Марихуана, бира, лотарии и заплахи - как държавите засилват ваксинациите?

В Лас Вегас са открити пунктове за имунизация край стриптийз клубовете
25 юни 2021 07:15, Нели Христова
60
Марихуана, бира, лотарии и заплахи - как държавите засилват ваксинациите?
Снимка: БГНЕС

Властите на много страни взимат най-различни мерки, за да подтикнат жителите им час по-скоро да се ваксинират срещу коронавируса: провеждат томболи, предлагат на ваксинираните безплатна бира и коктейли, а в Лас Вегас дори откриват пунктове за имунизация край стриптийз клубовете.

Други държави решиха да действат по-радикално, въвеждайки задължителна ваксинация за някои групи граждани - така постъпиха и някои региони на Русия. ТАСС проучи кои мерки дават по-голям ефект, предаде БТА.

Томболи, пушки и марихуана

В САЩ като цяло нивото на ваксинация е много високо: поне една доза са получили вече към 65 на сто от хората, а над 40 процента - и двете. Жителите на редица щати обаче не искат да се инжектират: анкети в Западна Вирджиния примерно сочат, че 28 на сто от населението не желаят ваксина.

Щатските власти правят опити да променят тези нагласи - някои прибягват до томболи. Практика, използвана за първи път в Охайо - на 12 май губернаторът Майк Дюин заяви, че щатът всяка седмица ще разпределя чрез жребий сред новите ваксинирани награди от 1 милион долара, а на петима ученици, чиито имена бъдат изтеглени, ще плати изцяло следването в местен университет. Властите заявиха, че с тази акция са успели да спрат спада на желаещите да се имунизират, а за седмица броят на ваксинираните между 30 и 74-годишна възраст е нараснал с 6 на сто.

Примерът на Охайо бе последван от Ню Йорк, но там главната награда бе увеличена на 5 милиона долара. Подобни томболи организираха също Мериленд, Колорадо и Калифорния. Властите в Западна Вирджиния впрочем освен пари и университетски стипендии предлагаха възможността да спечелиш камионетка, доживотен лиценз за лов и риболов, пушка или излет за уикенда в тамошен природен парк.

Щатската управа на Ню Джърси подмамваше хората да се ваксинират, обещавайки чаша бира без пари, а Ню Йорк и Вашингтон раздаваха на имунизираните... марихуана.

Всички тези акции обаче не водеха до експлозивен ръст в броя на желаещите да си сложат ваксина. Жънеха успех главно през първите седмици, после интересът към тях рязко отслабваше.

Крави, кокошки и злато

В други страни властите разиграваха сред ваксинираните по-екзотични лотарии. В Тайланд например се теглеха награди като златни накити, ваучери за магазини и дори тор. Най-добър резултат обаче дадоха мерките, взети в провинция Чианг Май - там печелившите получаваха крави и броят на желаещите ваксина тутакси скочи от стотици до няколко хиляди.

В Индонезия желанието за имунизация бе най-ниско сред възрастните хора. Там успяха да ги мотивират с кокошки - след инжекцията всеки вземаше по една жива птица. Така темпото на ваксинация в селските райони бе ускорено десетки пъти.

Всички на ваксинация

Саудитска Арабия се реши на радикални мерки в борбата за колективен имунитет - на 7 май властите заявиха, че имунизацията ще е задължително условие за работа и на служителите в държавни агенции и предприятия, и на трудещите се в частния сектор. На 1 август влиза в сила забрана за посещения на държавни учреждения, обществени, културни и други прояви без ваксинационен сертификат.

До момента в страната с население около 34 милиона души са поставени вече над 16 милиона дози. Но властите все още не информират как твърдите мерки са се отразили върху темпото на ваксинация.

Филипините действаха още по-категорично. Президентът Родриго Дутерте заплаши отказващите ваксина с арест, нарече ги вредители и им препоръча да напуснат страната. Но според проучванията само една трета от филипинците смятат да се явят за инжекция.

Отделните групи жители и заплахите с ограничения

В Европа темата за задължителна ваксинация на някои категории граждани е обсъждана неведнъж, но засега са малко страните, предприели тази стъпка. В Италия например, ваксините са необходими за всички медицински служители, включително аптекарите, но правителството обеща да не планира мащабна задължителна ваксинация.

Подобни мерки може да вземе и Великобритания, където до момента са имунизирани едва 10 на сто от служителите в националното здравеопазване. По данни на в. "Таймс" идеята за задължителна ваксинация се подкрепя от премиера Борис Джонсън, но лейбъристите и синдикатите в медицината най-вероятно ще са против.

В Германия идеята за задължителна имунизация бе дискутирана още миналата есен, но срещна сериозно недоволство и сред гражданите, и сред политиците.

В Израел, където си поставиха ваксини над три четвърти от пълнолетните жители (един от най-високите дялове в света), властите не въведоха задължителна имунизация. Неваксинираните обаче бяха ограничени в посещаването на обществени места - барове, ресторанти, музеи, театри, хотели, спортни обекти и прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен 13 преди 2 години
до 35.Абселютно прав.Аз имам няколко заболявания и никой не иска да ги лекува.Забелязвам че само ме поддържат .И сега изведнъж загрижени.Намирисва тая работа.
24
1
 
29
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Дано тази истерична пропаганда накара хората да се замислят малко. Кога някой толкова бясно е искал да ви спаси, кога? Към коя болест е имало такъв подход? Дано ви светне червената лампа навреме....
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми да простолюдието такива стимули. !!!Народа не разбира от научни доводи. В САЩ марихуаната, тука кебапчетата да пуснат , че да оправим статистиката , че голям срам.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С марихуана не могат да ме зарибят. Кога почнат да предлагат безплатен хероин, тогава ще се ваксинирам!
21
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"на 12 май губернаторът Майк Дюин заяви, че щатът всяка седмица ще разпределя чрез жребий сред новите ваксинирани награди от 1 милион долара, а на петима ученици, чиито имена бъдат изтеглени, ще плати изцяло следването в местен университет."---------------------Дааа, изобщо не буди подозрение пръскането на толкова пари за инжектирането на една уж "безобидна" ваксина.
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако наистина мислиха за нашето здраве, света щеше да изглежда по съвсем друг начин
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голям зор да се ваксинираме, такава загриженост за хората от всяко едно правителство в света, никога не е имало до сега, много държат да ни "запазят живи" ....
18
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така марихуана, тя не беше ли нелегална? Ааа забравих само тук при нас полицията преследва пушачите.
17
2
 
45
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 2 години
До Тук какво правим? - Девет нормални човека се падат на едно ваксирано зомби... На твое място не бих врякал за ограничения.
16
3
 
52
 
! Отговори
Bet365 преди 2 години
безплатно е само сиренето в капана на мишката.
15
39
 
9
 
! Отговори
антиваксър преди 2 години
Е, ако ми предлагат и безплатен вход за стриптийз бар и безплатно питие, ще се ваксинирам!!!
14
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързат и стават все по-агресивни. Така поне ще накарат повече хора да прогледнат, да проумеят, че всичко това не е за тяхно здраве.
13
80
 
6
 
! Отговори
Тук какво правим? преди 2 години
Кога ще има ограничения за неваксинираните у нас? Защо на тези безмозъчни същества, които чакат да позеленея след ваксината им се дават същите права? Не ги ли е срам, че държави като Саудитска Арабия и Индонезия ще се окажат по-цивилизовани. За Израел не говорим, където всичко отдавна е отпуснато като мерки. Там просто простотията ганьовска няма такива дълбоки корени. За определени дейности, като заведения, клубове да се иска сертификат. Както и да им се спрат децата от градини!
12
46
 
9
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Ама иначе пийваш ракийката и ядеш отпадъчните храни. Падам...
11
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
марихоланат не е вреден наркотик. даже марихоланат е полезен!
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за новият кмет на Бъфало Ню Йорк-социалистката Индия Уолтън нещо?Първият социалистически кмет в Байдънова Америка статия кога?
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лилияна - Госпожо, от написаното е ясно, че нямате капацитет да мислите и сте щастлива когато някой го прави вместо вас.
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При нас такива неща предлагат партиите преди изборите.
7
6
 
26
 
! Отговори
хх преди 2 години
До ЛилиянаКОЙ МИЛИ ЗА НАС,?НИКОИ НЕ МИСЛИ ЗА НАС ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ЧЕ ЦЕЛТА Е ТИ АЗ ВИЕ НИЕ ТЕ ДА УМРЕМ??? СЕПТЕМВРИ-ОКТОМВРИ ЩЕ НАДУЯТ БРОИКАТА НА УМРЕЛИТЕ И БОЛНИТЕ И ЩЕ ОБВИНЯТ НЕВАКСИНИРАНИТЕ А ХОРАТА ЩЕ УМИРАТ ОТ ВАКСИНАТА?? ТАКА ЩЕ ИМАТ НЕОГРАНИЧЕНА ВЛАСТ ДА ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ.ОТГОВОРЕН КЪМ КАКО И КОГО,ЧУВСТВО ЗА ВИНА ЛИ НАСАЖДАТЕ ???ВИЕ НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ ЧЕ НИТО ВАКСИНА НИТО НИКОИ НЯМА ДА ВИ СПАСИ СЕГА КАТО ПУСНАТ QR КОДОВЕТЕ,И КАТО ВИ СПРЕ ЖИВОТА ДА ВИ ПИТАМ,??
6
1
 
23
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Плоскоглави ковиваксъри... Защо не можете да мислите... Защо не можете да четете... "Подобни мерки може да вземе и Великобритания, където до момента са имунизирани едва 10 на сто от служителите в националното здравеопазване" Ето, пише си го... Ама ковиваксър не чете