"Най-щастливата нация" пред недостиг на работна ръка

Финландия неведнъж е посочвана за "най-щастливата нация на планетата"
22 юни 2021 14:26, Ния Христова
26
"Най-щастливата нация" пред недостиг на работна ръка
Снимка: БГНЕС
Финландия, която неведнъж е наричана "най-щастливата нация на планетата" и разполагаща с отлични показатели за живеене, би трябвало да бъде залята от хора, които искат да се преселят там. Релаността обаче е такава, че страната е изправена пред сериозна липса на работна ръка, коментира АФП.
 
"Вече е широко признато, че се нуждаем от сериозна бройка хора, които да дойдат в страната", коментира пред агенцията Саку Тихверайнен от агенция за подбор на персонал.
 
Работници са нужни, "за да помогнат за покриване на разходите по застаряващото поколение", обяснява той.
 
Докато много западни държави се борят със слабия прираст на населението, малко усещат тази тенденция толкова много, колкото Финландия.
 
Над 39 на сто от хората в работна възраст са над 65-годишни. Така страната заема едва второ място (след Япония) по застаряващо население, сочат данни на ООН, която прогнозира, че до 2030 г. процентът вече ще е 47,5.
 
Правителството изчислява, че нацията с 5,5-милиона души население трябва практически да удвои миграционните нива до 20 000 – 30 000 души годишно, за да запази публичните услуги и да не допусне пенсионен дефицит.
 
Финландия на хартия изглежда наистина атрактивна дестинация с високи показатели в глобален мащаб на качество на живот, свобода и полова равнопоставеност, ниски нива на корупция, престъпност и замърсяване.
 
Но антиимигрантски настроения и неохота за наемане на външни хора също са разпространени сред най-хомогенното общество в Западна Европа, където опозиционната крайнодясна партия "Финландците" редовно получава значителна подкрепа на избори, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като изчезнат на никой няма да липсват. Кои са пък тези дето ще отидат да работат в тази студена страна с ледени индивиди. Тези така са си омешали родата че не се знае кой на кой е бажанак. Аре у лево.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазят си работата фините и не са предатели като бг политиците от ГЕРП и ОП и СД, които ще внасят работници.
3
1
 
6
 
! Отговори
Ба си тъпото преди 2 години
Как е възможно такова нещо, тоест ако там отиде да си търси работа лице от ронски произход, с нетрадиционни сексулни наклоности, приело исляма, и с леви политически убеждения никой няма да го наеме на работа ? Те НПО-та и Веницианска комисия нямат ли си ?
2
7
 
24
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
Че от кога пък Финландия е "най-щастливата нация" ?! Обичайно са начело в класациите за самоубийствата.
1
0
 
26
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Тъмните ще дойда и ще ги 'оправат',чакай.'