като нас.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въх, не думай! В Германия най-висок процент? Не мога да си представя защо. Нали там животът е идеален?
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви 6%? Аз не познавам човек, който да не гълта антидепресанти като тик-так.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От системата е. Начинът на живот е на съвременния човек е сбъркан изначално. Всичко е грешно и сбъркано. Сбърканата система произвежда сбъркани хора и поврежда нормалните. После всичко ненормално става нормално и хората му свикват и не могат да правят разлика.