"Беше като апокалипсис": Торнадото в Чехия изравни село със земята, взе жертви

Колко редки са торнадотата в Европа?
25 юни 2021 11:03, Нели Христова
67
"Беше като апокалипсис": Торнадото в Чехия изравни село със земята, взе жертви
Снимка: Twitter

Торнадо, за което се твърди, че е най-силната буря в историята на Чешката република, рани стотици хора и уби най-малко трима души. Според властите броят на жертвите може да се увеличи. Нанесени са и сериозни материални щети - видеокадри от региона в социалните мрежи показват разрушени сгради и автомобили, изтръгнати пънове на дървета и няколко пожара.

"Това е истински ад", каза областният управител на Южна Моравия Ян Гролих, след като посети района. Скоростта на вятъра е била между 260 и 320 километра в час. Михаела Ботова, говорител на южноморавската спасителна служба, каза пред чешката телевизия, че 63 души са били откарани в болница от медицински служби, десет от които са с тежки наранявания. Трима по-късно са починали. "Десетки други хора сами потърсиха медицинска помощ", добави тя и заяви, че не може да се изключат по-нататъшни жертви, докато спасителите претърсват развалините.

Чешката новинарска агенция CTK цитира кмета на Хруски, който каза, че половината от селото му е било изравнено със земята.  "Църквата остана без камбанария, основното училище вече няма покрив и изолация, останаха само стени от къщите", каза той пред чешкото обществено радио. Говорителка на местната служба за спешни случаи Хедвика Кропачкова добавя, че е имало смъртни случаи и че хората все още са в капан под отломките. Първоначално тя заяви, че се очакват десетки ранени. Болницата в град Ходонин, който се намира на чехо-словашката граница обаче заяви, че досега е приела около 200 души.

 "Ситуацията изглеждаше като бойно поле", каза Антонин Тесарик, директор на болницата на Ходонин, където са лекувани ранените. "Беше като апокалипсис. Навсякъде имаше кръв и безпомощни хора в сълзи. Те спасиха живота си, но загубиха покривите над главите си", допълва той пред CTK.

Вътрешният министър Ян Хамачек каза, че "всички налични спасителни звена са в действие или се придвижват към района на Ходонин, където няколко общини са били ударени от торнадото." Изпратена е помощ и от Австрия и Словакия. Чешката армия също е командирована на мястото на трагедията.

Торнадото и градушка с големина на тенис топка удариха няколко града и села, включително Ходонин, където в екстремното време унищожи пенсионерския дом и местния зоопарк.

Бурята предизвика и големи прекъсвания на електрозахранването, като близо 100 хил. души са останали без ток през нощта. Има и смущения в движението, като паднали електропроводи затвориха основната магистрала, свързваща Прага със словашката столица Братислава.

Бурите принудиха премиера Андрей Бабиш да остане в Брюксел след срещата на върха на ЕС, тъй като кацането в Прага би било твърде опасно.

Колко рядко е торнадото в Европа?

Торнадото не е толкова рядко явление в Европа, колкото може да си представите - смята се, че има няколкостотин подобни бури в целия континент всяка година. Точните прогнози обаче варират и някои почти със сигурност остават нерегистрирани, тъй като удрят в слабо населени селски райони.

Торнадо има във всички континенти на Земята, с изключение на Антарктика, но дори и там те  са теоретично възможни.


Разбира се, САЩ виждат най-много бури от всички,  като средно над 1000 удрят година. Страната също така записва повече от най-жестоките разрушения, отколкото където и да е другаде по света.

Планинският пейзаж на Америка и близостта до топлия, влажен Мексикански залив дават идеалните условия за образуване на силни гръмотевични бури. И това са бурите, които раждат най-големите торнадота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не сте видяли апокалипсис! това е нищо. Апокалипсис означава нищо след себе си ...Гръмки заглавия и изказвания за да има драма.
16
4
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Ти пък намери къде да търсиш симпатия :) тука 90% са душевно или психично болни :)
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето *** тук като няма какво да кажете, по - добре си мълчете и спестете *** коментари.Случила се е една трагедия, следствие на природна стихия..Няма съжяление, няма подкрепа, няма нищо позитивно и градивно, само ужасяващо *** коментари
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За урагана в Хелсинки нещо? Свиквайте климата се променя сериозно. На много хора им е смешно като се заговори за глобално затопляне защото си нямат идея как работи климата на тази планета и как топенето на ледниците и вливането на прясна вода в световните океани промена глобалния климат.
13
2
 
3
 
! Отговори
ууу преди 2 години
Подходящи кадри за видеоиграта Фолаут.
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ваксини няма ли против торнадо ?
11
4
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Бойко не дава фуф;)))
10
33
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак гласувайте за фигурант -комуниста румен радев ветото, по -зле ще става!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4- Наказание? Че то за награда бе
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми кат не строат с тухли ми с дарветатай шай
7
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вселената ги наказва, че подкрепят лъжите на Северна Македония! Гоце и Даме гледат от горе!
6
4
 
9
 
! Отговори
До АнонимеН преди 2 години
Пак не си ги пило
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не са ли успели да издадат предупреждение за торнадото, в САЩ как предупреждават?
4
22
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
В ЧЕХИЯ ПОЛИЦИЯТА ПУБЛИЧНО УБИ ЧРЕЗ ЗАДУШАВАНЕ НЯКАКЪВ РОМ И ПОСЛЕ СЕ ОПИТАХА ДА ПРИКРИЯТ СЛУЧАЯ КАТО КАЖАТ, ЧЕ БИЛ УМРЯЛ В ЛИНЕЙКАТА! НАКАЗАНИЕТО ИМ НЕ ЗАКЪСНЯ!
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май ще трябва да си позачистиме мазетата за всеки случай.
2
3
 
20
 
! Отговори
горките хора! преди 2 години
В какво време се озовахме изведнъж... като лош сън е всичко :(
1
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нека им е за урок, другия път пак скачайте на майка русия ама путин пуска ураганчето и довиждане